Afvallen

5 trucs om 5 kilo af te vallen die mij enorm hebben geholpen!

5 kilo afvallen kan echt wel makkelijk zijn

Herken je dit? Je hebt alle moed bij elkaar verzameld om weer een poging te wagen om 5 kilo af te vallen. Je denkt dat het je nu echt gaat lukken. Maar als je net bent begonnen of als je halverwege bent, dan mislukt het toch weer en de kilo’s vliegen er weer aan. Ik weet er alles van, is mij ook vaak overkomen. Maar ik heb voor mezelf 5 trucs bedacht waardoor het wél is gelukt om 5 kilo blijvend af te vallen. En deze trucs vertel ik je graag, waardoor jij ze ook kunt proberen. Lees je mee?

 

#Truc 1. Ik ben bewust wél gaan zoeken naar een dieet

De meningen verschillen enorm. In boeken, op Social Media en ik kranten lees je verschillende meningen of het volgen van een dieet nu wel of niet goed is. De één vindt van niet, de ander vindt juist van wel. Ik kan je vertellen: mij heeft het wél enorm geholpen!

Ik heb heel goed gezocht naar een dieet dat bij mij zou passen. Ik zocht een dieet waarbij je geen ‘honger hoeft te lijden’ en waarbij ik nog steeds hele lekkere dingen kan eten, maar dan alleen wel met gezondere ingrediënten. En dat dieet is voor mij: het koolhydraatarme dieet!

Dieet vind ik eigenlijk niet een goed woord, want ik zie het meer als een lifestyle. Ik zeg dan ook vaak tegen mensen die vragen hoe het mij is gelukt om blijvend 5 kilo af te vallen: “Ik heb mij een koolhydraatarme lifestyle aangeleerd en dat bevalt mij super goed”.

Wat ik heel fijn vind aan mijn koolhydraatarme lifestyle is dat ik foute suikers, foute koolhydraten en foute vetten heb leren herkennen, heb leren te vermijden en heb leren te verminderen. Ik wist nooit echt goed waar ik moest beginnen en wat nou echt goed of fout was wat betreft gezonde voeding. De koolhydraatarme lifestyle geeft mij gewoon heel veel houvast en ik heb voor mezelf 7 koolhydraatarme lifestyle regels bedacht:

 

# Regel 1 van mijn koolhydraatarme lifestyle:

Ik heb mijzelf aangeleerd dat ik in principe per dag tussen de 50 en 100 gram koolhydraten mag (het liefst soms tussen de 30 en 50 gram per dag). Door goed de etiketten te lezen van producten weet ik inmiddels welke (gezonde) producten hoeveel koolhydraten per 100 gram hebben.

Daarbij pas ik voor mijzelf de regel toe dat een product in principe maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram mag hebben. Met als uitzondering sommige fruitsoorten en noten. Maar bijvoorbeeld aardappels ik eet vrijwel niet meer, want dat bevat al ongeveer 17 gram koolhydraten per 100 gram. Oftewel: als ik 300 gram aardappels zou eten op een dag, bijvoorbeeld bij het avondeten, dan heb ik al 3x 17 gram = 51 gram koolhydraten genuttigd en zou ik al bijna aan mijn maximale dagelijkse hoeveelheid koolhydraten komen. Dan houd ik bijna niks over voor de andere maaltijden en gezonde tussendoortjes die ik op een dag eet!

Door aardappels te schrappen uit mijn dieet en dat te vervangen door bijvoorbeeld 300 gram bloemkoolrijst (wat 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat) eet ik maar 15 gram koolhydraten. Zo ben ik met alles wat ik eet en drink gaan ‘rekenen’ en dat vind ik zelf een fijn houvast.

 

#Regel 2 van mijn koolhydraatarme lifestyle:

Ik heb mijn suikerbehoefte enorm verlaagd: ik gebruik erythritol als ik een gerecht zoet wil maken (stevia kan ook, maar daar kan ik zelf niet goed tegen). Zogenaamde gezonde suikers als honing, kokosbloesemsuiker en suiker van dadels vermijd ik zoveel mogelijk en geraffineerde suiker (zoals tafelsuiker) probeer ik compleet te vermijden. Van al die suikers gaat je bloedsuikerspiegel namelijk nog steeds enorm van pieken (maar daar vertel ik je verderop in dit blogartikel meer over.

Ik eet nog steeds fruit, maar dan wel fruit met zo min mogelijk koolhydraten, zoals bessen, frambozen en aardbeien. Natuurlijk eet ik ook wel af en toe ander fruit, want in fruit met meer koolhydraten zitten voedingsstoffen die ook goed voor je zijn, maar mijn basisfruit bestaat vaak uit bessen, frambozen en aardbeien. Ook probeer ik elke dag het citroensap van 1 citroen te drinken, aangelengd met water. Dit is best even wennen in het begin, want het is heel zuur, maar het zit boordevol gezonde vitaminen en mineralen!

 

#Regel 3 van mijn koolhydraatarme lifestyle:

Ik ben gezondere vetten gaan eten: ik heb geleerd dat vetten eten gezond is voor je lichaam en als je 5 kilo wilt afvallen je echt niet bang hoeft te zijn om het dagelijks toe te voegen aan je eten en drinken. Maar ik eet dan wel gezonde vetten! Daarom gebruik ik onder andere olijfolie, lijnzaadolie en kokosolie in mijn gerechten en eet ik vaker avocado’s en vette vis.

 

#Regel 4 van mijn koolhydraatarme lifestyle:

Ik eet veel minder granen: ik heb gelukkig geen intolerantie of allergie voor gluten, maar ik merk wel dat veel graansoorten best veel koolhydraten bevatten en mij dikker maken. Af en toe zet ik heus nog wel mijn tanden in een heerlijk broodje (ik was altijd dol op brood), maar ik merk dat ik mij beter voel als ik granen zoveel mogelijk vermijd. En dat vind ik leuk van koolhydraatarm eten: er zijn zoveel leuke alternatieven voor granen! Alleen al op Pinterest vind je super leuke recepten voor koolhydraatarm brood, koolhydraatarme rijst, koolhydraatarme koekjes en koolhydraatarme taart.

Vervangers voor granen die ik gebruik voor taarten, koekjes en brood, zijn: amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, lijnzaad, pitten en zaden. Rijst vervang ik door bloemkoolrijst en zo zijn er nog veel meer leuke ideeën voor gezonde vervangers voor granen. Belangrijk is wel dat je genoeg vezels binnenkrijgt op een dag, maar dat zit ook in groente en andere gezonde producten.

 

#Regel 5 van mijn koolhydraatarme lifestyle:

Ik eet vaker noten: ik eet dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten, zoals paranoten, walnoten, amandelen, pecannoten en macadamianoten. Hier zitten goede voedingsstoffen in en voeg ik toe aan mijn dagelijkse eten.

 

#Regel 6 van mijn koolhydraatarme lifestyle:

Ik eet vaker (plantaardige) zuivel: hoewel ik een lactose intolerantie heb en ik zuivel minder goed verdraag, ben ik het wel meer gaan eten. Zuivel of plantaardige zuivel bevat namelijk over het algemeen weinig koolhydraten. Ik eet bijvoorbeeld kaas die zo min mogelijk lactose bevat en daarmee verrijk ik mijn koolhydraatarme gerechten. Ik gebruik (plantaardige) zuivel om taarten, koekjes en brood mee te bakken. Dit bevalt mij super goed!

 

#Regel 7 van mijn koolhydraatarme lifestyle:

Ik ben gaan doen aan intermitterend vasten: ik doe aan intermitterend vasten en volg het 16-8 patroon. Dit betekent dat ik 16 uur per dag niet eet en 8 uur per dag wel eet. Mijn lijf reageert daar super goed op, maar dat kan natuurlijk voor jou anders zijn.

Verdiep je dus goed in intermitterend vasten en wellicht is het iets voor je. Ik vind het in ieder geval een fijn idee dat ik ’s ochtends niet hoef na te denken over wat ik als ontbijt eet. Ik sla het ontbijt namelijk over. Ik begin pas te eten rond 12.30 uur en stop met eten rond 20.30 uur. In die 8 uur dat ik wel mag eten probeer ik mij natuurlijk niet vol te proppen, maar ik verdeel 3 of 4 eetmomenten in de 8 uur.

Mijn lichaam reageert er heel goed op. Ik loop veel minder vaak rond met het idee, of de dwang, van “ik móet eten”. Die dwang heb ik nu veel minder. Heerlijk! Natuurlijk probeer ik de hele dag door wel genoeg te drinken, zoals water, thee en een kopje koffie.

 

#Truc 2. Het verhaal van je piekende bloedsuikerspiegel heb ik goed in mijn oren geknoopt

Een te vaak piekende bloedsuikerspiegel is slecht voor je lichaam! Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt en sindsdien houd ik daar echt rekening mee. Lees mijn verhaal maar over waarom je lichaam in de war raakt van teveel en te foute koolhydraten. Nu ik dat veel beter begrijp, zorg ik véél beter voor mijn lichaam en ben ik veel bewuster geworden van wat ik eet en drink.

 

#Truc 3. Etiketten lezen is mijn tweede natuur geworden

Ik ben veel vaker etiketten van producten gaan lezen. Sterker nog: als ik een product zie dat ik nog niet ken, dan is het eerste wat ik doe het etiket lezen. Dan lees ik wat de ingrediënten zijn, hoeveel koolhydraten erin zitten, of het biologisch of vegan is, etc, etc. Dat zijn voor mij belangrijke zaken om af te wegen of ik het product wel of niet koop. En om eerlijk te zijn: ik schrik mij vaak kapot van wat er in zit! Dat heeft mij ook doen besluiten om veel vaker te koken met verse producten in plaats van kant-en-klare maaltijden, pakjes en zakjes. Wie weet helpt deze tip jou ook!

 

#Truc 4. Fijn idee dat ik de koolhydraatarme lifestyle altijd weer kan oppakken

Lukt het volgen van mijn koolhydraatarme lifestyle altijd? Nee, echt niet. Ook ik heb nog steeds momenten dat ik fout wil snoepen. Ik laat dat af en toe een dag toe, gemiddeld 1 of 2x per maand. Dat heb ik nodig, daar word ik dan even extra blij van en ik wil mij daar niet schuldig om voelen.

Ook op vakantie of tijdens een gezellig etentje wil ik de ruimte en vrijheid hebben om iets minder gezond te eten. En ik weet inmiddels dat ik dat kan en mag doen van mijzelf, omdat ik daarna weer in mijn koolhydraatarme lifestyle stap en de aangekomen grammen of kilo’s vet er weer makkelijk afgaan.

Dit proces heeft bij mij wel even geduurd, want ik was vaak bang dat het mij niet zou lukken om na een fout eetmoment weer mijn koolhydraatarme lifestyle op te pakken. Maar, oefening baart kunst en ik moet eerlijk zeggen: ik vind het vaak weer heerlijk dat ik in mijn koolhydraatarme lifestyle mag stappen. Dan weet ik waar ik aan toe ben en ook dat ik mij weer veel fitter, fijner en gezonder voel! En in shape ben!

 

#Truc 5. Ik ben meer gaan bewegen

Dit cliché blijft: meer bewegen helpt om in shape te blijven. Ik ben daarom meer gaan hardlopen (zit nu op zo’n 5 km per hardloopronde) en dat doe ik 1 tot 2x per week. Ik neem vaker de trap, ik werk vaker in de tuin, afijn je kent het wel: ik doe veel meer activiteiten die zorgen dat ik meer beweeg. Zeker in combinatie met mijn koolhydraatarme lifestyle heeft dit ervoor gezorgd dat de 5 kilo’s blijvend eraf zijn.

 

Waar heb ik mijn informatie vandaan gehaald om mijn koolhydraatarme lifestyle vorm te geven?

Misschien vraag je je af, waar heeft zij al haar informatie vandaan? Hoe heeft zij haar eigen – in dit geval – koolhydraatarme lifestyle ontwikkeld? Door heel veel erover te lezen. Ik heb veel gehad aan de website Marjolein Dubbers. Ook heeft zij geweldige boeken geschreven over gezond leven, zoals het Het Voedingskompas en ook het boek Eet meer energie. En ook het boek Voeding en Hormonen van Marjolein Dubbers is heel verhelderd! Ook op de website van Makkelijk Afvallen kun je heel veel waardevolle informatie vinden. En ook Jasper Alblas geeft heel veel goede tips. Tenslotte heb ik heel veel inspiratie opgedaan voor recepten op Pinterest!

 

5 kilo afvallen kan ook jou zeker lukken!

Ik hoop dat dit blogartikel jou ook een goede stap in de juiste richting geeft. Probeer de 5 trucs uit zoals ik hierboven heb geschreven. Vind voor jezelf een dieet waar je je goed bij voelt en afvalt, bijvoorbeeld het koolhydraatarme dieet. Ga veel lezen over gezond leven en wat er gebeurt met je lichaam als je ongezond leeft en hoe blij je lichaam wordt als je gezonder gaat leven. Probeer het, ervaar het, laat je niet te snel uit het veld slaan en wees trots op elk succesje met afvallen. Elke gram die je bent afgevallen is er weer één!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.