Afvallen

Hoe intermitterend vasten mij helpt met afvallen en gezonder leven!

Met intermitterend vasten voel ik mij veel gezonder en fitter!

Intermitterend vasten (in het Engels: intermittent fasting), betekent dat je periodes wel eet en periodes gewoon even niet eet. Het staat ook bekend als ‘periodiek vasten’. Maar waarom zou je het eigenlijk doen? En hoe doe je dat dan? Ik vertel je er hieronder alles over en ook welke intermitterend vasten-methode mijn favoriet is en wat mijn ervaring met intermitterend vasten is.

 

Het is zeker niet iets nieuws!

Misschien denk je dat intermitterend vasten een nieuwe trend is? Dan heb je het mis. Vasten gaat al terug tot de oertijd. En veel religies passen het ook al eeuwenlang toe. Het grappige is, je doet het waarschijnlijk al een beetje, want ’s nachts eet je meestal niet, toch? Dan slaap je en geef je je lichaam al een paar uur geen eten. Dat is eigenlijk ook al een soort van vasten.

 

Maar wat is intermitterend vasten (intermittent fasting) dan precies?

Intermitterend vasten is géén dieet dat vertelt wat je wel en niet mag eten. Ik zie het als een leefstijl! Het is heel simpel: je eet een periode niet en je eet een periode wel. Dat klinkt misschien zwaar en onhaalbaar, maar het zal je verbazen dat het meestal heel makkelijk gaat.

In de periode dat je niet eet is het wél belangrijk dat je blijft drinken. Het liefst water, zwarte koffie of (kruiden)thee. En in de periode dat je wel weer eet is het eveneens belangrijk dat je goed blijft drinken, maar óók dat je dan gezonde dingen gaat eten. Je helemaal volproppen met foute snacks, taartjes boordevol suiker en gerechten met verkeerde koolhydraten is dus niet de bedoeling. Wat ik dan wél eet? Ik eet gerechten die passen binnen het koolhydraatarme dieet. Dat vertel ik je verderop in dit artikel.

 

Wanneer is intermittent fasting niet aan te raden?

Verderop in dit blogartikel vertel ik je wat de gezondheidsvoordelen zijn van intermitterend vasten. Maar, het is niet voor iedereen een aanrader en in sommige situaties is het beter om het eerst met bijvoorbeeld je (huis)arts of diëtist te overleggen, zoals in de onderstaande situaties:

#1. Je bent zwanger

#2. Je bent herstellende van een operatie of moet je voorbereiden op een operatie

#3. Je bent te mager

#4. Bij diabetes (intermitterend vasten kan dan goed helpen, maar doe het wel onder begeleiding van je huisarts en/of een diëtist)

#5. Je twijfelt of je het wel of niet moet doen.

 

6 voordelen van intermittent fasting

Voordat ik begon met intermitterend vasten, at ik vaak gewoon teveel. Mijn bord te vol opgeschept, die ene hap teveel genomen en dat ene toetje naar binnen gewerkt terwijl dat er eigenlijk niet meer bij kon, waardoor mijn buik na een maaltijd vaak uit elkaar plofte. Het liefst ging ik dan even op de bank liggen. ‘Uitbuiken’ noem ik dat. Ik denk dat ik niet de enige ben en dat veel mensen dat herkennen. Maar waarom eten mensen tegenwoordig teveel? Is dat nodig? Nee! Absoluut niet! Je lichaam heeft eigenlijk niet zoveel voedsel nodig, maar heeft wél een bepaalde hoeveelheid voeding nodig die gezond en voedzaam is. Met intermitterend vasten geef je je lichaam de tijd om al het voedsel goed te verteren, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen:

 

#1. Je lichaam krijgt meer rust

Je lijf hoeft met intermitterend vasten minder hard te werken om het vele voedsel dat je er normaal gesproken in propt, te verteren. Verteren van voedsel vergt namelijk veel van je lichaam en door dit geleidelijker en in kleinere porties te doen, geef je je lichaam meer rust en komt het meer in balans.

 

#2. Het helpt goed bij afvallen

Je lichaam moet continu energie hebben om alle lichaamsprocessen goed te laten functioneren. Prop jij je lichaam vol met veel suiker, foute koolhydraten en foute vetten, dan haalt je lichaam de energie uit die voedingsmiddelen. Afvallen zal dan lastiger gaan, want je lichaam slaat veel vet op en gebruikt die vetten niet of nauwelijks, want jij geeft je lichaam continu makkelijke energie uit foute voeding.

Met intermitterend vasten gaat je lichaam wél sneller over op het verbranden van opgeslagen vetten, want je voedt je lichaam minder (of het liefst helemaal niet meer) met foute voeding. En ook haalt je lichaam beter de energie uit de gezonde voeding die je het geeft. Je stofwisseling wordt beter, je vetverbranding wordt beter en afvallen zal sneller en makkelijker gaan.

 

Lees ook: Wat is het koolhydraatarme dieet? Simpele uitleg!

 

#3. Kan diabetes helpen voorkomen of helpen te verbeteren

Door alle foute voeding van tegenwoordig schommelt de bloedsuikerspiegel bij veel mensen dagelijks teveel op en neer. Dit kan leiden tot diabetes. Intermitterend vasten kan helpen bij het voorkomen of verbeteren van diabetes, omdat de bloedsuikerspiegel beter in balans komt.

 

#4. Goed voor hart en hersenen

Intermittent fasting kan een positieve werking hebben op het functioneren van je hart. Hart en vaten kunnen gezonder worden en ook kan je bloeddruk verlagen als deze te hoog is. Daarnaast heeft het een positievere invloed op je hersenen en zou het de kans op bepaalde hersenaandoeningen kunnen verkleinen.

 

#5. Het vermindert ontstekingen in je lichaam

Bij ontstekingen denk je misschien aan ontstekingen die je ziet, zoals een zwerende vinger of een ontstoken teennagel. Maar helaas kunnen er je lichaam – mede door verkeerde voeding en een slechte levensstijl – heel veel ontstekingen ontstaan en in je lichaam gaan sluimeren. Hierdoor kunnen veel chronische ziektes ontstaan en dat wil je natuurlijk niet. Met intermitterend vasten worden de cellen in je lichaam beter in staat gesteld om goed te functioneren, waardoor het ontstekingen beter tegen kan gaan.

 

#6. Je voelt je fitter én je kunt er ouder van worden

Er gaan steeds meer geluiden op dat je van intermitterend vasten je levensduur kunt verlengen. Daar zit ook eigenlijk wel een logica in: je zorgt namelijk gewoon beter voor je lichaam! Je voedt je lichaam beter, je geeft het de tijd om de gezonde voeding te verteren en het functioneren van je lichaam komt meer in balans en wordt veel minder afgeleid door foute voeding en voedingspatronen. Je zult merken dat je er fitter van wordt en veel meer energie hebt om dingen te ondernemen.

 

Hoe kun je starten met intermitterend vasten?

Het is wat jij wilt, je kunt in principe starten op elk moment. Het is jouw lijf, het is jouw leven. Het is een kwestie van afspraken maken met jezelf en je je daaraan houden. Ook is het goed dat je je een beetje verdiept in de achterliggende gedachte ervan. In dit blogartikel geef ik je daar al best wat informatie over. En op internet kun je er nog veel meer over vinden als je dat wilt.

 

Kies de methode die bij jou past!

Wat ik zelf fijn vind is dat er al een paar uitgedachte methodes, of eigenlijk ‘patronen’ zijn van intermittent fasting die je kunt gaan toepassen. Kies daarbij de methode die bij je past en wat haalbaar is in combinatie met je werk, gezin, je gezondheid en je (afslank)doelen. Je kunt ook eerst een aantal methodes (patronen) uitproberen en kijken hoe jouw lichaam daarop reageert.

Er zijn 4 intermitterend vasten-methodes die het meeste worden toegepast. Deze 4 methodes zijn:

 

#A. De 16-8 methode

De 16-8 methode houdt in: je eet 16 uur per dag niet en 8 uur per dag wel. Om dit op te bouwen kun je ook beginnen met 14 uur niet eten en 10 uur wel. De 16-8 methode wordt vaak door mensen (inclusief mijzelf) toegepast!

 

#B. De 5:2 methode

Hierbij eet je 5 dagen per week ‘normaal’ en 2 dagen per week eet je maar maximaal 500 calorieën per dag. In de 5 dagen dat je normaal eet, is het natuurlijk wel aan te raden dat je dan ook gezond eet, bijvoorbeeld aan de hand van het koolhydraatarme dieet. Of je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld op de dagen dat je normaal eet je niet meer dan 1800 calorieën eet.

 

#C. Dag wel eten en een dag vasten

Je kunt ook om-en-om een dag wel eten en een dag niet eten. Dit vergt natuurlijk wel oefening, omdat je lichaam hieraan moet wennen.

 

#D. OMAD-methode

De letters OMAD staan voor One Meal A Day, oftewel met deze methode eet je 23 uur niets en 1 uur per dag eet je een maaltijd waar je de hele dag goed op kunt functioneren. Ook deze methode vergt training en is pittig om vol te houden, maar er zijn er genoeg die het doen.

 

Mijn favoriete methode en mijn ervaringen

Ik was al een tijdje bezig met het volgen van het koolkydraatarme dieet en dat beviel mij heel goed. Maar ik liep ook al een tijd rond met onverklaarbare pijntjes en kwaaltjes, zoals veel pijn in spieren en gewrichten, mij futloos voelen, veel darmproblemen en regelmatig periodes waarin ik mij angstig en somber voelde. Nu weet ik sinds 2016 dat mijn lactose intolerantie regelmatig darmproblemen geeft, maar ik merkte dat mijn hele lichamelijke gezondheid beetje bij beetje achteruit ging. En ook dat mijn darmen steeds minder goed reageerden op andere voedingsmiddelen, zoals bepaalde groente en fruit. Dat wilde ik niet!

 

Ik ben de 16-8 methode van intermitterend vasten gaan toepassen in mijn leven en dat bevalt heel goed. Ik heb het eerst opgebouwd door 14-10, dus dagelijks 14 uur niet eten en 10 uur wel eten. En stapje voor stapje heb ik het opgebouwd naar de 16-8 methode, dus dagelijks 16 uur niet eten en 8 uur wel eten. Ik sla mijn ontbijt over en begin dagelijks rond 12.30 uur aan mijn eerste gezonde maaltijd. Mijn laatste maaltijd of snack op de dag is dan rond 20.30 uur.

 

Lukt mij dat altijd? Nee, zeker niet. Er zijn gewoon dagen of momenten dat de 16-8 methode mij niet lukt, zoals op vakantie of tijdens feestdagen of als ik een gezellig etentje heb dat tot ’s avonds laat duurt. Maar ik merk dat ik het wel weer snel oppak als het mij 1 of meerdere dagen niet is gelukt. Het kost me dan geen moeite om weer in het 16-8 ritme te komen en mijn lichaam reageert er gelijk weer positief op.

 

En mijn gezondheid? Véél beter geworden. Mijn pijnlijke spieren en gewrichten zijn vrijwel helemaal verdwenen. Ik voel mij fitter en mijn angstige en sombere gedachtes lijken steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Mijn darmen zijn rustiger en kunnen weer meer voedingsmiddelen verdragen. Natuurlijk moet ik blijven oppassen met zuivel, maar bepaalde groente en fruit waar ik steeds minder goed tegen kon, kan ik nu weer vaker eten.

 

Ook leuk: het scheelt ook in mijn portemonnee, want ik koop vrijwel geen karren vol snoep, koek, snacks en chocola meer. Ik eet minder, ik eet gezonder, ik geef mijn lichaam meer rust en geef mijn lichaam de kans om dagelijks in balans te zijn. Ik heb veel minder een hongergevoel doordat ik mijn lichaam door het koolhydraatarme dieet goede koolhydraten, vetten en eiwitten geef. Dus tja, de combinatie van intermitterend vasten en het koolhydraatarme dieet heeft mij enorm geholpen en hopelijk na het lezen van dit blogartikel is intermitterend vasten ook iets voor jou? Ik hoop het!

 

4 interessante boeken over intermitterend vasten:

Er zijn hele leuke en handige boeken verkrijgbaar waarin je alles kunt leren over intermitterend vasten. Dit zijn de 4 boeken die mijn favoriet zijn:

 

#1. Intermittent fasting

In 4 weken fitter, gezonder en slanker door periodiek vasten!

boek intermittent fasting nanneke schreurs

>> MEER INFO!

 

 

#2. Intermittent fasting – doe je zo!

Met betaalbare weekmenu’s, lekkere recepten en handige tips!

intermittent fasting doe je zo

>> MEER INFO!

 

 

#3. What IF? (Intermittent Fasting)

Het complete 4-weekse programma over Intermittent Fasting, de simpele techniek om snel vet te verbranden!

what if intermittent fasting

>> MEER INFO!

 

 

#4. Foodsisters – Intermittent fasting

Het kookboek voor een snelle start met intermittent fasting!

foodsisters intermittent fasting

>> MEER INFO!

 

Heb je nog vragen over intermitterend vasten?

Twijfel je of het wat voor je is of heb je nog vragen over intermitterend vasten? Vraag ernaar bij je (huis)arts, diëtist of andere voedingsdeskundige. Zij kunnen je er vaak ook goed in begeleiden of je in ieder geval verwijzen naar iemand die er verstand van heeft.

 

Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de genoemde specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de genoemde diensten. Laat je eventueel goed informeren voordat je aan de slag gaat met intermitterend vasten.

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Meer info erover vind je in mijn disclaimer.