KoolhydraatarmWeetjes over koolhydraatarm

Hoe vervang ik met mijn ei-allergie een ei in een koolhydraatarm recept?

Er zijn genoeg (koolhydraatarme) vervangers voor eieren!

Volg je een koolhydraatarm dieet en heb je een ei-allergie? Of vind je ei niet lekker of ben je vegan en volg je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet? Dan is het soms even passen en meten hoe je ei in bepaalde koolhydraatarme gerechten kunt vervangen. Maar in bijvoorbeeld koolhydraatarme taarten, koekjes, sauzen of andere koolhydraatarme gerechten kun je vaak heel goed bepaalde ei- vervangers gebruiken. Daarom vind je hieronder een aantal alternatieven voor ei die binnen het koolhydraatarme dieet vallen. Lees je mee?

 

#1. Chiazaad als vervanger voor ei

Chiazaad is populair binnen het koolhydraatarme dieet. Deze kleine zwarte zaadjes zijn heel gezond. Maar dat niet alleen! Door chiazaad te mengen met water, ontstaat er een substantie die goed te gebruiken is als vervanger voor ei in koolhydraatarme gerechten.

Hoe gebruik je chiazaad als vervanger voor ei?

Chiazaad is een goed bindmiddel en verdikkingsmiddel en kun je goed gebruiken voor het vervangen van eieren. Voor het vervangen van 1 ei:

 • Meng 1 eetlepel chiazaad (= ongeveer 10 gram) in een kom met 3 eetlepels water en roer het door elkaar
 • Laat het 15 minuten staan. Dan zul je zien dat er een soort van gelei-achtige substantie ontstaat
 • Voeg het toe aan het gerecht waarin je het ei wilt vervangen en volg verder het recept van het gerecht
 • Wil je meerdere eieren vervangen, bijvoorbeeld 3 eieren in een gerecht? Dan doe je alles keer 3.

Hoeveel koolhydraten zitten er in chiazaad?

100 gram chiazaad bevat ongeveer 12 gram koolhydraten. Als je 1 ei wilt vervangen gebruik je 1 eetlepel chiazaad en dat is 10 gram. Dus per eetlepel is dat 1,2 gram koolhydraten en dat past goed binnen je koolhydraatarme dieet.

Overige voedingswaarden van chiazaad:

Per 100 gram: 472 calorieën, 19,8 gram eiwitten, 30,7 gram vetten, 34,4 gram voedingsvezels

Bron: voedingswaardetabel.nl

 

Leestip: 10 redenen waarom chiazaad voor jou als vrouw super gezond is!

 

#2. Lijnzaad als vervanger voor ei

Ook lijnzaad is net als chiazaad heel populair in een koolhydraatarm dieet. Ook lijnzaad kun je gebruiken als verdikkingsmiddel en bindmiddel in gerechten. En het is daarom een super goede vervanger voor ei.

Hoe gebruik je lijnzaad als vervanger voor ei?

Voor het vervangen van 1 ei:

 • Maal 1 eetlepel (= ongeveer 10 gram) hele lijnzaad in een vijzel of maal 1 eetlepel lijnzaad in de keukenmachine of koffiemolentje
 • Doe de gemalen lijnzaad in een kom en voeg er 3 eetlepels water aan toe. Roer het goed door elkaar
 • Laat het 10 minuten staan. Dan zul je zien dat er een soort van gelei-achtige substantie ontstaat
 • Voeg het toe aan het gerecht waarin je het ei wilt vervangen en volg verder het recept van het gerecht
 • Ook hiervoor geldt: wil je meerdere eieren vervangen, bijvoorbeeld 3 eieren in een gerecht? Dan doe je alles keer 3.

Hoeveel koolhydraten zitten er in lijnzaad?

100 gram lijnzaad bevat ongeveer 13,5 gram koolhydraten. Als je 1 ei wilt vervangen gebruik je 1 eetlepel lijnzaad en dat is 10 gram. Dus per eetlepel is dat 1,3 gram koolhydraten en dat past goed binnen je koolhydraatarme dieet.

Overige voedingswaarden van lijnzaad:

Per 100 gram: 486 calorieën, 20 gram eiwitten, 32,5 gram vetten, 33 gram voedingsvezels

Bron: voedingswaardetabel.nl

 

Lees ook: 7 super toffe voordelen van lijnzaad (en ook 3 nadelen)!

 

#3. Baking soda (pure baking soda met alleen sodium bicarbonate als ingrediënt) als vervanger voor ei

Dit is handig om te gebruiken voor het laten rijzen van taart, cake, koekjes, etc. Voor het vervangen van 1 ei: meng 1 eetlepel baking soda met 1 eetlepel appelazijn of citroensap. Even goed roeren en door het gerecht mengen.
Koolhydraten per 100 gram: 0 gram.

 

#4. Kikkererwtenvocht (handig als vervanger voor kippen-eiwit)

Maak een blik kikkererwten open en vang het vocht op in een grote kom. Klop met een mixer het kikkererwtenvocht ongeveer 10 – 15 minuten, totdat het wit en stijf is. Nu kun je dezelfde hoeveelheid van dit opgeklopte kikkererwtenvocht gebruiken als de hoeveelheid eiwit die in het recept staat.
Koolhydraten per 100 gram kikkererwtenvocht: ongeveer 2 gram.

 

Zijn er nog meer vervangers voor ei? Jazeker!

Je zult wel hebben gemerkt dat ik fan ben van chiazaad en lijnzaad als vervangers voor eieren in koolhydraatarme gerechten. Maar er zijn nog meer ideeën, alleen passen deze alternatieven iets minder goed in een koolhydraatarm dieet. Bijvoorbeeld omdat zij veel koolhydraten bevatten of veel suikers.

Maar als je bijvoorbeeld geen koolhydraatarm dieet volgt, dan kun je de onderstaande alternatieven ook proberen. Handig voor als je een ei-allergie hebt of als je vegan wilt eten of als je eieren gewoon niet lekker vindt.

De andere vervangers voor ei zijn:

 • Banaan -> voor het vervangen van 1 ei: prak een halve banaan en doe het door het gerecht. Koolhydraten per 100 gram banaan: 19 gram
 • Arrowroot -> voor het vervangen van 1 ei: meng 2 eetlepels arrowroot met 1 of 2 eetlepels water en doe het door het gerecht.
  Koolhydraten per 100 gram arrowroot: 88 gram
 • No-egg eivervanger (te koop bij diverse supermarkten en online shops) -> lees de verpakking hoeveel je moet gebruiken om 1 ei te vervangen.
  Koolhydraten per 100 gram No-egg eivervanger: 70 gram
 • Appelmoes -> voor het vervangen van 1 ei: gebruik 50 gram het liefst ongezoete biologische appelmoes en doe het door het gerecht.
  Koolhydraten per 100 gram ongezoete biologische appelmoes: ongeveer 20 gram
 • Kikkererwtenmeel (handig voor hartige recepten) -> voor het vervangen van 1 ei: meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water. Laat het 10 minuten staan en voeg het daarna toe aan het gerecht.
  Koolhydraten per 100 gram kikkererwtenmeel: 51 gram.

 

# BONUSTIP: WEBSHOP AFVALLEN MET BREGJE 

Zoek je een webshop waar je heel veel koolhydraatarme producten kunt kopen? Dan heb ik een hele fijne tip voor je! De populaire webshop Afvallenmetbregje.nl verkoopt sinds 2010 producten die te gebruiken zijn voor het keto-dieet, koolhydraatarm-dieet en het eiwit-dieet! Super handig!

Bij Afvallenmetbregje.nl heb je de keuze uit meer dan 1300 dieet producten. Afvallenmetbregje.nl heeft een selectie gemaakt uit de beste eiwitdieet- en koolhydraatarme producten. Bij Afvallenmetbregje.nl kun je niet alleen terecht om af te vallen, maar zeer zeker óók om op gewicht te blijven.

 

Check alle producten van Bregje

 

Ik hoop je hiermee te hebben geïnspireerd! Succes met (koolhydraatarm) bakken en koken!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.