Kwaaltjes

Is het slecht om de pil te blijven slikken in de overgang?

De overgang en het slikken van de pil: gaat dat wel samen?

Het is niet anders, helaas, als 40+ vrouw ga je te maken krijgen met de overgang. We komen er vrijwel niet onderuit, maar we kunnen het als vrouw wél zo aangenaam mogelijk maken, toch? Eén van de dingen die mij bezighoudt is de vraag of ik de pil kan blijven doorslikken tijdens de overgang. En ook, als je de pil slikt tijdens de overgang, merk je dan eigenlijk wel of je in de overgang zit? En is het hartstikke slecht om de pil te blijven slikken?


Wanneer kom je in de overgang?

Ik ben geen dokter, specialist of deskundige, dus als ‘echte leek’ ben ik mij in de bovenstaande vragen over de overgang gaan verdiepen op internet. Daar lees je dat de leeftijd waarop de overgang begint voor iedere vrouw anders is, evenals de duur van de overgang en de klachten die je ervaart.

De gemiddelde leeftijd waarop je als vrouw in de overgang komt is 47 jaar, maar direct wordt daarbij verteld dat het al vanaf je veertigste kan beginnen (of zelfs eerder) en dat het tot aan je 55e kan duren (of zelfs iets later).

En de ene vrouw heeft er 5 jaar last van en de andere 10 jaar. Dan voel je waarschijnlijk ook al aankomen dat het ook per vrouw verschilt welke overgangsklachten je krijgt en in welke hevigheid je dat ervaart. Je lichaam goed in de gaten houden, je lichaam kennen en je lichaam goed verzorgen is dus belangrijk.


En dan nu de vraag: is het gevaarlijk om de pil te slikken tijdens de overgang?

Dit vind ik best wel spannend om te weten. Ik slik de pil al vanaf mijn 16e en ben er eigenlijk best tevreden over. Maar je hoort en leest verhalen dat de pil vanaf een bepaalde leeftijd zelfs gevaarlijk kan zijn. Hoe zit dat dan?

Gelukkig schijnt het te zijn dat je gewoon in de overgang komt, ook al slik je de pil. Moeder natuur is dus sterker dan je denkt! En dat is maar goed ook. Toch lees ik her en der dat het beter is om vanaf je 50e te stoppen met de pil, omdat dan de kans op borstkanker en hart-en vaatziekten kan toenemen. En men zegt dat het zelfs nóg beter is om te stoppen met de pil als je weet dat je in de overgang bent, dus dat kan al eerder dan je 50e zijn! Wil je zeker weten hoe dat bij jou zit? Ga dan écht even langs bij je huisarts en laat je erover informeren.


Wat doe je als je stopt met de pil en je in de overgang zit?

Als je in de overgang zit, dan kan het zijn dat je nog wel vruchtbaar bent. Zeker als je vrij aan het begin van je overgang besluit om te stoppen met de pil. De vruchtbaarheid neemt in die periode weliswaar snel af, maar ja, je hoort ook verhalen dat vrouwen na hun 50e nog zwanger zijn geraakt! Dus, als je bent gestopt met de pil en je weet niet of je wel of niet vruchtbaar bent, dan zit er niets anders op dan andere voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Denk hierbij aan condooms, hormoonspiraal, hormoontherapie of andere alternatieven. Er zijn best wel wat alternatieven voor de pil in de overgang, dus dat is fijn om te weten. Welke alternatieven dit zijn kun je het beste aan je huisarts vragen.


Volg je mij al op Facebook of Pinterest? Lijkt me leuk! Zie ik je daar?


Wat zijn de voordelen om de pil te slikken tijdens de overgang en wat zijn de nadelen?

Dit vind ik ook fijn om te weten, want waarom zul je de pil willen blijven slikken tijdens de overgang? Eén van de grootste voordelen vind ik zelf dat ik niet ongewenst zwanger kan worden. En als ik internet moet geloven zijn er best nog wel andere voordelen te noemen om de pil te blijven slikken tijdens de overgang. Bijvoorbeeld dat een aantal vrouwen fijner door de overgang heen komt, omdat de pil er best vaak voor kan zorgen dat je minder last van de overgangsklachten hebt, zoals opvliegers.

Maar nadelen zijn er ook:

Het is moeilijker in te schatten wanneer je in de overgang bent gekomen en wanneer je allerlaatste menstruatie was, omdat de pil een 4 wekelijkse cyclus teweegbrengt

Als je vrij laat stopt met de pil dan kan het zijn dat je ineens mega last krijgt van je hormonen

De pil kan op late leeftijd niet alleen de kans op hart- en vaatzieken en borstkanker vergroten, maar ook zorgen voor andere vervelende kwaaltjes, zoals een hoge bloeddruk.


Wat is dus het beste om te doen?

Hmmmm, ja best wel een lastige vraag. De voordelen van het doorslikken van de pil tijdens de overgang zijn best fijn, maar de nadelen vind ik ook wel zwaar meewegen. Zoals ik al zei, ik ben ook maar een leek op dit gebied. Maar door mij erin te verdiepen of je de pil kunt slikken tijdens de overgang heb ik wel besloten om binnenkort een afspraak te maken met mijn huisarts om te overleggen wat het best is dat ik kan doen.

Ik ben nu 43 jaar en ik merk sinds ongeveer 6 maanden dat mijn menstruatie af en toe anders verloopt. De ene keer wat langer en de afgelopen maanden een keer zelfs helemaal niet (nee, ik was niet zwanger 😊). Zijn dit signalen dat ik in de overgang ben? Mijn gevoel zegt van wel.

Dus wat is het beste om te doen? Ga bij twijfel of bij vragen die je hebt over de overgang altijd langs je huisarts! Blijf niet onnodig rondlopen met vragen, angst of twijfel. Die wijsheid heb ik nu wel gekregen door mij in dit onderwerp te verdiepen.


Heb jij nog tips?

Hoe ga jij om met jouw overgangsklachten? En slik jij de pil gewoon door of overweeg je om eerder te stoppen? Zet al je tips gerust in een reactie hieronder!


Bewaar deze pin voor later:

Is het slecht om de pil te blijven slikken tijdens de overgang


Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de eventuele genoemde supermarkten/winkels/producenten/specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven vermelde producten, het opvolgen van genoemde adviezen of het afnemen van de vermelde diensten. Laat je altijd goed informeren bij deskundigen!

11 gedachten over “Is het slecht om de pil te blijven slikken in de overgang?

  • Ik heb ook afgelopen mei toen ik 48 was zomaar uit het niets een dubbele longembolie gekregen! Advies was ook om direct met de pil te stoppen omdat er geen andere aanleiding te ontdekken was! Nu is het inmiddels november en is mijn menstruatie nog niet geweest na het stoppen van de pil, ben niet zwanger en voel me goed! Maat dit zal idd voor elke vrouw anders zijn

    Beantwoorden
    • Ik was 55 en nog aan de pil en had ook een dubbele longembolie gehad dat was ook bij mij te wijten aan de hormonen van de pil was wel even schrikken ben daarna heel heftig ongesteld geweest en nu dus geen pil meer maar wel heel veel opvliegers dus das wel minder maar ben blij dat ik er zo mee weg gekomen ben gr

      Beantwoorden
  • Ik ben 43 en naar de huisarts gegaan met overgangsklachten. Als iemand hoi zei begon ik al te huilen. Op advies van de huisarts heb ik zelfs een zwaardere pil gekregen om mijn hormoon huishouding op peil te houden en net het advies doorslikken.
    Ik heb nu minder last van min hormonen, alleen als ik ongesteld moet worden gaan mijn hormonen weer aan de haal. Begin ik weer zomaar te huilenen word ik pinnig. Mensen en collega ’s weten het inmiddels. Probeer met veel humor maar me erdoor te slaan.

    Beantwoorden
  • De waarschuwingen over borstkanker en verhoogde kans op hart en vaatziekten zijn eenmalige en kleine onderzoeken uit het jaar kruik ( jaren 50 ) die toch steeds weer uit de hoed verschijnen van doktoren en allen die ze willen napraten. Feit : vrouwelijke hormonen beschermen de vrouw juist voor hart en vaatziekten, de reden dat ze later dan de man gemiddeld deze ziekten krijgen. Maar voor andere ziekten geldt ook dat vrouwelijke hormonen de vrouw beschermen tot aan de overgang. Doorslikken van hormonen zal ervoor zorgen dat je huid niet slapper wordt, dat je beter beschermd bent tegen ziekten, dat de botstructuur sterker blijft, dat je figuur niet verdwijnt. Je blijft geestelijk jonger en sexy. Je brein reageert sneller , bescherming tegen dementie en verval. En ga zomaar door. Als de overgang een oude mannenziekten was geweest hadden de oplossing allang gevonden in het blijven doorslikken van
    hormonen. en waren er wel goede onderzoeken geweest die voldoende de voor en nadelen aan het licht brengen met aanbevelingen over dosis.

    Beantwoorden
    • Dank je voor je reactie en jouw visie! Groetjes, Muriel

      Beantwoorden
  • Ik ben nu 50. En heb ook vanaf mijn 18e de pil geslikt. Op mijn 48e mocht ik na overleg met de huisarts de pil blijven gebruiken tot mijn 53e. 4 maanden geleden had ik een longembolie en 5 minuten later stopte mijn hart ermee. Gelukkig is er op tijd ingegrepen en kan ik dit na vertellen. De enige oorzaak die er te vinden was was de pil. Ik moest daar ook per direct mee stoppen. Nu heb ik een mirenaspiraaltje gekregen om de overgangsklachten tegen te gaan. Dus hou je lijf goed in de gaten. Ik mankeerde helemaal niets.

    Beantwoorden
    • Wow! Wat een verhaal! Heel blij voor je dat het goed afgelopen is! Dank je wel voor het delen van jouw ervaring. Groetjes, Muriel

      Beantwoorden
  • Ik ben 60 en slik de pil v.a. m’n 18e. Heb hem doorgeslikt tot vorig jaar oktober en heb daarna geen overgangsklachten gekregen en nu nog steeds niet eigenlijk. Best wel raar dat mijn huisarts juist adviseerde om te stoppen vanwege de kans op baarmoederkanker.

    Beantwoorden
    • Hoi Marjolijn, dank je wel voor je reactie en fijn dat je jouw ervaring deelt over de pil en de overgang. Gelukkig heb je geen last gekregen van het doorslikken tijdens de pil tijdens de overgang. Dat kan anderen weer helpen om misschien ook die keuze te maken.
      Hartelijke groeten, Muriel – oprichter Veertigplus mus

      Beantwoorden
  • Ik ben 47 jaar en slik de pil ook al vanaf mijn 16de alleen gestopt tijdens mijn 3zwanger schappen.nu hoorde ik ook allerlei wilde verhalen hoe slecht het voor mij was dus heel dapper gestopt,nou de migraine vond mij weer en mijn baarmoeder pfff pijnlijk.ik naar mijn huisarts die meteen aangaf dat het zelfs aangeraden word door gynocologen om kanker te voorkomen.nou ik ga mijzelf niet meer kwellen pil erin en alle pijn is weer weg.

    Beantwoorden
    • Hoi Sandra, dank je wel voor je reactie en fijn dat je jouw ervaringen met het slikken van de pil tijdens de overgang deelt. Groetjes, Muriel

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *