Mind

4 tips om te stoppen met piekeren!

Piekeren doen we allemaal, maar de één meer dan de ander

Iedereen ligt ’s nachts weleens wakker, omdat je over iets nadenkt. Je kunt er niet van slapen en gedachten niet uitschakelen. Dit kan ook overdag voorkomen. Je denkt aan een probleem en je concentratie op je werk is ver te zoeken. Dit overkomt ons allemaal weleens. En dat is geen enkel probleem, zolang het maar incidenteel is en het situaties zijn die je kunt oplossen. Zoals, hoe moet je volgende week nu weer de agenda rond krijgen, rekening houdend met alle afspraken, sportclubjes, school en werk van het gehele gezin?

Maar wat als nadenken over iets echt structureel piekeren wordt? Wat is piekeren eigenlijk en waarom doen we het? In deze blog ga ik hier dieper op in en krijg je handige tips hoe je het gepieker kunt stoppen.

 

Wat is piekeren?

Bij piekeren herhaal je bepaalde gedachten telkens weer. Of overdenk je situaties uit het verleden over en over. Je gedachten maken als het ware een cirkeltje en het is heel moeilijk om dit te doorbreken en uit het cirkeltje te komen. Je maakt je druk over iets wat je hebt gezegd of gedaan of over wat andere mensen hebben gezegd of gedaan. Of je denkt aan iets wat nog moet komen, bijvoorbeeld een lastige beslissing die je moet nemen of iets wat mogelijk in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Je blijft dan maar malen met je gedachten en er lijkt geen einde aan te komen. Een omdat je in een cirkel zit, komt er ook geen oplossing. Het verschil tussen nadenken en piekeren is dat er bij het nadenken over een situatie een actie of oplossing uitkomt. Piekeren is het telkens herhalen van gedachten die nergens toe leiden.

Teveel piekeren geeft een onrustig, gespannen en gestrest gevoel en kan uiteindelijk zorgen voor mentale en fysieke problemen. Een burn-out, angstproblemen en somberheid gaan bijna altijd gepaard met piekeren. Bekende lichamelijke klachten die ontstaan door piekeren zijn o.a. hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en schouder- en rugpijn.

 

Lees ook: 5 tips die ervoor zorgen dat je gelukkiger in het leven staat!

 

Waarom piekeren we?

Het is lastig te zeggen waarom de ene persoon vaker piekert dan de andere persoon. Het heeft in ieder geval te maken met een gevoel van controle. We hopen door te blijven malen over een situatie of probleem grip te krijgen en de oplossing te vinden. Helaas onterecht dus. Hoogste tijd om dus iets aan dat gepieker te doen! En dat is zeker mogelijk.

Hieronder 4 tips om minder te piekeren.

 

# 1. Ga lekker bewegen

Het lijkt wel alsof deze tip bijna altijd terugkomt als we het hebben over goed in je vel zitten en je fijn voelen. En dat is niet zo verwonderlijk, want bewegen is goed voor je. Zowel lichamelijk als mentaal. Als je wandelt, fietst of sport maak je even helemaal je hoofd leeg en is er geen plaats om te piekeren. Bovendien slaap je beter door te bewegen, wat weer betekent dat je in de nacht minder tijd hebt om te piekeren. Door regelmatig te bewegen maak je stofjes aan die zorgen voor een geluksgevoel en ze gaan stress tegen. En laat stress nu juist een grote veroorzaker van piekeren zijn. Dus geen excuses meer, ga lekker bewegen!

 

#2. Wees je ervan bewust dat je de toekomst niet kunt voorspellen

Als we een glazen bol hadden, zouden we precies weten wat ons allemaal te wachten staat. Maar dat is nu eenmaal niet zo. En dat is maar goed ook, want het is toch helemaal niet leuk om te weten wat het leven nog voor ons in petto heeft? Wat heb je eraan om nu al te weten dat je over 2 weken buikgriep hebt, dat je dronken oom over je bruidstaart heen zal vallen op je bruiloft en dat je toekomstige hond het leuk vindt om je vuilnisbak 80x overhoop te halen?

Als je alles van tevoren zou weten kan je niet meer genieten van dit moment. Het heeft dus helemaal geen zin om ons al bezig te houden met scenario’s die misschien ooit kunnen gebeuren. Probeer in het nu te leven en van je leven en de mensen om je heen te genieten. Een goede tip hiervoor is om een training mindfulness te gaan volgen. Je leert je dan te focussen op het hier en nu. Belangrijk onderdeel van deze training is dat je leert om de controle los te laten. En als je de controle loslaat, wordt het piekeren minder.

 

#3. Praat over je gedachten

Het is belangrijk dat je gaat proberen de negatieve spiraal te doorbreken waar je in zit. Als je continu gedachten herhaalt of situaties telkens overdenkt, is het een verstandig idee om hierover te praten met iemand. Het alleen al met iemand te delen kan zorgen voor opluchting, omdat je het van je af kunt praten. Daarnaast kan die ander je wellicht andere inzichten geven, waar je zelf nog niet over had nagedacht.

Je kunt het delen met een vriendin, je partner, je zus, je collega etc. Maar als je het lastig vindt om het te bespreken met een bekende, is het ook mogelijk om het te delen met je huisarts of bijvoorbeeld een lifecoach. De huisarts kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een praktijkondersteuner. Een lifecoach kan met jou in gesprek gaan over het piekeren en samen met jou gaan werken aan het blijvend verminderen of stoppen van piekeren.

 

#4. Schrijf je gedachten op

Het kan goed helpen om je gedachten op te schrijven in een boekje of schriftje voordat je gaat slapen. Schrijven zorgt ervoor dat je je gedachten ordent en je jouw hoofd kunt leegmaken. Hierdoor zal je minderen piekeren in de nacht. Doordat jouw gedachten op papier staan, kan je ze in ieder geval tijdelijk loslaten. En wellicht wel helemaal, want het is bewezen dat als je je gedachten opeens op papier ziet staan, het veel duidelijker voor jezelf wordt dat ze niet constructief zijn.

Ik wens je veel succes met het uitproberen van deze tips!

Dit gastblogartikel is geschreven door gastblogger Miranda. Hier stelt zij zich voor: “Ik ben Miranda, nog net geen 40 jaar, getrouwd, moeder van 2 kinderen en werkzaam als lifecoach bij Refocus Coaching & Consultancy”. Dank je wel voor dit inspirerende artikel dat je hebt geschreven voor Veertigplus mus, Miranda!