Afvallen

10 tips hoe je succesvol kunt afvallen zonder jojo-effect!

Veel vrouwen balen van het jojo-effect met afvallen

Ben je een vrouw die graag wat kilootjes kwijt wil, maar merk je dat je steeds weer terugvalt in oude gewoontes en het gewicht er net zo snel weer aan zit als het eraf ging? Dan ben je waarschijnlijk bekend met het jojo-effect. In dit blogartikel leg ik je uit wat het jojo-effect is en geef ik je 10 uitgebreide tips hoe je het kunt voorkomen.

 

Wat is het jojo-effect?

Het jojo-effect is een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen die willen afvallen. Het komt erop neer dat je afvalt door bijvoorbeeld minder te eten of meer te bewegen, maar zodra je stopt met deze maatregelen en weer terugvalt in je oude eetpatroon en levensstijl, komen de kilo’s er net zo snel weer aan. Het jojo-effect is niet alleen frustrerend, het kan ook slecht zijn voor je gezondheid.

 

Hoe ontstaat het?

Wat er precies in je lichaam gebeurt als je het jojo-effect hebt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar wetenschappers vermoeden dat het te maken heeft met de stofwisseling. Wanneer je afvalt, verbrandt je lichaam minder calorieën dan voorheen, omdat het minder massa heeft om te onderhouden. Na het dieet zou je lichaam weer moeten wennen aan het verbranden van meer calorieën, maar soms gebeurt dit niet of niet snel genoeg. Hierdoor kan het zijn dat je lichaam na het dieet nog steeds minder calorieën verbrandt dan voorheen, en je dus sneller aankomt als je weer oude eetgewoonten oppakt.

 

Hoe kun je het jojo-effect voorkomen?

  1. Verander je mindset: de eerste stap om het jojo-effect te voorkomen is door je mindset te veranderen. In plaats van te focussen op snel afvallen, moet je je richten op een gezonde levensstijl die je op de lange termijn kunt volhouden.
  2. Maak een plan: stel een plan op dat bij jou past. Maak kleine stapjes, zoals het verminderen van de portiegrootte of het vaker kiezen voor gezonde tussendoortjes. Een te rigoureus dieet houdt niemand lang vol.
  3. Kies voor gezonde voeding: eet gezonde voeding die past bij jouw levensstijl. Denk aan veel groente, fruit, volkoren producten en eiwitten.
  4. Blijf in beweging: zorg voor voldoende beweging en kies voor een activiteit die bij jou past. Ga wandelen, fietsen of doe aan yoga.
  5. Drink voldoende water: water drinken is ontzettend belangrijk voor je lichaam en helpt bij het afvallen. Zorg ervoor dat je elke dag voldoende water drinkt, het liefst minimaal 1,5 liter per dag.
  6. Eet langzaam: eet langzaam en kauw goed. Zo geef je je lichaam de tijd om te verwerken dat je vol zit.
  7. Sla geen maaltijden over en eet op vaste tijden. Zo voorkom je dat je gaat snacken of te veel gaat eten tijdens de volgende maaltijd.
  8. Ga niet te streng op dieet: een te streng dieet houdt niemand vol en kan leiden tot het jojo-effect. Kies liever voor kleine aanpassingen in je eetpatroon.
  9. Zoek steun bij je partner, bij vrienden of familie. Praat erover hoe afvallen bij jou gaat en waar je mee zit. Vraag om tips en om steun. Bespreek het jojo-effect eventueel met een diëtist, gewichtsconsulent of andere specialist.
  10. Geef niet op! Het belangrijkste is om niet op te geven. Het kan soms even duren voordat je resultaat ziet, maar als je volhoudt en kleine stapjes blijft zetten, zul je uiteindelijk succes boeken en het jojo-effect voorkomen.

 

Vraag eventueel hulp van een voedingsspecialist

Het jojo-effect kan frustrerend zijn, maar met de juiste aanpak kun je het voorkomen. Verander je mindset, maak een plan, kies voor gezonde voeding en blijf in beweging. Drink voldoende water, eet langzaam, sla geen maaltijden over en ga niet te streng op dieet. Zoek steun en geef niet op. Op deze manier kun je een gezonde levensstijl ontwikkelen die je op de lange termijn kunt volhouden.

Schakel eventueel de hulp in van een voedingsspecialist. Zij kunnen je helpen met een goed plan om op een gezonde manier af te vallen zonder jojo-effect. Het kan een stok achter de deur zijn om je doel te bereiken. Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je het jojo-effect voorkomen. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en dat kleine stapjes ook vooruitgang betekenen.

 

7 BONUSTIPS DIE JE HELPEN OM AF TE VALLEN ZONDER JOJO-EFFECT!

Wil je afvallen zonder jojo-effect? Dan vind je hieronder 7 bonustips met boeken en programma’s die je hiermee helpen. Veel vrouwen gingen je voor!

# BONUSTIP 1: Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (populair!)

Met het Koolhydraatarm 50 dagen programma krijg je 7 weekmenu’s waarmee je lekker kunt afvallen! Maar liefst 99.000 vrouwen volgden dit ook!

Koolhydraatarm 50 dagen programma makkelijk afvallen

BEKIJK HET HIER >>

 

# BONUSTIP 2: Boek ‘In 8 weken slank’ (bestseller!)

In dit super populaire boek In 8 weken slank leer je in 8 weken om goed en blijvend af te vallen. Suikervrij en koolhydraatarm!

 

# BONUSTIP 3: Afvallen met de populaire Lazyfitgirl Transformatie cursus

Vele duizenden vrouwen zijn jou al voor gegaan en zijn blijvend afgevallen met de Lazyfitgirl Transformatie Cursus! Of koop het populaire receptenboek De Eetswitch (bestseller!), waarin je veel leert over afvallen en gezond leven!

boek de eetswitch

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

# BONUSTIP 4: Boek de Gelukkige Eter (super interessant boek!)

In het boek De Gelukkige Eter ontdek je hoe je jouw oerbrein kunt aanzetten tot gezond eten. Super interessant boek! Een must voor iedereen die gezond wil leven en op gewicht wil blijven!

de gelukkige eter carola van bemmelen

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

 

# BONUSTIP 5: Boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas (ruim 60.000 x verkocht!)

Dit boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas is al ruim 60.000 keer verkocht! Hierin krijg je super veel informatie over jouw eigen vrouwenlichaam, met tips over voedingsstoffen, de werking van je lichaam en tips om af te vallen en gezond te leven.

boek energieke vrouwen voedings kompas

 

# BONUSTIP 6: Boek Voeding & Gezond Gewicht (Aanrader!)

Dit boek Voeding & Gezond Gewicht helpt je om een gezond gewicht te bereiken én te behouden! Echt een aanrader, vind ik!

voeding en gezond gewicht marjolein dubbers

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

# BONUSTIP 7: Boek Afvallen met gezond en vooral lekker eten 

Van het boek Afvallen met gezond en vooral lekker eten zijn al meer dan 150.000 boeken verkocht! Je krijgt 8 complete weekmenu’s en 40 recepten om lekker mee af te vallen!

Afvallen met gezond en vooral lekker eten

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.