KwaaltjesSuikervrij

Waarom teveel pieken van je bloedsuikerspiegel slecht voor je is!

Probeer je bloedsuikersuikerspiegel niet teveel te laten pieken

Misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘bloedsuikerspiegel, maar wat betekent het eigenlijk? De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose (oftewel: suiker) in je bloed. Glucose is een belangrijke brandstof voor je lichaam, maar te veel of te weinig glucose kan gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit blogartikel lees je waarom het belangrijk is om je bloedsuikerspiegel niet te vaak te laten pieken en hoe je dit kunt voorkomen.

 

Waarom teveel suiker slecht is voor je bloedsuikerspiegel

Als je regelmatig teveel suiker eet, kan dit leiden tot teveel pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit kan op den duur schadelijk zijn voor je gezondheid. Wanneer je lichaam te veel glucose binnenkrijgt, moet het insuline aanmaken om de glucose naar je cellen te brengen en als energie te gebruiken.

Als je regelmatig teveel suiker eet, kan je lichaam uiteindelijk minder goed reageren op insuline, wat kan leiden tot insulineresistentie. Insulineresistentie is een voorbode van diabetes type 2 en kan leiden tot een hele reeks aan gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, beroertes, nierproblemen en blindheid.

 

Wat veroorzaakt de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Voeding is de belangrijkste factor. Voeding die rijk is aan suiker en koolhydraten, zoals frisdrank, snoep, gebak en wit brood, worden snel afgebroken in je lichaam en kunnen leiden tot pieken in je bloedsuikerspiegel. Andere factoren die je bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden, zijn stress, weinig beweging, slaapgebrek en bepaalde medicijnen.

 

Welke gezondheidsproblemen kunnen ontstaan met teveel pieken in bloedsuiker?

Teveel pieken in je bloedsuikerspiegel kunnen dus op lange termijn leiden tot insulineresistentie, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes, nierproblemen en blindheid. Daarnaast kan het leiden tot overgewicht en obesitas, wat ook een risicofactor is voor verschillende gezondheidsproblemen. Daarnaast kunnen teveel schommelingen in je bloedsuikergehalte de kans op eetbuien vergroten.

 

10 tips hoe je jouw bloedsuikerspiegel in balans kunt houden

Het goede nieuws is, is dat je je bloedsuikerspiegel in balans kunt houden door een paar eenvoudige aanpassingen in je levensstijl. Hier zijn 10 tips:

 

Tip 1 – Eet regelmatig kleine maaltijden verspreid over de dag in plaats van 3 grote maaltijden

Door regelmatig kleine maaltijden te eten verspreid over de dag, kun je voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te veel piekt of daalt. Het is daarbij belangrijk om de maaltijden goed te verdelen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals eiwitten, vezels, en gezonde vetten.

En voeg aan deze maaltijden zo min mogelijk suiker toe. Fruit kan wel, want deze suikers zijn – in combinatie met de vezels die in fruit zitten – door je lichaam goed op te nemen en de opname gaat niet te snel. Meer informatie hierover vind je in tip 2.

 

Tip 2 – Eet vezelrijke voeding, zoals volkorenbrood, groenten, fruit, noten en zaden, omdat deze de opname van glucose in je bloed vertragen

Vezelrijke voeding zorgt ervoor dat glucose langzamer in je bloed wordt opgenomen, waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel voorkomen worden. Kies voor volkorenbrood, bruine rijst, groenten, fruit, noten en zaden als bron van vezels.

 

Tip 3 – Beperk suiker en koolhydraten, vooral witte suiker en geraffineerde koolhydraten

Suiker en geraffineerde koolhydraten zijn grote boosdoeners als het gaat om het veroorzaken van pieken in de bloedsuikerspiegel. Probeer deze daarom zoveel mogelijk te beperken en te vervangen door gezondere alternatieven, zoals fruit, zoete aardappel, volkorenproducten, en peulvruchten. Leer etiketten te lezen en herken de benamingen voor suiker die op een etiket kunnen staan! Er zitten namelijk in veel producten verborgen suikers.

 

Tip 4 – Kies voor gezonde vetten, zoals avocado, noten en zaden, en olijfolie

Gezonde vetten zorgen voor een langzamere opname van glucose in het bloed. Kies daarom voor gezonde vetten zoals avocado, noten, zaden, olijfolie en vette vis. Als je bijvoorbeeld iets met suiker eet, voeg daar dan – als het even kan – wat vetten aan toe. Bijvoorbeeld aan een schaaltje met yoghurt en fruit kun je een beetje olijfolie, kokosolie of lijnzaadolie aan toevoegen. Het hoeft niet, maar je helpt je lichaam er wel een handje mee.

 

Tip 5 – Vermijd bewerkte voeding en fastfood

Bewerkte voeding en fastfood zijn vaak rijk aan suikers, koolhydraten en vetten (oftewel: minder voedzame transvetten) die snel door het lichaam worden opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel snel piekt. Probeer daarom zoveel mogelijk onbewerkte, verse voeding te eten en vermijd fastfood.

 

Tip 6 – Drink voldoende water en vermijd suikerhoudende dranken

Water is de beste drank om te drinken om gehydrateerd te blijven en je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Vermijd daarom suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensappen en gezoete dranken. Vruchtensappen lijken gezond, maar doordat je dit drinkt, komt er te snel teveel fruitsuikers in je lichaam die je lichaam als een speer moeten wegwerken, waardoor je bloedsuikerspiegel snel piekt.

 

Tip 7 – Beweeg regelmatig, het liefst minstens 30 minuten per dag

Door regelmatig te bewegen wordt glucose opgenomen door de spieren en niet door de lever, waardoor de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau blijft. Probeer daarom dagelijks minstens 30 minuten te bewegen, zoals wandelen, fietsen, dansen of zwemmen.

 

Tip 8 – Probeer stress te verminderen met bijvoorbeeld meditatie, yoga of wandelen in de natuur

Stress heeft een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam namelijk cortisol en adrenaline, twee hormonen die de bloedsuikerspiegel verhogen. Dit komt doordat je lichaam zich klaarmaakt voor actie, zoals vluchten of vechten. Wanneer je dit regelmatig ervaart, kan dit leiden tot langdurige verhoogde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie.

Om stress te verminderen, kun je verschillende technieken gebruiken, zoals meditatie, yoga of wandelen in de natuur. Deze activiteiten helpen je ontspannen en verminderen de hoeveelheid cortisol en adrenaline in je lichaam. Door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, kun je de negatieve effecten van stress op je bloedsuikerspiegel verminderen.

 

Tip 9 – Slaap voldoende, want slaaptekort kan je bloedsuikerspiegel ontregelen

Een goede nachtrust is essentieel voor het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel. Wanneer je te weinig of te slecht slaapt, produceert je lichaam meer ghreline, een hormoon dat je hongergevoel verhoogt en de productie van insuline verstoort. Daarnaast kan slaaptekort leiden tot verhoogde cortisolspiegels, wat kan leiden tot insulineresistentie.

Probeer daarom voldoende te slapen, idealiter tussen de 7 en 9 uur per nacht. Dit kan helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en overeten te voorkomen.

 

Tip 10 – Houd je bloedsuikerspiegel in de gaten

Je kunt – als je dat wilt – je bloedsuikerspiegel met behulp van een bloedsuikermeter in de gaten houden. Overleg dit eerst met een arts als je problemen hebt met je bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren, vooral als je al problemen hebt met je bloedsuikerspiegel. Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in hoe voeding en levensstijl je bloedsuikerspiegel beïnvloeden en of je behandeling eventueel aangepast moet worden.

Gebruik een bloedsuikermeter om je bloedsuikerspiegel te meten en noteer de resultaten in een dagboek. Je arts kan je adviseren over de beste manier om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en kan je indien nodig doorverwijzen naar een diëtist of andere specialist.

 

Kortom: houd je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk in balans!

Wil je jouw lichaam helpen? Houd je bloedsuikerspiegel dan in balans. Te veel pieken in je bloedsuikerspiegel kunnen op lange termijn leiden tot gezondheidsproblemen, maar gelukkig kun je dit voorkomen door gezonde voeding te eten, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en voldoende te slapen.

Door deze tips te volgen en je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden, kun je je gezondheid verbeteren en risico’s op diabetes en andere gezondheidsproblemen verminderen. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het in balans houden van je bloedsuikerspiegel en zorg goed voor jezelf!

 

3 boekentips die super interessant zijn om te leren om je bloedsuikerspiegel in balans te houden:

 

#BONUSTIP 1: Glucose revolutie

Met dit populaire boek Glucose revolutie krijg je grip op je bloedsuikerspiegel en heb je minder last van eetbuien!

 

boek glucose revolutie

BEKIJK HET HIER >>

 

 

# BONUSTIP 2: Boek de Gelukkige Eter (super interessant boek!)

Echt een aanrader dit boek! In het boek De Gelukkige Eter ontdek je hoe je jouw oerbrein kunt leren om verstandiger met suiker om te gaan.

de gelukkige eter carola van bemmelen

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

#BONUSTIP 3: 100% suikervrij in 30 dagen

Met dit boek 100% Suikervrij in 30 dagen leer je in het handige 3-fasenplan om suiker zoveel mogelijk te laten staan!

100% suikervrij in 30 dagen

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.