3 redenen waarom ik pure shea butter gebruik voor mijn gezicht!
Shea butter vind ik een wondertje!
Met een gevoelige huid moet ik extra goed opletten wat ik aan verzorgingsproducten op mijn gezicht smeer. Ik ontdekte 100% pure shea butter en ben er waanzinnig enthousiast over. Ik kende het wel van naam, maar verder kende ik het niet goed. Totdat ik het ben gaan gebruiken! Ik smeer de pure sheabutter nu ongeveer 2 maanden op mijn gezicht, ’s ochtends en ‘s avonds. En het resultaat? Een zachte en vollere huid en veel minder rimpels en rode vlekjes. Vrijwel geen schilfers meer en ook heb ik geen branderig of rood gevoel meer gehad in mijn gezicht. Ben je ook enthousiast geworden? Ontdek hieronder wat sheabutter is, wat de voordelen van shea butter zijn en welke merken shea butter van top kwaliteit zijn die ik je aanbeveel.
Wat is shea butter?
Shea butter spreek je uit als ‘sjie’ butter of als ‘sjee’ butter en in het Nederlands wordt het ook wel shea boter genoemd. Ook noemen sommigen het karitéboter, omdat het afkomstig is van de noten van de Karité boom (Shea boom). Deze boom groeit van origine in Afrika.
Shea butter wordt gewonnen uit de noten van de shea boom. Er komt veel handwerk aan te pas om goede sheabutter te produceren. Het is een puur plantaardig vet en door de vele fantastische eigenschappen wordt het ook wel superfood vet genoemd. En ik ben het daar helemaal mee eens! Maar wat maakt shea butter dan zo bijzonder?
3 bijzondere eigenschappen van sheabutter die ik echt super fijn vind:
#1. Een hele pure plantaardige olie
Ik gebruik dus de puurste en meest onbewerkte vorm van shea butter en omdat je er per keer niet veel van hoeft te gebruiken is het goed betaalbaar tegen een hele goede kwaliteit. Je smeert geen troep op je gezicht en profiteert van de bijzondere eigenschappen.
Als je het op je hand doet, dan ziet het er ivoorkleurig uit en lijkt het net op harde en brokkelige boter. Het smelt door je lichaamstemperatuur en wordt dan doorzichtiger. Als ik het gebruik dan doe ik een beetje sheabutter op een handpalm en verwarm het door mijn twee handpalmen op elkaar te leggen en lichtjes wat rondjes te draaien. Dan smelt het best snel en smeer ik het daarna op mijn gezicht.
#2. Ook onder een foundation werkt het heel goed
Voorheen gebruikte ik een dagcrème en daarna een primer onder mijn foundation. Maar ik merkte regelmatig dat de huid van mijn gezicht daardoor geïrriteerd raakte. Sinds ik sheabutter heb ontdekt, hoef ik alleen een dun laagje shea butter uit te smeren over mijn gezicht en kan ik daarna gelijk foundation eroverheen doen. Een primer gebruik ik niet meer. De huid eronder blijft zacht, soepel en is niet meer schilferig en de foundation is prima aan te brengen!
#3. Het hydrateert de huid van je gezicht enorm
Wat ik vrij snel merkte, is dat sheabutter mijn huid goed voedt en een hydraterende (vochtinbrengende) werking heeft. De huid van mijn gezicht was nogal droog en voelde dun aan, waardoor oneffenheden goed zichtbaar waren, vond ik. Ik kreeg steeds meer zichtbare rimpels, zoals kraaienpootjes naast mijn ogen. Maar nu na twee maanden ziet mijn huid er veel gezonder uit.
En na het verdiepen op internet heb ik begrepen dat shea boter ‘niet-comedogeen’ is. En moeilijke term, maar waar het op neerkomt is dat het je poriën niet verstopt en de vorming van mee-eters vermindert. Daarnaast bevat shea butter diverse essentiële vetzuren en belangrijke vitaminen, zoals vitamine A en vitamine E die je huid goed voeden.
Heeft shea boter ook nadelen?
Zoals je merkt, ben ik heel enthousiast over shea butter. Zijn er dan alleen maar voordelen en is er geen enkel nadeel? Toch wel, want sheabutter is vrij vet en kan vlekken geven als het nog niet is ingetrokken. Smeer je het ’s ochtends op je gezicht, pas dan goed op met het aankleden, zodat het geen vlekken geeft op je kleding. Ook als je ’s avonds voor het slapen gaan de sheabutter op je gezicht smeert, dan blijft het lang vet en dat kan je kussen en overige beddengoed wat vettig maken. Maar dat is dan ook echt het enige nadeel wat ik heb gevonden.
Sheabutter kun je ook voor je haar en de rest van je lichaam gebruiken
Wist je dat sheabutter ook vaak wordt aanbevolen voor bepaalde huidproblemen en bij een ouder wordende huid? Zoals: droge huid, acne, kloven, eczeem, striae, dermatitis, huidallergieën, rode of donkere vlekken op de huid, psoriasis, rimpels en littekens. Ook is sheabutter een gewild ingrediënt in bijvoorbeeld een haarmasker, lippenbalsem, gezichtscrème, bodylotion, after-sun of massageolie. Dit kun je natuurlijk ook zelf maken! Op internet en Pinterest kun je hele leuke DIY-recepten vinden om zelf verzorgingsproducten te maken.
Wees je bewust van de verschillen in kwaliteit van shea butter
De ene sheabutter is de andere niet. Er zijn dus behoorlijke verschillen in kwaliteit! Misschien daarom goed om te weten dat het wordt onderverdeeld in verschillende klassen. Bijvoorbeeld klasse A is de meest ongeraffineerde en dus de meest pure vorm van shea butter. De mooie eigenschappen zijn dus vrijwel allemaal intact gebleven. Klasse B is licht geraffineerde shea boter en het ziet er vaak ook iets witter uit in plaats van ivoorkleurig. Klasse C, D en E zijn zeer geraffineerde sheabutters waarbij de kans groter is dat veel van de mooie eigenschappen van shea boter verloren zijn gegaan.
Welke shea butters zijn mijn favoriet?
Wil je shea butter ook gaan uitproberen, bijvoorbeeld zoals ik het gebruik als pure gezichtscrème? Of voor je haar of voor bepaalde huidproblemen? Hieronder vind je 3 mooie merken shea butter waar ik zelf een fan van ben. Ze zijn allemaal biologisch, ongeraffineerd en 100% puur. Let er wel op dat het dus niet meteen smeerbaar is, maar dat je het eerst moet verwarmen op bijvoorbeeld je handpalmen of op je huid voordat je het goed kunt uitsmeren!
Mijn 3 favoriete merken shea butter:
#1. You Madu Shea Butter (100% biologisch en ongeraffineerd) – 250 ml
De sheaboter van You Madu is biologisch en ongeraffineerd en wordt geleverd in een duurzame glazen pot. Het is een natuurlijke, zachte boter die de huid hydrateert, beschermt en helpt te herstellen. De sheabutter wordt op traditionele wijze geproduceerd en wordt niet geraffineerd. De shea butter is 100% puur en bevat dus geen toegevoegde chemische stoffen.
Deze shea butter is ingekocht bij een kleine producent in Ghana, waar Fair Trade lonen betaald worden en waar een deel van de opbrengst geïnvesteerd wordt in sociale projecten, zoals het aanleggen van een waterput.
BEKIJK HET HIER >>
#2. Nature’s Blend Shea Butter (100% biologisch en ongeraffineerd) – 200 ml
De shea butter van Nature’s Blend wordt met de hand gemaakt op traditionele wijze tijdens een zorgvuldig en liefdevol proces. Hiervoor wordt de vrucht van de Karité boom uit Noord-Ghana gebruikt. Het resultaat is een schitterende, plantaardige shea butter, die 100% puur is zoals het hoort. Elke noot wordt afzonderlijk geselecteerd en verwerkt.
BEKIJK HET HIER >>
#3. Natural Heroes Raw Shea Body Butter (100% biologisch en ongeraffineerd) – 250 ml
De Shea Butter van Natural Heroes is duurzaam geproduceerd en op natuurlijke wijze gewonnen. De bomen groeien in West-Afrika. Al duizenden jaren zorgen de vrouwen daar voor de Shea-bomen en verzamelen de gevallen vruchten die zij in de zon laten drogen. Dit wordt op de traditionele manier gedaan. De vrouwen die de Shea Butter maken, maken deel uit van een vrouwencoöperatie in Ghana. Zo wordt de traditionele wijze van werken gehandhaafd op een duurzame en eerlijke manier.
Shea Butter is een rijke butter, uiterst geschikt om jouw huid intens te verzorgen en te hydrateren. Een puur product, zo uit de natuur!
BEKIJK HET HIER >>
Bewaar deze pin voor later:
Kleine waarschuwing:
Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!
Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.