Kwaaltjes

7 tips wat je kunt doen bij een kalknagel (schimmelnagel)!

Kalknagel: daar zit je echt niet op te wachten!

Hmmmm, je kijkt naar de nagels van je tenen en je denkt: dat ziet er niet fris uit! Het kan dan misschien zijn dat je last hebt van kalknagels, ook wel een schimmelnagel genoemd. Behalve dat het niet fris is om te zien, kan het ook ongemakkelijk en niet geheel ongevaarlijk zijn. Lees daarom de onderstaande tips hoe je een kalknagel kunt voorkomen en behandelen.

 

Wat is een kalknagel (schimmelnagel) eigenlijk?

Een kalknagel zie je vaak op de nagels van één of meerdere tenen. Je herkent het aan een witte, gele, bruinige of groenige kleur op of in je teennagel. Je nagel kan ook wat dikker en brokkeliger zijn. Een enkele keer kan je nagel zelfs ook wat gaan vervormen.

 

Waardoor ontstaan kalknagels?

Door anderen

Het is een schimmelinfectie die zich onder of op je nagel bevindt. De schimmel die je kalknagel veroorzaakt kan vaak besmettelijk zijn! Je kunt het oplopen in bijvoorbeeld je eigen huis (als iemand binnen je huis ook een kalknagel heeft), maar ook in openbare gelegenheden, zoals zwembaden, doucheruimtes en sauna’s. De schimmel houdt van een vochtige omgeving, dus daar kun je het extra snel oplopen.

Door jezelf

Maar het hoeft niet alleen door iemand anders te ontstaan. Je kunt een kalknagel ook krijgen door je eigen verminderde weerstand, bijvoorbeeld tijdens of nadat je ziek bent geweest of als je bepaalde medicijnen hebt geslikt die je weerstand verminderden. Ook kan een kalknagel verergeren of zelfs gevaarlijke vormen aannemen als je bijvoorbeeld last hebt van. Een bezoek aan de huisarts is dan belangrijk!

Heb je last van een zwemmerseczeem? Dan kan dit ook de kans vergroten dat de zwemmerseczeem één of meerdere van je nagels aantast en een kalknagel ontstaat. Snel handelen is dan raadzaam.

En last but not least, draag je te strakke schoenen of schoenen waarin je snel zweet? Dan maak je het wel héél makkelijk voor de schimmel om zich in je voeten te gaan huisvesten. Pas daar dus mee op!

 

Hoe kun je het voorkomen?

Op internet lees je veel dat je een kalknagel (schimmelnagel) nooit 100% kunt voorkomen. Maar je kunt er wel wat aan doen om de kans te verkleinen. Wat kun je bijvoorbeeld doen om de kans zo klein mogelijk te maken?

#1. Draag goede schoenen die ademen en niet strak zitten en waarin je niet teveel zweet

#2. Droog je voeten goed af voordat je ze in sokken of schoenen steekt. Gebruik eventueel talkpoeder

#3. Loop in openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten, maar trek slippers, sokken of schoenen aan

#4. Deel niet je handdoek of nagelschaar met anderen en leen het ook niet van anderen

#5. Draag je vaak sokken? Dan zijn wollen of katoenen sokken beter dan synthetische. Was je sokken het liefst ook op 60 graden om de bacteriën te doden

#6. Verzorg je voeten goed door ze elke dag te wassen, je nagels op tijd te knippen en in te smeren met een goede voeten crème bij bijvoorbeeld een te droge huid.

 

Oeps, doe jij ook snel nagellak op je kalknagel? Niet doen!

Veel vrouwen hebben last van een kalknagel en om toch mooie voeten te hebben, smeren ze er snel een laagje nagellak op. Hup, snel die kalknagel onzichtbaar maken! Ook ik deed dat heel vaak, maar het is niet verstandig om dat te doen. Daarmee krijgt je nagel namelijk geen zuurstof meer en kan het de kalknagel juist verergeren!

Beter is om je nagel dan te behandelen (zie tips hieronder). Wat ik nu doe is dat ik vooral in de herfst en winter ervoor zorg dat mijn teennagels volledig kalknagelvrij zijn en veelal zonder nagellak rondloop. Meestal kan ik dan in de lente en een groot deel van de zomer rondlopen met mooie, gelakte teennagels waaronder gezonde teennagels zitten.

 

Heb je een kalknagel? Dan zijn deze 7 tips heel handig!

Bij het behandelen van ‘kwaaltjes’ vind ik het fijn om ook altijd te kijken naar wat men vroeger eraan deed, oftewel grootmoeders tips. Daarom vind je hieronder 7 tips die veel worden gebruikt uit grootmoeders tijd, maar ook in deze moderne tijd. Kies een tip uit en probeer het uit. Helpt het niet, probeer dan een andere tip of ga alsnog naar de huisarts.

 

#1. Gebruik azijn (grootmoeders tip!)

Azijn, bijvoorbeeld appelazijn, is heel zuur en kan de schimmel die je kalknagel veroorzaken verminderen en doden. Week elke dag je kalknagel een kwartier in een bakje met azijn en spoel het daarna goed af met water. Herhaal dit totdat je kalknagel weer een gezonde nagel is.

 

#2. Bezoek aan de huisarts

Als je het niet vertrouwt of je wilt meer info over je kalknagel, bezoek dan je huisarts. Je krijgt dan advies en eventueel een middeltje om je kalknagel snel(ler) te laten verdwijnen. Dit kan zijn in de vorm van antischimmel pillen. Let wel goed op de eventuele bijwerkingen. Deze zijn niet altijd prettig.

 

Lees ook: 4 tips om je voeten extra goed te verzorgen in de herfst en winter!

 

#3. Laserbehandeling voor je kalknagel

Tegenwoordig kun je ook je kalknagel laten laseren. Dat wist ik eigenlijk niet. Als je in Google ‘laserbehandeling kalknagel’ intypt en eventueel de plaatsnaam waar je woont (of een grote stad bij jou in de buurt), dan kom je websites tegen van instituten die laserbehandelingen geven.

 

#4. Paar druppels Tea Tree olie (grootmoeders tip!)

Tea Tree olie wordt gewonnen uit de naalden van de Melaleuca alternifolia, ook wel theeboom genoemd. De olie is antibacterieel, schimmeldodend, parasiet dodend en ontstekingsremmend. Druppel een aantal druppels pure Tea Tree olie op een wattenstaafje en smeer de olie op de kalknagel. Doe dit elke dag 2x per dag , ‘s ochtends en ’s avonds, totdat de kalknagel weg is. De Tea Tree olie van Thursday Plantation is een aanrader!

tea tree oil thursday plantation 10 ml

BEKIJK HET HIER >>

 

#5. Maak een mengsel van appelazijn, waterstofperoxide en ontsmettingsalcohol

Doe 50 ml appelazijn, 50 ml waterstofperoxide en 25 ml ontsmettingsalcohol (promillage 90%) in een glazen pot. Doe de deksel er goed op, zodat het niet kan lekken en schud het zachtjes goed door elkaar. Doop elke dag, het liefst 2 tot 3 keer per dag, een wattenschijfje in het mengsel en dep het op je kalknagel. Let op: zorg ervoor dat je vingers niet in aanraking komen met het mengsel. Doop de wattenschijf er dus niet te ver in of gebruik een wattenstaafje, zodat je handen en vingers droog blijven. Blijf dit net zolang doen, totdat je kalknagel verdwenen is.

 

#6. Je kalknagel insmeren met Vicks Vaporub

Vicks Vaporub ken je waarschijnlijk wel als middel bij verkoudheid. Maar toch ook lees je op internet dat het kan helpen bij de behandeling van een kalknagel. Hoe? Smeer je kalknagel ’s ochtends en ’s avonds in met Vicks Vaporub en doe er een pleister over, zodat het goed kan intrekken. Blijf dit een aantal dagen herhalen, totdat je kalknagel verdwenen is.

 

#7. Speciale kant-en-klare anti-kalknagel producten

Je kunt het jezelf ook iets makkelijker maken en een kant-en klaar anti-kalknagel product kopen in de winkel of in een online shop. Er is een aantal producten op de markt die populair zijn, zoals:

 

#. ProtectAir Complete Kalknagel Behandeling en Ademende Nagellak (AANRADER!)

De nieuwste kalknagel behandeling! Inclusief medische schoenenspray en Ademende Nagellak. Behandelt nagels en voorkomt (her)infectie. Zeer effectief! Deze ProtectAir Kalknagelkit is de enige complete behandeling die zowel nagels als schoenen behandelt en beschermt. Zo heeft u snel weer mooie nagels en langdurig hygiënisch, frisse schoenen.

protectair complete kalknagel behandeling ademende nagellak

BEKIJK HET HIER >>

 

#. Scholl kalknagel behandel set 3.8 ml

De Scholl Kalknagel behandelset is perfect om nagelschimmel bij de bron aan te pakken. Het voorkomt verspreiding en eventuele herhaling van schimmels rondom de nagels. De set bevat 5 nagelvijlen en nagelvloeistof.

scholl kalknagel behandel set

BEKIJK HET HIER >>

 

#. Excilor Kalknagel Forte – 30 ml

Met de Excilor Kalknagel Behandeling Forte geef je schimmelnagels geen kans en behandel je de nagel op effectieve wijze. De speciale samenstelling zorgt voor een snel herstel van de aangetaste nagel. De behandeling is tot 24 uur effectief waardoor je het product slechts één keer per dag aan hoeft te brengen.

excilor forte kalknagel behandeling 30 ml

BEKIJK HET HIER >>

 

#. Mycosan anti-kalknagel 5 ml

De Mycosan anti kalknagel is een eenvoudige, snelle en effectieve manier om kalknagel te verhelpen Een nagelbehandeling, die bestaat uit een niet-toxisch serum in een gebruiksvriendelijke tube met kwast, in combinatie met 10 nagelvijlen voor eenmalig gebruik. Mycosan is klinisch getest en heeft een bewezen werkzaamheid tegen de schimmels die kalknagels veroorzaken.

mycosan anti kalknagel 5 ml

BEKIJK HET HIER >>

 

#. Wartner kalknagelpen – kalknagels verwijderen – 4 ml

De Wartner Kalknagelpen is een medisch hulpmiddel voor de effectieve behandeling van kalknagels en schimmelnagels. De 3-in-1 formule is bewezen effectief tegen kalknagels, vermindert verkleuring en voorkomt verspreiding van de kalknagel. De formule dring door de nagel heen en pakt de kalknagel bij de bron aan. De Wartner Kalknagelpen heeft een kwastje waarmee je de vloeistof gemakkelijk kunt aanbrengen. Zichtbaar resultaat na twee weken.

wartner kalknagel pen

BEKIJK HET HIER >>

 

Heb jij nog tips?

Heb jij na het lezen van dit blogbericht nog een tip die er niet tussen staat? Zet het gerust in een reactie hieronder!

 

Bewaar deze pin voor later:

7 tips wat je kunt doen bij een kalknagel schimmelnagel

 

Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik!

 

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *