Mind

Waarom krijg je ineens zo’n trek in chocola?

Een leven zonder chocolade is voor mij ondenkbaar!

Chocola, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik heb echt dagelijks een drang naar chocolade. Herken jij dat ook als Veertigplus mus? Er gaat bij mij vrijwel geen dag voorbij zonder chocola te hebben gegeten. Ik eet het liefst melk en wit, maar sinds ik weet dat ik een lactose intolerantie heb, eet ik voornamelijk pure chocolade. Ik kan echt vaak ineens zóóóó’n zin hebben in chocola. IK BEN CHOCOLA. Ik vroeg mij af waardoor dat komt. Ben ik een chocoladeverslaafde of geeft mijn lichaam andere signalen af? En is het erg om dagelijks chocola te eten? Het heeft inderdaad goede en minder goede kanten. Welke dat zijn, dat lees je allemaal hieronder.


Waardoor komt de drang naar chocolade?

#1. Chocolade eten is een gewoonte bij je geworden

Dit herken ik heel erg bij mezelf. Ik vind het gewoon gezellig om chocola te eten. Bij een kopje koffie of thee, als er visite is of ’s avonds op de bank voor de buis. Ik associeer chocola met gezelligheid. Heel stom, maar zo is het wel. Waarom kan ik dan niet op een wortel kauwen, in plaats van op een stuk chocola? Natuurlijk is de smaak van chocola onwijs lekker. Wortel is ook lekker qua smaak, maar als ik moest kiezen, dan pak ik 100% zeker de chocoladereep.


#2. Je hebt behoefte aan suiker

Vaak als je trek hebt, dan heb je trek in óf iets zoets óf iets hartigs. En als je zin hebt in iets zoets, dan is chocola een voor de hand liggende keuze. Dit heeft ook met je bloedsuikerspiegel te maken. Als je trek hebt, dan heeft je lichaam ervaren dat suiker een energy boost geeft. Dus het zijn eigenlijk je lieve hersenen die de boosdoeners zijn en erom vragen.


#3. Stress!

Als je lichaam stress ervaart, dan wil je je beter voelen. In een reep chocolade zitten veel koolhydraten en hierdoor maken jouw hersenen bepaalde geluksstoffen aan. Je voelt je daardoor beter, maar dat is eigenlijk maar van korte duur. Toch blijft bij veel vrouwen de drang naar chocolade tijdens stressmomenten groot.


#4.  Als je ongesteld bent

O jee, dit vind ik wel een hele grappige, want ik dacht dat het echt waar was: als je ongesteld bent heeft je lichaam chocolade nodig. Maar dit is totale onzin! Onderzoekers hebben aangetoond dat het alleen maar te maken heeft met de associatie die je dan met chocolade hebt. De meeste vrouwen vinden zichzelf namelijk een beetje ‘zielig en kwetsbaar’ als ze ongesteld zijn en als troost hoort daar chocolade bij.


#5. Je komt misschien mineralen tekort

Dit is wel een belangrijke, het zou namelijk kunnen zijn dat je lichaam een tekort heeft aan bijvoorbeeld natrium of magnesium of ijzer. Dit wist ik ook niet, maar je zou het eens kunnen checken bij je huisarts of diëtist.


#6. Als je je eenzaam voelt of niet lekker in je vel zit

Helaas zijn er ook veel vrouwen die naar chocolade grijpen als zij zich eenzaam voelen of ontevreden zijn over hun uiterlijk of misschien wel gepest worden. Frustratie eten wordt het dan. Herken je dit gevoel? Blijf er niet mee rondlopen, maar praat erover met je dierbaren of met je huisarts en bespreek wat zij voor je kunnen betekenen.


Volg je mij al op Facebook? Lijk me leuk! Zie ik je daar?


Dit wilde ik graag ook weten: welke voordelen heeft het eten van chocola?

Gelukkig heeft het eten van chocola ook voordelen. En dan alleen als je pure chocolade eet, van goede kwaliteit en het liefst minimaal 70% aan cacao. Dit zijn de voordelen van pure chocolade:

  • Goed voor je hart en verlaagt de kans op hartziektes
  • Het bevat antioxidanten, wat goed is voor je lichaam
  • Het verlaagt je bloeddruk
  • Yes, het kan helpen bij afvallen! (En stukje pure chocolade ligt zwaar op de maag en daardoor heb je minder snel zin om iets anders te snoepen)
  • Nog een yes! Bepaalde stofjes zorgen ervoor dat je meer zin hebt in seks!
  • Je wordt er vrolijk van, omdat endorfine in je lichaam wordt aangemaakt en dat geeft je een blijer gevoel.

Oké, en dan ook een paar slechte eigenschappen van chocola:

  • Vooral witte en melkchocola bevatten veel suiker en vet
  • Er zitten licht verslavende stoffen in (waardoor je moeilijker kunt stoppen)
  • Het is en blijft een calorieënbom, dus kijk uit met afvallen
  • Het kan belastend zijn voor je lever en het kan de balans in mineralen als calcium en ijzer in je lichaam verstoren.

Tip van de Veertigplus mus

Eet niet teveel chocolade en probeer zoveel mogelijk de melkchocolade en witte chocolade te laten staan. Pure chocolade heeft dus wel goede eigenschappen in zich, maar dan ook alleen maar als het met mate gegeten wordt (bijvoorbeeld 1 of 2 stukjes per dag) en zonder smaakjes of vullingen. Maar af en toe je tanden zetten in een heerlijke bonbon, moet op z’n tijd kunnen. Of maak lekker je eigen chocolade, zoals deze pure chocolade bonbons met frambozen. Pluk het leven!


Bewaar deze pin voor later:

hierdoor krijg je ineens trek in chocola


Heb je tips?

Heb jij nog tips of wil je je ervaringen delen met wat chocolade met jou doet (of ook: hoe je er makkelijk van af kunt blijven)? Deel het gerust en zet het in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *