Hoe kan ik onzekerheden over mijn lichaam overwinnen?

Veel vrouwen voelen zich onzeker over hun lichaam

De eerste stap om onzekerheid over het lichaam te overwinnen, is dat we negatieve zelfpraat mogen uitschakelen en dus ons zelfbeeld verhogen. Onze eigen woorden kunnen ons kwetsen en soms wel het meeste! Het is dus belangrijk dat we onze innerlijke criticus afzetten en ons concentreren op positiviteit.

Zeker voor vrouwen van boven de 40 kan dit wel eens lastig zijn. Bepaalde uiterlijke kenmerken vervallen met de tijd, maar toch? Maakt dit je minder mooi? En waar zit echte schoonheid eigenlijk?

Ik ga vandaag proberen dit een beetje duidelijk voor je te maken en wat tips geven hoe je minder onzeker over je lichaam kan zijn door je positieve zelfbeeld te vergroten. Ook gaan we vandaag leren om voorbij zelfbeeld en onzekerheid over het lichaam te gaan.

 

Hoe kan ik leren mijn lichaam te accepteren zoals het is?

Het kan moeilijk zijn om van je lichaam te houden, vooral als je je niet lekker in je vel voelt. Hier zijn een paar tips om je te helpen je lichaam te accepteren zoals het is en er meer zelfvertrouwen over te krijgen. Hierna pak ik er een ander perspectief bij om misschien dit gehele concept onderuit te halen in jouw voordeel.

 

Bevestig je eigen waarde

Als je je niet goed over jezelf voelt, is het moeilijk om tevreden en gelukkig te zijn. Je kunt merken dat je je bezighoudt met negatief gedrag of negatieve zelfpraat, waardoor jij je alleen maar slechter gaat voelen. De sleutel is om te beginnen met het bevestigen van je eigen waarde.

Het kan moeilijk zijn om je goed te voelen over jezelf als je down bent, maar het is belangrijk om het toch te proberen. Door je eigen waarde te bevestigen, kun je beginnen met het veranderen van de manier waarop je over jezelf denkt en voelt. Dit zal je op de lange termijn helpen om productiever en gelukkiger te worden en de relatie met je lichaam te herstellen!

Oefening: Bij elke negatieve gedachte over je lichaam zet je twee positieve gedachten er tegenover. Zo programmeer je langzaam je onderbewuste en op een gegeven moment zal je onderbewuste dit overnemen. Beoefen dit totdat je echte veranderingen merkt. Minimaal een maand en eigenlijk zou je er niet meer mee moeten stoppen.

 

Negatieve gedachten over het lichaam uitdagen

Negatieve gedachten kunnen een enorme barrière zijn voor geluk en zelfvertrouwen. Ze kunnen je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent, of dat je niets waard bent. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen deze gedachten uit de hand lopen en een grote impact op je leven hebben.

Hoe dagen we deze negatieve gedachten uit? De eerste stap is om te identificeren wat ze zijn. Als je eenmaal weet wat ze zijn, is het makkelijker om ze uit te dagen. Als je bijvoorbeeld denkt: “Ik ben niet goed genoeg”, vraag jezelf dan af waarom dat zo is. Welk bewijs heb je voor deze gedachte? Zijn er andere manieren om naar de situatie te kijken? Is een gedachte sowieso altijd waar?

Vaak als je gedachten uitdaagt en onderzoekt kom je erachter dat ze vaak helemaal niet zoveel waarheid in zich hebben. Sterker nog het zijn vaak passanten die net zoals wolkjes komen en gaan. Maar degene die er naar kijkt dat is de daadwerkelijk jij, jouw authentieke zelf.

Door je overtuigingen te onderzoeken, kunnen ze wegvallen en als ze dat niet doen dan kun je de gedachten observeren. Hoe meer je de gedachten observeert hoe meer je in het huidige moment komt. Het huidige moment of het Nu heeft bepaalde eigenschappen. Er zijn daar geen zorgen, het is daar vredig, vitaal, vrij, blij en alle positieve eigenschappen die jij je maar op kunt noemen.

Hoe meer je die gedachten observeert hoe sneller je in het Nu komt en deze kwaliteiten kan ervaren. In deze plek is de gedachte dat je onzeker bent over je lichaam, precies dat, een gedachte!

 

Tijd doorbrengen met mensen die van je houden

De belangrijke mensen in ons leven kunnen een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van ons zelfbeeld. Als we tijd doorbrengen met mensen die van ons houden en ons accepteren zoals we zijn, zullen we ons waarschijnlijk beter voelen over onszelf. Je krijgt dan constant feedback dat je oké bent en dat je er mag wezen. Het zelfbeeld krikt hier vanzelf van op. Als we echter tijd doorbrengen met mensen die ons voortdurend bekritiseren of ons een slecht gevoel over onszelf geven, ontwikkelen we waarschijnlijk een laag zelfbeeld en dit dient dus te allen tijde vermeden te worden.

Het is belangrijk om in de buurt te zijn van mensen die ons een goed gevoel over onszelf geven en ons helpen groeien als individuen. Wanneer we ons omringen met positieve invloeden, is de kans groter dat we ons goed voelen over onszelf en een gezond zelfbeeld hebben, wat zich uiteindelijk zal vertalen naar meer zelfvertrouwen over ons lichaam.

 

Denk na over het goede en creëer een gezond zelfbeeld

Als je je onzeker voelt, kan het moeilijk zijn om positieve gedachten over jezelf te hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen goede eigenschappen heeft, en het is oké om je daar een tijdje op te concentreren. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om na te denken over het goede in jezelf:

  1. Besteed tijd aan dingen die je vreugde en geluk brengen. Dit kan helpen om je gedachten af ​​te leiden van je onzekerheden en je een beter gevoel over jezelf te geven.
  2. Leer een nieuwe vaardigheid of hobby. Dit is een goede herinnering aan je talenten, interesses en vaardigheden, die allemaal bijdragen aan wie je bent als persoon.
  3. Schrijf 5 dingen op die je leuk vindt aan jezelf. In het begin is het misschien moeilijk, maar door ze op te schrijven, zet je ze vast in je hoofd en wordt het gemakkelijker om ze te onthouden als je je down voelt over jezelf.”

 

Er is nog een ander perspectief beschikbaar

Lichaamsbeeld is een groot probleem in de huidige samenleving. Zie een soort advertentie die ons probeert te verkopen op het idee van ‘perfectie’. Dit kan leiden tot veel onzekerheid en problemen met het gevoel van eigenwaarde.

Toch kun je dit ook vanuit een ander perspectief bekijken, namelijk:

Houd van je authentieke zelf, niet van je lichaam

Denk niet dat van je lichaam houden hetzelfde is als van jezelf houden. Van je lichaam houden betekent dat je in orde bent met je gebreken en dat je van jezelf houdt, zelfs als je je onzeker voelt. En dit is al een groot goed! Toch is van je lichaam houden is niet hetzelfde als van jezelf houden of nog beter gezegd, 1 zijn met je authentieke zelf.

Zoals ik net al aangaf is het huidige moment of het Nu een plek om je authentieke zelf te vinden. een goede truc hiervoor is om je aandacht bij je lichaam te houden. Niet alleen verbeter je zou de connectie met je lichaam, maar de gedachten worden hierdoor ook minder. En voor de gedachten die je nog hebt, die mag je observeren.

Bekijk dan naar een paar minuten of je perspectief en vooral je ervaring van het Nu verandert. Wordt het stiller, wordt het vrediger, word je blijer? Als het antwoord op deze vragen ja is, wel gefeliciteerd dan, je hebt de ingang van het huidige moment gevonden.

Blijft dit oefenen en oefenen om zo steeds bewuster van je authentieke zelf te worden. Over het algemeen kun je stellen dat hoe meer aandacht je richt naar binnen op het authentieke zelf of op het Nu, hoe meer energie je onttrekt aan de gedachtenwereld en hoe meer je bewust wordt van je authentieke zelf.

Dit verschil kun je al na 5 minuten ervaren. Mocht je dit een maand doen en één worden met dat Zelf, dan zul je zien dat lichaamsbeeld en zelfbeeld er eigenlijk niet meer toe doen. Het kan dan zo zijn dat je zo fijn voelt dat je alle plus en minpunten gewoon meeneemt en accepteert of gewoon helemaal niet meer registreert.

Op dit moment ben je aan de onzekerheid voorbij gegaan door te Zijn in je authentieke zelf. Als je meer wilt weten over mijn blog kun je natuurlijk altijd een kijkje nemen.

Ik wens jullie veel geluk met het niet meer ervaren van beperktheden en onzekerheden over het lichaam en het zelfbeeld. Hopelijk heb ik daar een beetje bij mogen helpen.

Hartelijke groet,

Lucas van Wateringen

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Lucas van Wateringen van iwillhelpyou.nl. Dank je wel dat je dit blogartikel met heel veel tips hebt geschreven voor Veertigplus mus, Lucas!