Afvallen

Waarvan val je heel snel af? Volg deze 10 tips!

Heel snel afvallen kan wel, maar is niet echt verstandig

Als er een gouden formule zou zijn waarmee je heel snel afvalt, bijvoorbeeld binnen 1 dag 5 kilo, dan zou dat natuurlijk geweldig zijn. Maar ik heb het nog niet gevonden! En misschien is 5 kilo afvallen in 1 dag ook niet echt gezond. Toch zijn er zeker dingen die je kunt doen waardoor je snel kunt afvallen. Wel is het gevaar van snel afvallen dat je vaak daarna weer snel aankomt, omdat je lichaam het niet kan bolwerken. Met de onderstaande tips kun je sneller afvallen, maar niet te snel, zodat de kans groter is dat je blijvend je kilo’s kwijtraakt.

 

10 tips met dingen waarvan je snel afvalt:

 

#1. Neem een glas water voor de maaltijd

Water is niet alleen gezond, het vult ook! Door voor elke maaltijd 1 of 2 glazen water te drinken, heb je sneller een vol gevoel als je gaat eten. En dat heeft weer als voordeel dat je niet teveel eet.

 

#2. Eet van een kleiner bord

Het is vaak echt waar: hoe groter je bord, hoe groter de verleiding is om meer op te scheppen. Hoe kleiner je bord, hoe kleiner de porties zijn die je eet. Maak dus gebruik van deze ‘psychologische methode’. Voorkom wel dat je met een kleiner bord meerdere keren gaat opscheppen, want dan eet je misschien wel weer meer dan wanneer je van een groter bord eet.

 

#3. Ga koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eten

Ik volg al sinds enige tijd het koolhydraatarme dieet en dat bevalt mij super goed! Ik ben er vrij snel en makkelijk 11 kilo mee afgevallen en voel mij veel fitter. Een koolhydraatarm dieet betekent dat je dagelijks maximaal tussen de 30 en 50 gram koolhydraten per dag eet/drinkt. Een koolhydraatbeperkt dieet betekent dat je iets meer koolhydraten per dag nuttigt, namelijk tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag.

Ik volg zelf het koolhydraatbeperkte dieet (ook al noem ik dit vaak het koolhydraatarme dieet, maar bedoel ik er het koolhydraatbeperkte dieet mee). Wil je meer erover weten, lees dan mijn blogartikel over het koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte dieet.

 

#4. Vermijd verkeerde suikers

Het is misschien al vaker tegen je gezegd, maar suiker kan je echt dik maken. Witte tafelsuiker, basterdsuiker, ahornsiroop, vele andere suikers en zelfs honing kunnen je dik maken. Dat komt omdat je lichaam geen onderscheid maakt tussen de verschillende suikersoorten. Met het eten van suiker stijgt jouw bloedsuikerspiegel als een speer, waarna het ook gauw weer daalt en je vaak dan weer een hongergevoel krijgt. Snaaien ligt dan op de loer! Er is – vind ik – één uitzondering wat suiker betreft en dat is suiker die in fruit zit. Ook wel natuurlijke suiker genoemd. Oké, je lichaam ziet dit als suiker zoals andere suikers, maar het zijn wel suikers die ook gezonde voedingsstoffen bevatten. Dus eet dagelijks 1 of 2 stuks fruit en laat de overige suikers zoveel mogelijk staan. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Maar hé, je wilde toch snel afvallen?

Oh ja, volg je het koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte dieet, dan vermijd je automatisch veel suikers, omdat suiker veel koolhydraten bevat. Op die manier heb ik geleerd om minder suiker te eten. Ik eet wel een koolhydraatarme vervangers van suiker en dat bevalt mij super goed.

 

#5. Denk bewuster na over elke hap of slok die je neemt

Ook dit heb ik zelf gemerkt: door véél bewuster te zijn van wat ik eet en drink, ben ik ook veel vaker geneigd om slechte producten/gerechten niet te nuttigen. Als je je verdiept in hoe slecht kant-en-klare producten en pakjes en zakjes zijn (vaak veel te zout, veel te vet met slechte vetten, veel te zoet met slechte suikers en veel te weinig voedingsstoffen), dan ga je steeds meer oppassen met wat je eet en drinkt. Verdiep je er eens in, want je schrikt echt hoe je vaak wordt bedonderd door fabrikanten!

 

#6. Ga etiketten lezen

Dit is eigenlijk een vervolg op de vorige tip, namelijk met etiketten lezen leer je steeds meer in te zien wat je allemaal binnen krijgt via voeding. Sta er ook bij stil dat de meeste fabrikanten met slimme, verleidelijke teksten en verpakkingen jou proberen over te halen om hún product te kiezen en niet die van de concurrent. Teksten als: nú 50% minder suiker lijkt interessant, maar als in 100 ml ketchup nu 8 suikerklontjes zitten in plaats van 16, dan is het weliswaar minder, maar nog steeds véél te véél!

Een handige tip is om te weten dat een suikerklontje 4 gram weegt. Bevat een product dus per 100 ml bijvoorbeeld 20 gram suiker, dan zijn dat 5 suikerklontjes. Door dat in te zien zul je vaak schrikken! Hetzelfde geldt ook voor vetten in een product. Maar ook hoeveelheid zout. Vaak bevat een product ook veel andere troep, maar bijvoorbeeld weinig vezels. Ga ook eens verdiepen in wat al die E-nummers en andere benamingen betekenen. Ook daar zul je verrast zijn hoe slecht dat allemaal is.

 

#7. Eet verse zelf bereide gerechten

Door zelf te koken met zoveel mogelijk verse en gezonde producten val je sneller af. Ga in Google of op Pinterest op zoek naar bijvoorbeeld koolhydraatarme ontbijt ideeën of gezonde hoofdgerechten of gezonde lunch en tussendoortjes. Er zijn zoveel leuke ideeën! En ik heb zelf gemerkt dat ik daar super snel blijvend van ben afgevallen. Je moet er wel wat voor doen en meer tijd inplannen voor het koken of bakken van gezonde gerechten, maar het helpt echt om sneller af te vallen.

 

Lees ook: Wat is het koolhydraatarme dieet? Een simpele uitleg!  

 

#8. Doe 1 keer per week boodschappen

Voorheen ging ik bijna om de dag boodschappen doen. En ik kwam altijd wel weer met iets fouts thuis. Een pak koekjes, dat ene doosje bonbons, etc. Hoe minder vaak je boodschappen doet, hoe kleiner de verleiding. En vind je dat moeilijk? Schrijf dan je benodigdheden op een boodschappenlijstje en houd je eraan. En nee, schrijf geen koek, snoep en bonbons op je lijstje. Heb je er wel zin in? Bak dan zelf gezonde koekjes of maak koolhydraatarme chocolaatjes. Want, die zijn er echt wel.

 

#9. Haal ongezonde producten niet in huis

Dit lijkt een beetje op de vorige tip, maar hier zit toch een andere nuance in. Ik merk namelijk dat ik eigenlijk heel onrustig word van ongezonde koekjes, bonbons en snoep die ik in huis haal. Vaak gaat er dan ’s avonds met tv kijken een stemmetje door mijn hoofd die zegt: “Er ligt nog een heerlijke doos bonbons in de kast. Die moet op!’ Door dat soort dingen dus minder of het liefst helemaal niet in huis te halen, dan krijgt dat stemmetje ook niet meer de kans. Afvallen is bij mij daardoor sneller gegaan. En krijg je bezoek en wil je toch iets lekkers presenteren bij de koffie? Maak dan bijvoorbeeld deze koolhydraatarme taart.

 

#10. Voel je niet schuldig als je wel een keer iets ongezonds eet

Sla niet door! Beloon jezelf af en toe wél met iets lekkers, of dat nu ongezond is of niet. Door te streng te zijn voor jezelf, wordt de drang om stiekem te snaaien vaak groter. En met snaaibuien lukt snel afvallen minder goed.

Het grappige is wél dat ik bepaalde producten ineens mierzoet vind en veel minder lekker vind dan voorheen. Ook speelt mijn maag op als ik na een tijdje ineens weer een patatje met mayo eet. Dat vindt mij lichaam veel te vet, terwijl mijn lichaam dat vroeger niet vond! Door dat soort producten/gerechten minder te eten, kun je sneller afvallen.

 

Extra tip! Beweeg meer

Het blijft een feit: door meer te bewegen, verbrand je meer calorieën en val je vaak sneller af. Zeker als je meer bewegen combineert met gezondere voeding. Ik heb dat echt gemerkt dat afvallen veel sneller ging door standvastig meer te bewegen en gezonder te eten. En ik ben echt niet compleet losgegaan in de sportschool. Integendeel: door 1 of 2x te gaan hardlopen en vaker te wandelen in de week zijn bij mij de kilo’s ook eraf gevlogen.

 

Dit waren de 10 tips en een bonustip. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te bedenken om sneller af te vallen. Let er wel op dat je wel gewoon blijft eten en niet bijvoorbeeld een crashdieet gaat volgen. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet verse producten die zo min mogelijk bewerkt zijn, laat ongezonde producten in de schappen. Slaap genoeg, heb niet teveel stress en vooral: geniet van het leven! Want, een positieve instelling is ook gunstig om sneller af te vallen.