Kwaaltjes

7 tips om huidproblemen tijdens de overgang te voorkomen

Huidproblemen in de overgang komt best wel vaak voor

Wil je huidproblemen tijdens de overgang voorkomen? Of ben jij al in de overgang en heb je last van huidklachten? Je bent niet de enige! Veel vrouwen ervaren problemen met hun huid tijdens de overgang. Bijvoorbeeld huidproblemen in het gezicht of op armen, benen, rug of andere delen van het lichaam. In dit artikel lees je welke huidklachten vaak voorkomen in de overgang , waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.

 

Veelvoorkomende huidklachten tijdens de overgang

  1. Droge huid: een droge huid is een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang. Dit komt doordat de huid minder vocht vasthoudt en minder talg aanmaakt. Hierdoor kan de huid er dof en schilferig uitzien. Ook kunnen er jeuk en irritaties ontstaan.
  2. Rode vlekken en uitslag: tijdens de overgang kan de huid gevoeliger worden. Hierdoor kunnen er rode vlekken en uitslag ontstaan. Dit komt doordat de bloedvaten in de huid verwijden en er meer bloed doorheen stroomt.
  3. Acne: acne is niet alleen iets voor tieners. Ook vrouwen in de overgang kunnen last hebben van puistjes. Dit komt doordat de hormoonbalans verandert tijdens de overgang. Hierdoor kan de talgproductie toenemen, wat kan leiden tot verstopte poriën en puistjes.
  4. Dunner wordende huid: tijdens de overgang vermindert de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevigheid geeft. Hierdoor kan de huid dunner worden en kunnen er rimpels ontstaan.

 

Oorzaken van huidklachten tijdens de overgang

De huidklachten tijdens de overgang worden veroorzaakt door een verandering in de hormoonbalans. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid. Het zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt en talg produceert, waardoor de huid zacht en soepel blijft. Wanneer de productie van oestrogeen afneemt, kan dit leiden tot huidproblemen.

 

Wat kun je doen aan huidklachten tijdens de overgang? 7 tips!

Hieronder vind je 7 tips wat je kunt doen als je problemen hebt met je huid als je in de overgang zit. Maar je kunt deze maatregelen natuurlijk ook al treffen nog voordat je in de overgang bent, zodat je huid in topvorm is:

 

Tip 1 – Hydrateren

Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren om een droge huid te voorkomen. Gebruik een vochtinbrengende crème die geschikt is voor jouw huidtype en breng deze regelmatig aan, zoals een goede bodylotion. Ben je gevoelig voor veel huidproducten voor je gezicht, zoals een dagcrème of nachtcrème? Maak dan je eigen huidproducten voor je gezicht!

 

Tip 2 – Beschermen

Bescherm de huid tegen de zon om schade aan de huid te voorkomen. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor, zoals een zonnebrandcrème factor 50.

 

Tip 3 – Reinigen

Reinig je huid regelmatig om verstopte poriën te voorkomen. Gebruik een milde reiniger die geschikt is voor jouw huidtype.

 

Tip 4 – Hormoontherapie

Als je huidklachten ernstig zijn, kan hormoontherapie worden overwogen. Dit is een behandeling waarbij hormonen worden toegediend om je hormoonbalans te herstellen. Bespreek dit altijd met je huisarts voordat je hiermee begint.

 

Tip 5 – Voeding

Gezonde voeding kan ook bijdragen aan een gezonde huid. Eet bijvoorbeeld voldoende groenten en fruit, drink voldoende water en vermijd suiker en alcohol.

 

Tip 6 – Stress verminderen

Stress kan huidproblemen verergeren. Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen, te sporten of te mediteren.

 

Tip 7 – Advies van een huidspecialist

Als je veel last hebt van huidproblemen, kan het verstandig zijn om advies te vragen aan een huidspecialist. Deze kan jouw huidtype beoordelen en je helpen met het vinden van de juiste producten en behandelingen.

 

Verzorg je huid goed, zowel voor, tijdens als na de overgang

Huidklachten tijdens de overgang zijn vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze te verminderen. Het is belangrijk om je huid goed te hydrateren, te beschermen tegen de zon en regelmatig te reinigen. Daarnaast kan het verminderen van stress en het aanpassen van je voeding ook bijdragen aan een gezonde huid. Bespreek eventuele ernstige huidklachten altijd met je huisarts, die kan jou advies geven over mogelijke behandelingen. Onthoud dat een gezonde huid van binnenuit begint, dus zorg goed voor jezelf!

 

4 tips voor interessante boeken om je voor te bereiden op de overgang:

 

Tip 1 – Stralend door de menopauze

Stralend door de menopauze leen steyaert

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Tip 2 – De overgang: het no-nonsense handboek

De overgang, het no-nonsense handboek, Jose Rozenbroek

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Tip 3 – Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden

Te lijf De kunst van het mooi ouder worden isa hoes

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Tip 4 – ’n Beetje leuk ouder worden

n beetje leuk ouder worden wies verbeek

BEKIJK HET HIER >>

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.