Hoe je stress kunt verminderen of voorkomen!
Het verminderen of voorkomen van stress begint bij jezelf…
In mijn vorige blogartikel over stress heb ik uitgelegd wat stress met jou en de mensen om je heen doet en dat het zich net als een virus verspreidt! Binnen een mum van tijd hebben de mensen om je heen ook stress (ja, helaas door jou). Stress voor jou alleen wil je natuurlijk voorkomen en als dat niet gaat, zo snel mogelijk verminderen zodat je je omgeving hier niet mee besmet. Maar hoe kun je stress bij jezelf verminderen of voorkomen? Dát en nog meer tips lees je hieronder.
Adrenaline speelt een belangrijke rol bij stress
De meeste klachten die we ervaren komen door het hormoon ‘Adrenaline’. De rol van adrenaline gaat terug tot in de oertijd, waar dit hormoon ons letterlijk in leven gehouden heeft. Het wordt ook wel het vecht- of vlucht hormoon genoemd. Het treedt op als er acuut gevaar dreigt bij zowel mens als dier. Als je vroeger achterna gezeten werd door een Sabeltand tijger zorgde dit hormoon ervoor dat je hart sneller ging kloppen, je ademhaling werd verhoogd, je spieren werden aangespannen en je zintuigen scherper werden. Dit had je nodig om snel in veiligheid te komen.
Kun je je die ene keer nog herinneren dat iemand je ontzettend liet schrikken? Acuut werd het hormoon adrenaline vrijgegeven. Je hart ging tekeer en je ging sneller ademen. Je lichaam was klaar om direct te vluchten als dat nodig geweest was. Helaas maakt adrenaline geen onderscheid in stress omdat je moet vluchten voor een Sabeltand tijger of omdat je ergens anders stress van ondervindt. Stress is stress!
Voorkomen is beter dan genezen
Dit klinkt logisch maar is niet zo makkelijk als je denkt. Je kan stress nooit helemaal voorkomen. Iedereen schrikt weleens of ergert zich aan bijvoorbeeld het verkeer of de drukte in de winkel. Wel kan je een aantal zaken doen om langdurige stress te voorkomen. Dit is belangrijk omdat 85% van de Westerse klachten veroorzaakt wordt door stress.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:
- Goede nachtrust
- Yoga / yoga nidra
- Meditatie
- Ademhalingsoefeningen
- Wandelen in de natuur.
Alle bovengenoemde acties / bezigheden zorgen ervoor dat je adrenalinespiegel daalt. Hierdoor kunnen je lichaam en geest ontspannen.
Goede nachtrust is echt nodig
Maar hoe kun je nu goed slapen als je druk bent in je hoofd of zelf veel stress ervaart? Een van de manieren om dat te doen is zorgen voor een avondritueel om zo jouw lichaam en geest langzaam te laten ontspannen. Je kan bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen de tv uitzetten en je telefoon wegleggen. Neem een ontspannen douche of bad en lees daarna een fijn boek of tijdschrift.
Als je moe begint te worden ga je in bed liggen, je doet de lichten uit en je let totdat je in slaap valt op je ademhaling. Belangrijk hierbij is om alleen op je ademhaling te letten zonder oordeel of analyse hiervan. Je kunt je ademhaling tellen of letten op de subtiele bewegingen die je lichaam maakt wanneer je in-en uitademt. Etherische oliën op je kussen, polsen en achter je oren kunnen je ook helpen om te ontspannen.
Happy hormonen: hoe ze jou kunnen helpen bij stress
Naast dat je dingen anders kunt doen om het hormoon adrenaline te laten dalen in je lichaam, kun je ervoor zorgen dat er meer zogenoemde ‘happy hormonen’ in je lichaam komen. Deze happy hormonen kunnen worden getriggerd door bijvoorbeeld leuke dingen te gaan doen waardoor je een blij en positief gevoel krijgt.
ESDO is de afkorting van de 4 belangrijkste happy hormonen Endorfine, Serotonine, Dopamine en Oxytocine. Die laatste staat bekend als het knuffel hormoon. Als je met mens of dier knuffelt komt dit hormoon vrij. Ook komt dit hormoon vrij tijdens en na een heerlijke vrijpartij.
Happy hormonen ontstaan bijvoorbeeld door intimiteit
In mijn vorige blogartikel over stress heb je kunnen lezen dat wanneer je veel stress ervaart o.a. de zin in intimiteit juist afneemt. Maar juist dit moment is zo belangrijk om uit die stressperiode te komen. Nu kan je natuurlijk nooit tegen je wil in een heerlijke vrijpartij hebben. Mogelijk kan je de avond gezellig opbouwen, bijvoorbeeld door eerst een etentje, daarna film of theater en wie weet sluit je de avond wel af met een fijne knuffelsessie of een vrijpartij.
Happy hormonen ontstaan ook door bewegen
Happy hormonen komen ook vrij als je beweegt. Denk hierbij aan wandelen of zelfs sporten. Je hebt nu geen excuus meer om niet te sporten, toch? Laten we die happy hormonen maar verwelkomen in ons lichaam en in ons leven! Hoe meer happy hormonen je in je lichaam hebt, des te minder stress zul je ervaren. En als je dit wel ervaart, dan ben je hier binnen mum van tijd weer van verlost. Dit is dan is ook de enige manier om langdurige stress te voorkomen.
Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips om stress te verminderen of te voorkomen. Lees dus ook mijn vorige blogartikel over stress, waarin je leest wat stress met jou en met anderen om je heen doet. Neem de tips ter harte en voorkom dat je in een burn-out raakt door stress. Een burn-out is een aanslag op je lichaam en geest en kun je beter voorkomen dan genezen!
Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Sonja Bos en haar bedrijf heet groeienmeer.nl. Zij heeft een praktijk voor coaching en hypnotherapie waarbij zij zich gespecialiseerd heeft in trauma en depressie /burn-out en alle hieruit voortkomende klachten en beperkingen. Zij vindt het fijn en waardevol om haar kennis en praktijkvoorbeelden te delen op Veertigplus mus, zodat zij vrouwen met diverse fysieke en mentale problemen kan helpen. Dank je wel voor je inspirerende gastblogartikel, Sonja!