Kwaaltjes

Is het waar dat je zwaarder bent als je ongesteld bent?

Het lijkt alsof je lichaam een extra laag erom heen heeft gekregen

Ik weet niet hoor, maar als ik ongesteld ben, dan heb ik het idee dat ik gewoon veel zwaarder ben. Mijn buik en benen zijn dikker, bepaalde vetrolletjes lijken ineens meer zichtbaar en mijn hele ZIJN voelt gewoon anders. Alsof mijn lichaam iets is opgezet en het een extra laag eromheen heeft gekregen. Herken jij dat ook? Het is onhandig, zeker als je die dagen net een bepaalde broek of rok of truitje aan wilt en het een tikkeltje te strak zit. En het is vervelend, vooral als je aan het afvallen bent en je wat kilo’s bent afgeslankt en het er tijdens de menstruatie weer aan zit! Maar, het schijnt inderdaad zo te zijn dat je in gewicht toeneemt tijdens je menstruatie. Lees hier hoe dat komt en gelukkig kun je er ook iets tegen doen! Yes!


De boosdoener is: de vochthuishouding in je lichaam!

De grootste veroorzaker van dat je in gewicht toeneemt tijdens je menstruatie is de hoeveelheid vocht in je lichaam. Het vervelende is dat je dus extra veel vocht vasthoudt tijdens je maandelijkse periode, waardoor je dikker bent, maar het goede nieuws is, is dat je het na je menstruatie vaak ook weer kwijtraakt! Een grote opluchting.


Maar waarom wil jouw lichaam tijdens je menstruatie vocht vasthouden?

Dat zijn de hormonen in je lichaam die dat regelen en dan met name het hormoon oestrogeen. Het oestrogeengehalte is in aanloop naar je ongesteldheid heel hoog. Een hoog oestrogeengehalte zorgt er meestal voor dat je meer vocht vasthoudt. Na je menstruatie zakt je oestrogeengehalte weer en daarmee vermindert de behoefte van je lichaam om vocht vast te houden en deze kilo’s verlies je dan gelukkig weer.


Volg je mij al op Facebook of Pinterest? Lijkt me leuk!


Andere oorzaken waardoor je vocht vasthoudt tijdens je ongesteldheid en wat je eraan kunt doen

Ieder lichaam is anders en daardoor kunnen er ook nog andere oorzaken zijn dat jij vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Hieronder andere veroorzakers én wat je eraan kunt doen:

 

  • Je eet teveel zout, waardoor je meer vocht vasthoudt. Probeer minder zout te eten, niet alleen tijdens je menstruatie, maar sowieso is teveel zout in je voeding niet goed voor je.
  • Ziektes, zoals hartproblemen, longproblemen of nierziektes. Heb je last van deze problemen, of twijfel je of deze óf andere lichamelijke problemen ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt, ga dan hiermee langs je huisarts.
  • Je drinkt te weinig. Het klinkt misschien niet logisch, want je denkt wellicht dat hoe minder je drinkt hoe minder vocht je vasthoudt. Dat is dus niet waar. Je lichaam heeft dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht nodig om goed te kunnen functioneren en het liefst water.
  • Je eet teveel suiker, waardoor je lichaam teveel vocht zou kunnen opslaan. Probeer je suikerbehoefte te verminderen.
  • Je hebt een staand beroep, waardoor je opgezette benen en enkels krijgt. Een voetmassage, algehele massage of een kussentje onder je benen als je ’s avonds op de bank ligt kunnen je hierbij goed helpen.
  • Je zit in de overgang en in de overgang is je hormoonhuishouding aan het veranderen. Heb je teveel last van overgangsklachten, vraag dan advies bij je huisarts.

Conclusie

Ja, tijdens je menstruatie is de kans groot dat je zwaarder bent dan normaal! Heel veel vrouwen houden extra vocht vast tijdens hun ongesteldheid en komen daardoor in gewicht aan. Dit kan ook komen doordat je in de overgang zit. Máár, in principe verlies je dit gewicht in de dagen na je menstruatie weer. Je kunt je lichaam een handje helpen door minder zout, minder suiker, meer water en een verlichtende (voet)massage te geven. Sowieso is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen door gezond te eten, genoeg water te drinken, voldoende te bewegen en zoveel mogelijk stressvrij te leven.


Heb jij nog tips?

Herken jij het ook dat je dikker bent in de dagen dat je ongesteld bent? Wat helpt jou? Zet gerust je tips en ideeën in een reactie hieronder!


Bewaar deze pin voor later:

Is het waar dat je zwaarder bent als je ongesteld bent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *