Kwaaltjes

Moeite met autorijden in het donker? Pas dan deze 10 tips toe!

Veel vrouwen vinden autorijden in het donker vervelend

Heb je moeite met autorijden in het donker? Ik weet niet of het aan het ouder worden ligt, maar ik merk dat ik autorijden in het donker steeds onaangenamer vind. De koplampen van andere auto’s verblinden me meer, mijn zicht lijkt troebeler te worden en ik moet me echt goed concentreren voor een goede blik op de weg. En dat terwijl ik met autorijden wel een bril draag! Ik hoor het van meerdere vrouwen om mij heen. Is het dan typisch een vrouwenkwaaltje? En wat kun je ertegen doen? Dat ben ik gaan uitzoeken en de oplossingen vind je hieronder.


Is het een vrouwenkwaaltje?

Dit kwaaltje komt bij heel veel mensen voor. Je bent dus niet de enige! Het is niet typisch een vrouwenkwaaltje, want ook mannen kunnen er last van hebben. Oef, gelukkig! Maar het is natuurlijk wel vervelend als je er last van hebt.


Staafjes en kegeltjes

Heb je last met autorijden in het donker dan valt dat onder de noemer nachtblindheid of men noemt het ook weleens ‘slechtziendheid in het donker’. Het verschilt van persoon tot persoon of je last hebt van een lichte vorm van nachtblindheid of een zware vorm. Het heeft te maken met staafjes en kegeltjes in het netvlies van je oog. De kegeltjes zorgen voornamelijk voor het zicht overdag, de staafjes voor het zicht als het schemert of als het donker is. Bij nachtblindheid werken de staafjes minder goed. Maar hoe komt het dat de staafjes minder goed werken?


4 belangrijke oorzaken van nachtblindheid

# Vitamine A tekort!

Genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen, zoals vitamine B en vitamine D is belangrijk. En bij de eerste signalen van nachtblindheid is vitamine A extra belangrijk. Want, het schijnt dat een tekort aan Vitamine A nachtblindheid kan veroorzaken. Dus hup, rennen naar de supermarkt om bijvoorbeeld volle melk, vette vissoorten, wortelen, mango’s, abrikozen of sla te halen. Want daar zit genoeg vitamine A in. Je kunt ook goeie Vitamine A supplementen slikken.


# Ouder worden

Veel mensen die 50+ of 60+ zijn, krijgen last van een vertroebeling van de ooglens. Dit is de bekende ‘staar’ die je bij veel ouderen als klacht hoort en waar veel ouderen kiezen voor een staaroperatie om weer beter te kunnen zien. In mijn nabije omgeving ken ik mensen die een staaroperatie hebben gehad en wat een waanzinnig snelle verbetering merkten zij!


# Bijziendheid

Als je bijziend bent, dan kun je sneller last krijgen van nachtblindheid. Je bent bijziend als je dingen van dichtbij wel goed ziet, maar alles dat verder weg ligt is wazig en troebel.


Wil je vaker handige tips ontvangen? Volg dan de Facebookpagina van Veertigplus mus!


# Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen, waaronder bepaalde oogdruppels, die ervoor kunnen zorgen dat je minder goed ziet in het donker. Daarom is het altijd belangrijk om de bijsluiter goed te lezen en hierop voorbereid te zijn als je je in het verkeer stort.


10 tips om ’s nachts beter te kunnen zien

  1. Probeer niet om in de koplampen van andere auto’s of motoren te kijken. Dat verblindt je en met nachtblindheid duurt het langer voordat je ogen weer gewend zijn aan het donker! Het helpt door je op je eigen weghelft te focussen, meer te kijken naar de reflectoren aan de rechterkant van de weg (als die er zijn) en kijk bijvoorbeeld naar de achterlichten van de auto voor je als referentiepunt. Wissel dit natuurlijk wel af, want anders ga je teveel turen.

  1. Voordat je in de auto stapt, laat je ogen dan even wennen aan het donker. Bijvoorbeeld, als je net hebt getankt en je stapt vanuit een verlicht tankstation zo je auto in, zet je auto dan even twee of drie minuten op een donkere parkeerplaats om je ogen aan het donker te laten wennen.

  1. Houd ’s nachts nog meer afstand ten opzichte van je voorganger dan overdag. Dan heb je meer de tijd om te anticiperen en een langere remweg als dat nodig mocht zijn.

  1. Neem wat vaker pauze als je in het donker rijdt. En zorg er dan voor dat je met het wegrijden je ogen weer hebt laten wennen aan het donker (zie punt 2)

  1. Draai af en toe je raampje een klein stukje open. Frisse lucht is goed voor je!

  1. Gebruik de anti-verblindstand van je binnenspiegel door het te kantelen. Er zijn ook auto’s die automatisch je binnenspiegel dempen en ervoor zorgen dat de koplampen van achterliggende auto’s minder fel in je binnenspiegel schijnen.

  1. Overweeg om een speciale nachtbril te kopen. Dit zorgt ervoor dat je in het donker beter ziet, doordat het meestal speciale gele glazen heeft. Vraag ernaar bij een goede opticien.

  1. Vraag of iemand anders wil rijden als je merkt dat je moe bent of onzeker bent om in het donker te rijden. Zorg ervoor dat de angst niet gaat overheersen en overweeg dan bijvoorbeeld een nachtbril of – als het ernstiger is – een staaroperatie.

  1. Zet je telefoon op stil, want elke vorm van afleiding kun je niet gebruiken. Ook het verlagen van de helderheid van je telefoonscherm is een goede tip. Een fel scherm dat in het donker oplicht bij een melding leidt af en kan ervoor zorgen dat je minder goed in het donker kunt kijken. Ook bij het gebruik van een telefoonhouder in je auto is het raadzaam om de helderheid te verlagen. Zeker als je op de motor onderweg bent en gebruikt maakt van een motor telefoonhouder, dan moet je de scherm helderheid flink verlagen in het donker om te voorkomen dat je bij elke melding wordt afgeleid door het scherm dat oplicht.

  1. Beter te vaak dan te weinig naar een oogspecialist. Oftewel: merk je ook dat je minder goed ziet in het donker? Blijf niet te lang rondlopen met nachtblindheid en doe er wat aan. Ook als je bijvoorbeeld onlangs een nachtbril hebt gekocht en je blijft minder goed zien.

Extra tip van de Veertigplus mus

Wees niet te gehaast. Haast, stress, je opgejaagd voelen, het zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een slechter zicht in het donker. Neem de tijd voor je autorit. Je slaat je namelijk voor je kop als je een ongeluk krijgt… Ga bij het erger worden van de klachten zo snel mogelijk naar je huisarts, opticien of oogarts. Ik ga in ieder geval een nachtbril overwegen!

9 gedachten over “Moeite met autorijden in het donker? Pas dan deze 10 tips toe!

  • Ik ban aan mijn beide ogen een nieuwe lens gestoken (catarak) en na 3 weken zag ik al veel beter in het donker. Grtjs veva. Ik ben 72 jaar.

    Beantwoorden
  • Als je de oogziekte Glaucoom hebt en je ziet slecht i.h. donker, kan erger worden, is niets aan te doen !
    Niet autorijden in schemer en donker.
    Tineke

    Beantwoorden
  • Wat ik zelf goed in de gaten houdt is de voorruit zelf. Als die vettig is van binnen is het zicht ook niet ideaal. Overdag valt dit niet maar in het donker des te meer. Kan een vertekend beeld geven…

    Beantwoorden
  • Ik heb nog een extra tip die ik in het leger leerde : als je ogen gewend zijn aan het donker en je wordt plots verblind (bv. Tegenligger of reflectie op nat wegdek,…), doe dan snel één oog dicht. Eens het licht weg is kan je weer met beide ogen kijken. Het oog dat je sloot is niet verblind en is nog aan het duister aangepast.
    (Is een van je ogen minder goed, doe dat dan dicht, zo hou je een goede blik op de weg)

    Beantwoorden
  • Zet s’avonds als het donker is en het regent zet dan een licht gekleurde zonnebril op anders word je verblind door de regen

    Beantwoorden
  • Ik ben niet nachtblind maar heb ” luie pupillen ” en dat geeft soms ook problemen niet alleen ’s nachts maar ook bij regenweer. Daarom draag ik dan regelmatig een zonnebril en dat helpt .

    Beantwoorden
    • Hoi Anna,

      Dank je wel voor je reactie en fijn dat een zonnebril jou helpt. Bedankt voor je tip, daar zullen anderen wat aan hebben!

      Beantwoorden
    • Dank je wel, Jose. Ik heb het aangepast! Groetjes, Muriel

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *