Kwaaltjes

Is de overgang hetzelfde als de menopauze?

Overgang en menopauze zijn allebei iets anders

Gestoei met je emoties, een lichaam dat anders aanvoelt, je wordt ineens dikker terwijl je vroeger veel makkelijker afviel. Oftewel, allemaal signalen dat je misschien wel in de overgang zit. Veel vrouwen denken dat de overgang hetzelfde is als de menopauze. Maar dat is niet zo. Het zijn twee verschillende termen. Hoe dat zit? Dat lees je hieronder.

 

De overgang kan jaren duren

De overgang is de periode waarin je menstruatiecyclus verandert en uiteindelijk helemaal stopt. In deze periode ervaar je als vrouw vaak bepaalde overgangsklachten, zoals opvliegers, nachtzweten, onregelmatige menstruatie en wisselingen in je humeur.

De overgang begint bij de meeste vrouwen rond hun 40e maar kan ook ver in de veertig ontstaan en kan soms wel jaren duren (schrik niet, bij sommige vrouwen wel 10 jaar!). Veel vrouwen hebben het in het begin niet eens door. Het is allemaal niet erg en het hoort erbij in het leven van een vrouw, maar leuk is anders.

Aan de andere kant, het einde van een periode in je leven opent ook weer de deuren voor een nieuwe periode. Veel vrouwen geven aan dat zij na de overgang anders in het leven zijn gaan staan. Dat zij bijvoorbeeld veel rustiger, veel meer tevreden en vol frisse energie hun nieuwe fase van hun leven in stappen. Dus hé, de overgang kan dus ook hele mooie dingen opleveren!

 

Lees ook: wat zijn opvliegers? 8 interessante wetenswaardigheden!

 

De menopauze is eigenlijk één moment

Met de menopauze wordt jouw aller-, allerlaatste menstruatie bedoeld. Dus daarna ben je niet meer ongesteld. Nooit meer. Om precies te weten wanneer je menopauze is ingegaan, wordt er als ‘vuistregel’ gehanteerd dat je de menopauze hebt gehad als je 12 maanden niet meer ongesteld bent geweest na je allerlaatste menstruatie. Na je menopauze heb je dus in principe geen overgangsklachten meer en is je overgang beëindigd. Hoera!