Kwaaltjes

Waarom is je menstruatie onregelmatig tijdens de overgang?

Onregelmatige menstruatie komt tijdens de overgang best vaak voor

Merk je dat je menstruatie onregelmatig is, waardoor je de ene keer wel ongesteld wordt en de andere keer niet? Of ben je de ene keer hevig ongesteld en de andere keer is het goed te doen? Dat kan een teken zijn dat je in de overgang zit en onregelmatige menstruatie komt dan ook bij veel vrouwen voor. Hoe dat komt en of je je zorgen moet maken, dat lees je hieronder.

 

Zo ziet je normale menstruatiecyclus eruit

Jarenlang heb je waarschijnlijk een vrij regelmatige cyclus gehad als je ongesteld was. Dit zag er dan waarschijnlijk als volgt uit: 1 week heb je een aantal dagen dat je menstrueert en 3 weken niet. Je hormonen oestrogeen en progesteron regelen dit proces en je weet in principe waar je aan toe bent.

 

Dan verandert er iets: je ongesteldheid wordt onregelmatig

Best wel even schrikken is het als je ineens een keer niet, een keer heel hevig of plotseling 2x heel snel achter elkaar ongesteld wordt of tussentijdse bloedingen hebt. Allerlei gedachtes spoken dan door je hoofd. Ben ik zwanger? Is er iets mis? Heb ik een enge ziekte? Vaak is dit gelukkig niet het geval en heeft het te maken met de overgang.

 

Wat verandert er?

Als je in de overgang zit, dan maken je eierstokken steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Vooral aan het begin van de overgang kun je sneller achter elkaar ongesteld worden. Veel vrouwen merken ook, naarmate zij verder in de overgang zitten, dat het juist langer kan duren dat je ongesteld wordt. Heviger bloedverlies kan dus ook met periodes plaatsvinden. Vervelend, maar het hoort er allemaal bij.

 

Lees ook: Is het slecht om de pil te blijven slikken in de overgang?

 

Wanneer stopt je onregelmatige menstruatie?

Bij iedere vrouw is het verloop van de overgang anders, maar in principe stopt je onregelmatige menstruatie als je door de overgang heen bent. Met je allerlaatste menstruatie – ook wel de menopauze genoemd – zul je er in principe geen last meer van hebben. Dat komt omdat je dan niet meer vruchtbaar bent, de menstruaties niet meer zullen plaatsvinden en je lichaam mag gaan genieten van ‘de oude dag’. Moet je je dan oud voelen? Welnee, totaal niet! En het lijkt mij heerlijk om niet meer ongesteld te worden en om door de overgang heen te zijn.

 

Twijfel je of heb je vragen?

Ben je aan het twijfelen of de onregelmatige menstruatie te maken heeft met de overgang? Of heb je andere vragen over de overgang of je menstruatie? Ga dan alsjeblieft naar je huisarts of een andere specialist. Blijf in ieder geval niet te lang met je twijfel en/of vragen rondlopen!