Waardoor voel je je ineens eenzaam? En wat kun je ertegen doen!
Eenzaamheid is echt een onaangenaam gevoel
Eenzaamheid, je kent het misschien wel. Heel veel mensen herkennen het bij zichzelf. Het is een onaangenaam gevoel dat ineens komt opzetten of dat vrijwel dagelijks je leven beheerst. Je kijkt anders naar je leven, je ziet dingen somberder in. Je kunt je echt gedeprimeerd voelen als het lijkt dat anderen het gezelliger hebben dan jij en jij iets mist. Maar waar komt het vandaan? En als je weet waar het vandaan komt, wat kun je eraan kunt doen, zodat je je weer beter voelt? Want, er wat aan doen, dat is zeker mogelijk.
Twee soorten eenzaamheid
Zoals ik het zie, zijn er twee soorten eenzaamheid. Dat is helemaal niet wetenschappelijk bewezen, maar het is hoe ik tegen eenzaamheid aankijk. De eerste soort eenzaamheid is: een gevoel van eenzaamheid dat jou gewoon even wil pesten of triggeren en de tweede soort is een gevoel van eenzaamheid die je absoluut serieus moet nemen.
#1. Een eenzaamheidsgevoel-stemmetje dat jou gewoon eventjes wil pesten (of triggeren!)
Alles voor elkaar en toch…
Misschien ken je het wel, je hebt alles voor elkaar en toch voel je je soms eenzaam. Je hebt eigenlijk niks te klagen, want op het werk gaat het best wel oké, je bent happy single of je hebt een fijne partner, al dan niet met kids. Ook ben je best wel tevreden over je gezondheid en je figuur én je hebt genoeg lieve vrienden en familie om je heen. En dan ineens, als je ’s avonds alleen op de bank zit, dan voel je je eenzaam.
Eenzaamheid bekruipt je ineens
Of, je loopt op een zomerse dag alleen door de stad, omdat je snel wat boodschappen wilt doen en je ziet allerlei terrasjes waar mensen lachen, kletsen en genieten van de zon en een wijntje. Ineens bekruipt jou het gevoel dat je je alleen en eenzaam voelt en je wilt er snel van weglopen. Je ziet je eigen vrienden en vriendinnen minder vaak en dat vliegt je plotseling aan. Vroeger deden jullie ook vaak een terrasje pakken en nu bijna niet meer, omdat iedereen zijn eigen leven heeft.
Of ook, je bent samen met twee vriendinnen op een festival en zij laten je even alleen, omdat zij drankjes gaan halen. Tussen die grote mensenmassa voel je je ineens eenzaam en verloren. Je bent blij dat ze na een kwartiertje weer terugkomen en dan is het gevoel bij je verdwenen.
Wat kun je ertegen doen?
Heb je af en toe last van eenzaamheid, zoals hierboven beschreven, stel jezelf dan diverse vragen of dat gevoel wel ‘terecht’ is. Heb je redenen om je eenzaam te voelen? Is je leven saai en heb je het gevoel dat je dingen mist en is dat echt zo? Of laat je je teveel leiden door de geweldige Facebook posts, Instagramfoto’s, Youtube filmpjes, tweets en andere Social Media uitingen van je familie, vrienden of BN-ers. Denk je dat zij het beter hebben dan jij?
Door deze vragen aan jezelf te stellen, zul je merken dat je eenzaamheidsgevoel-stemmetje vaak gewoon zit te zeuren. Het wil even aandacht en zit te morren. Vergelijk het als een klein kind dat zijn zin niet krijgt en dan gaat stampvoeten uit onvrede. Dat dus. Dit eenzaamheidsgevoel overkomt mij af en toe en hoe ik het oplos bij mezelf? Ik bedank dat het mij heeft wakker geschud, ik leer ervan wat ik ervan wil leren, ik sta op, ga wat leuks doen en vaak is dat gevoel gauw weer weg. Ik probeer op die manier weer gelukkiger in het leven te staan.
Volg je mij al op Facebook? Lijk me leuk! Zie ik je daar?
#2. Eenzaamheid die je serieus moet nemen
Pas op met langdurige eenzaamheid
Deze vorm van eenzaamheid komt niet ineens opzetten, maar het is er geleidelijk aan in geslopen en is vaak langdurig. En dan moet je alert zijn! Voel je je wekelijks of misschien wel dagelijks eenzaam, dan zijn dat signalen die je serieus moet nemen.
Deze vorm van eenzaamheid kan iedereen overkomen! Daarbij maakt het niet uit of je een man of een vrouw bent, hoe oud je bent, wat je afkomst is, hoe je financiële situatie is, of je wel of geen relatie hebt en welk opleidingsniveau je hebt, etc. Gelukkig heb ik zelf deze vorm van eenzaamheid nog nooit gevoeld, maar om mij heen zie ik het helaas wel of ik lees erover.
Je kunt je geluk in jezelf niet meer vinden
Zelfs als je alles voor elkaar lijkt te hebben, dan nog kun je gebukt gaan onder enorme eenzaamheid. Kijk maar eens naar beroemde sterren die vroeg uit het leven stappen, omdat zij het geluk in zichzelf niet meer kunnen vinden en uit een gevoel van wanhoop en eenzaamheid sterven. Zoals ik het zie is één van de belangrijkste veroorzakers bij deze vorm van eenzaamheid: het niet meer kunnen vinden van het geluk in jezelf.
Heel veel (heftige) oorzaken
Er zijn heel veel oorzaken waardoor langdurige eenzaamheid ontstaat. Vaak ontstaat het bij verlies en rouw van een dierbare persoon of tijdens of na een andere nare situatie. Misschien word je gepest op bijvoorbeeld je werk of ben je vroeger veel gepest.
Veel mensen die ziek zijn of ouder worden kunnen ook deze vorm van eenzaamheid ervaren. Je houdt minder meer van jezelf, je vindt jezelf bijvoorbeeld lelijk of niet leuk en je begrijpt niet meer waarom mensen om jou geven. Je hebt het gevoel dat je niets meer betekent voor anderen, voor jezelf en voor de wereld om je heen. Je sluit je af van je sociale leven, je trekt je terug en nu je nóg meer alleen bent, walg je nog meer van jezelf. En zo trekt deze vicieuze cirkel je steeds verder naar beneden.
Wat kun je ertegen doen?
Wat kun je tegen deze serieuze vorm van eenzaamheid dan wel doen? Een simpele oplossing lijkt voor de hand te liggen (ga weer meer van jezelf houden, ga positiever denken en ga leuke dingen doen!), maar zo eenvoudig is dat voor veel mensen niet.
Was er maar 1 goede oplossing voor, dan zou dat heel makkelijk zijn. Maar helaas is de oplossing voor iedereen verschillend. Erover praten met vrienden en familie kan helpen, erover praten bij een psycholoog of een therapeut ook. Sommigen gaan (natuurlijke) medicijnen slikken, nemen een huisdier, pakken een hobby op of ‘dwingen’ zichzelf om onder de mensen te zijn. Sommigen gaan meer sporten, gaan op yoga of hebben veel baat bij Mindfulness, anderen moeten helaas een jarenlang traject afleggen bij allerlei specialisten. En soms komt iemand er helemaal niet meer bovenop.
Eigenlijk is er wel 1 beginnetje die misschien niet toereikend is, maar wel heel belangrijk is: blijf er niet mee rondlopen! Er zijn heel veel mensen die jou kunnen helpen. Hopelijk voel je je gauw weer krachtig, blij en energiek!
Bewaar deze pin voor later:
Tip van de Veertigplus mus
Je soms eenzaam voelen kan af en toe best gezond zijn. Zeker als je ervoor open staat om dit gevoel bij jezelf te analyseren en het gevoel kort duurt. Het kan namelijk een signaal én een startsein zijn van iets dat je in je leven moet gaan veranderen, waardoor je je beter gaat voelen. Erken het gevoel en denk erover na. Kom je er zelf niet uit, schaam je er niet voor, maar zoek hulp. Zo gauw mogelijk.
Heb jij tips?
Heb jij nog tips over hoe jij met eenzaamheid omgaat? Of wil je andere ervaringen over eenzaamheid delen? Deel het gerust en zet het in een reactie hieronder.
Iets wat mij heeft geholpen is mezelf af te vragen: wat zou ik op dit moment fijn vinden?
Een vriend of vriendin spreken? Bel dan iemand op die tot je vrienden behoord. Vraag of ze even tijd hebben voor een praatje met jou.
OF
Waarvan krijg ik energie? Is dat van een wandeling, of een lekker bad met een geurtje erin, of wil ik gewoon een leuk plantje of bloemetje in huis hebben?
Ga dan wandelen, of neem een bad en zet een heerlijke pot thee naast het bad, of ga een plantje kopen voor jezelf. Even aandacht voor jezelf maakt dat heeft beter gaat voelen.
OF
zeg iets aardigstegwn jezelf in de spiegel. En herhaal dat een paar keer achter elkaar. Zeg bijv. Ik heb hele mooie ogen, of ik vind jou heel aardig. Herhaal dat over de dag een aantal keer terwijl je voor de spiegel staat en jezelf liefdevol in de ogen kijkt. Doe je best te menen wat je zegt en geloof erin.
Je hebt jezelf met deze drie dingen even in het middelpunt gezet. Top toch. Iedereen verdient dat op zijn tijd. En je voelt je er echt beter door.
Dank je wel voor je uitgebreide reactie op het blogbericht over eenzaamheid. Bedankt voor de tips! Groetjes, Muriel – oprichter Veertigplus mus