Mind

6 tips om eenzaamheid aan te pakken!

Voel jij je weleens eenzaam?

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Bijvoorbeeld op een feestje van je partner waar je niemand kent, als je ergens een probleem mee hebt terwijl je familieleden hier anders over denken of als je alle andere moeders op het schoolplein gezellig ziet kletsen en jij in je eentje staat. We voelen ons allemaal weleens alleen staan, maar het goede nieuws is dat dit gevoel van eenzaamheid meestal wel weer verdwijnt en dat het leven er dan weer een stuk zonniger uitziet.

Helaas gaat dit niet voor iedereen op. Volgens de cijfers van het CBS voelde 11% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zich in 2021 eenzaam. Een behoorlijk groot percentage. Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelen zich het vaakst eenzaam. Het gevoel van eenzaamheid onder de bevolking neemt elk jaar toe. En dat is een schrijnend probleem. In deze blog lees je wat eenzaamheid inhoudt en krijg je 6 tips om eenzaamheid aan te pakken.

 

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid kan het best omschreven worden als een gevoel van ‘leegte’. Er is een sterke behoefte aan verbinding met mensen. Het is niet juist om te zeggen dat mensen die weinig of geen vrienden hebben ook altijd eenzaam zijn. Als die mensen zich daar prima bij voelen, is er geen sprake van eenzaamheid. Het kan ook zijn dat je juist een hele grote groep vrienden en familie hebt, maar dat je je niet gehoord voelt door al die mensen om je heen. Dan kan je je heel eenzaam voelen.

Eenzaamheid is een onprettig gevoel en kan uiteindelijk ook negatief zijn voor je gezondheid, dus het is belangrijk om dit gevoel aan te pakken en er actief mee aan de slag te gaan.

 

Lees ook: 4 tips om te stoppen met piekeren!

 

6 tips tegen eenzaamheid

Gelukkig is er iets te doen tegen het gevoel van eenzaamheid. Hieronder 6 tips:

 

#1. Ga bij een club

Misschien ben je wel gek op lezen, haak je de mooiste creaties of ben je wel in voor een partijtje tennis. Doe hier iets mee en ga bij een club. Op deze manier ben je bezig en ontmoet je mensen die dezelfde passie delen. En dat is vaak genoeg reden voor een praatje en op de lange termijn misschien wel een vriendschap. Op internet zijn tal van clubs en klasjes te vinden waar je je bij kan aansluiten.

 

#2. Ga vrijwilligerswerk doen

Het verrichten van vrijwilligerswerk geeft dezelfde voordelen als hierboven. Je ontmoet een groep mensen met dezelfde passie en je bent bezig. Maar dat is niet het enige. Het is namelijk bewezen dat het verrichten van vrijwilligerswerk een gelukkig gevoel geeft. Iets doen voor andere personen, dieren of de natuur maakt je gelukkiger en dankbaar. Er zijn op internet veel verschillende vacatures voor vrijwilligerswerk te vinden. Je kan gezinnen ondersteunen die het moeilijk hebben, als vrijwilliger helpen op een school, een maatje worden voor oudere mensen etc. Er zijn heel veel mogelijkheden! Dus aarzel niet en ga aan de slag!

 

#3. Zorg goed voor jezelf

Als je je eenzaam voelt is het heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dit betekent dat je gezond en gevarieerd eet. Laat de suikers en bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk achterwege. Voldoende en kwalitatief goede slaap is ook heel belangrijk. Bewegen is altijd een goed idee en ook in dit geval. Door te bewegen maak je stofjes aan die zorgen voor een geluksgevoel. Het is heel belangrijk om voldoende in de zon te komen. Ook door zonlicht komen stofjes vrij die zorgen voor een geluksgevoel. Het is uiteraard wel zaak om jezelf te beschermen als je in de zon gaat. En als laatste is het verstandig om alcohol en drugs te vermijden. Bij eenzaamheid bestaat er namelijk een groter risico op een verslaving.

 

#4. Versterk je bestaande relaties

Waarschijnlijk heb je ook nu een aantal familieleden en misschien ook vrienden in je leven die je beter zou kunnen leren kennen. Waarom zou je die oude vriend niet vaker bellen of waarom ga je niet lunchen met die leuke achternicht? Op deze manier verdiep je de relatie en versterk je de band. En dit zorgt ervoor dat je je minder eenzaam voelt. Misschien is het best wel spannend om dit opeens te gaan doen, dus start langzaam. Focus je eerst op 1 relatie en bouw dit langzaam uit.

 

#5. Neem een huisdier

Oké, we moeten toegeven dat deze wellicht wat rigoureus is, maar het is wel een enorm goede tip. Huisdieren, vooral honden en katten, hebben zoveel voordelen. Een huisdier geeft je onvoorwaardelijke liefde. En je krijgt enorm veel aanspraak bij het uitlaten van een hond. Je hoort dan bij de gemeenschap van hondeneigenaren.

 

#6.  Zoek hulp

Soms hebben alle genoemde voorbeelden niet het effect dat je je minder eenzaam gaat voelen. Onder de mensen komen en actief bezig zijn verdringen de ´leegte´ niet. Eenzaamheid kan eventueel uitgroeien tot een depressie. Het is belangrijk dat je hulp zoekt bij gevoelens van een depressie. Neem contact op met je huisarts en bespreek met hem of er sprake is van een depressie of (nog) niet.

De huisarts zal je met een depressie doorverwijzen naar een psycholoog. Deze zal met je in gesprek gaan en een behandelplan met je opstellen. Als er geen sprake is van een depressie, is het een goed idee om in gesprek te gaan met een praktijkondersteuner of een lifecoach. Zij kunnen samen met jou een traject aan gaan met als doel die eenzaamheid aan te pakken.

Hopelijk heb je iets aan deze tips!

 

Dit gastblogartikel is geschreven door gastblogger Miranda. Hier stelt zij zich voor: “Ik ben Miranda, nog net geen 40 jaar, getrouwd, moeder van 2 kinderen en werkzaam als lifecoach bij Refocus Coaching & Consultancy”. Dank je wel voor dit inspirerende artikel dat je hebt geschreven voor Veertigplus mus, Miranda!