Kwaaltjes

7 tips hoe je je goed kunt voorbereiden op de overgang

Je voorbereiden op de overgang kan ervoor zorgen dat die periode meevalt

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, maar het kan gepaard gaan met vervelende klachten. Als je weet wat je kunt verwachten en hoe je je hierop kunt voorbereiden, kun je deze fase gemakkelijker doorkomen. In dit blogartikel krijg je 7 tips hoe je je goed kunt voorbereiden op de overgang.

 

Wat is de overgang?

De overgang is een fase in het leven van een vrouw waarin de productie van hormonen door de eierstokken afneemt. Hierdoor stoppen de menstruaties uiteindelijk helemaal en verandert het lichaam. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is 51 jaar, maar dit kan variëren van 45 tot 55 jaar. Of zelf eerder of later. En de ene vrouw merkt er bijna niets van, terwijl de ander er wel 10 jaar last van kan hebben. Het blijft dus gissen hoe de overgang bij jou zal verlopen. Daarom kun je je er maar beter goed op voorbereiden, zodat je weet waar je aan toe bent.

 

Hoe merk je dat je in de overgang zit?

Als je in de overgang zit, kun je verschillende symptomen ervaren. De meest voorkomende zijn opvliegers, nachtzweten, veranderende menstruatie, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Ook kun je last hebben van slapeloosheid, gewichtstoename en een droge huid.

 

Wat zijn nog meer de overgangsklachten?

Naast de symptomen die hierboven genoemd zijn, kun je als vrouw ook last hebben van andere overgangsklachten. Denk bijvoorbeeld aan een droge vagina, verminderd libido, haaruitval en geheugen- en concentratieproblemen. Het is goed om te weten dat niet alle vrouwen alle klachten ervaren en dat de intensiteit van de klachten per persoon verschilt.

 

7 tips om je goed voor te bereiden op de overgang:

 

Tip 1 – Praat erover

De overgang is een natuurlijk proces, maar kan toch veel vragen oproepen. Praat erover met vriendinnen, familie of je huisarts als je ergens mee zit.

 

Tip 2 – Leef gezond

Een gezonde levensstijl kan helpen om overgangsklachten te verminderen. Denk aan voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende rust en niet teveel stress.

 

Tip 3- Zoek afleiding

Als je last hebt van overgangsklachten, kan afleiding helpen. Zoek een hobby die je leuk vindt, plan leuke activiteiten of ga erop uit met vriendinnen.

 

Tip 4- Zorg voor ontspanning

Stress kan overgangsklachten verergeren. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en neem regelmatig de tijd om te relaxen.

 

Tip 5 – Vind goede informatie

Er is veel informatie te vinden over de overgang. Weet bijvoorbeeld wat het verschil is tussen de overgang en de menopauze. En ook wanneer de overgang begint en hoe lang het duurt. Zorg dat je betrouwbare informatiebronnen raadpleegt, bijvoorbeeld via je huisarts, in boeken of het internet.

 

Tip 6 – Bereid je voor op de overgang en de menopauze

Het kan helpen om je voor te bereiden op de overgang en de menopauze. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hormoontherapie, het aanpassen van je voeding of het nemen van supplementen. Bespreek deze opties met je huisarts.

 

Tip 7 – Wees lief voor jezelf

De overgang kan soms zwaar zijn, maar vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Geef jezelf rust als je het nodig hebt, verwen jezelf af en toe en wees niet te streng voor jezelf.

 

Kortom, een goede voorbereiding helpt

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, maar kan gepaard gaan met vervelende klachten. Door je goed voor te bereiden en deze tips toe te passen, kun je deze fase gemakkelijker doorkomen. Praat erover, leef gezond, zoek afleiding en ontspanning, vind goede informatie, bereid je voor op de menopauze en wees lief voor jezelf. Onthoud dat iedere vrouw deze fase anders ervaart en dat het belangrijk is om te doen wat goed voelt voor jou.

 

4 tips voor interessante boeken om je voor te bereiden op de overgang:

 

Tip 1 – De overgang: het no-nonsense handboek

De overgang, het no-nonsense handboek, Jose Rozenbroek

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Tip 2 – Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden

Te lijf De kunst van het mooi ouder worden isa hoes

BEKIJK HET HIER >>

 

Tip 3 – Stralend door de menopauze

Stralend door de menopauze leen steyaert

BEKIJK HET HIER >>

 

Tip 4 – ’n Beetje leuk ouder worden

n beetje leuk ouder worden wies verbeek

BEKIJK HET HIER >>

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.