Kwaaltjes

10 signalen dat je in de overgang zit! Herken jij de symptomen bij jezelf?

Heb jij (al) last van deze typische symptomen van de overgang?

Nu ik een 40+ vrouw ben, denk ik steeds vaker na over de overgang, ook wel de menopauze genoemd. Zit ik er al in? Hoe herken ik dat, en vooral, hoe lang en heftig zal het zijn? Ik weet eigenlijk ook niet goed wat de symptomen van de overgang zijn, behalve dat je vaak iets over opvliegers en onregelmatige menstruatie hoort. Tijd dus om de meest gehoorde overgangsklachten eens simpel op een rijtje te zetten. Hoe beter voorbereid, hoe makkelijker de overgang zal zijn, hoop ik!


Meest voorkomende klachten tijdens de overgang

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit zijn de meest gehoorde klachten als je in de overgang zit:

  • Met stip op nummer één: opvliegers! Lees hier meer over opvliegers
  • Nachtzweten
  • Onregelmatige en onvoorspelbare menstruatie (soms hevige menstruatie en soms bijna geen menstruatie)
  • Psychisch in de war, somber gestemd en/of prikkelbaar
  • Slecht slapen
  • Je figuur kan wat van vorm veranderen, bijvoorbeeld je buikvet gaat er minder makkelijk van af en daardoor ontstaan er de zogenaamde ringbandjes bij je buik
  • Spierpijn, gewrichtspijn en/of botontkalking
  • Minder zin in seks
  • Slechte concentratie of zelfs vergeetachtigheid.

Krijg je deze klachten allemaal?

Nee, gelukkig niet! Iedere vrouw die in de overgang zit heeft weer andere klachten. En de één heeft er veel last van en de ander bijna helemaal niet. Het is dus echt afhankelijk van jouw eigen lichaam en gemoedstoestand. Wel lees je best vaak dat je de overgangsklachten kunt verlichten als je goed voor je lichaam en geest zorgt.


Volg je mij al op Facebook en Pinterest? Lijkt me leuk!


Zorg goed voor jezelf

Gezonde voeding, genoeg bewegen en zo min mogelijk stress in je leven kunnen ervoor zorgen dat de overgang bij jou minder heftig verloopt. Daar kun je dus al ver van tevoren mee beginnen! Heb je vragen over de menopauze? Overleg het met je huisarts. Er zijn ook fijne organisaties, zoals Care for Women.


Tip van de Veertigplus mus

Er zijn hele fijne, mooie en leerzame boeken geschreven over de overgang. Ik raad je deze top 3 boeken aan:


# Boekentip 1: Te lijf, de kunst van het ouder worden

 

Te lijf, De kunst van het mooi ouder worden Isa Hoes

 

In het boek Te lijf halen Isa Hoes en Medina Schuurman de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier en eerlijke pen onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd en hart – rimpels, opvliegers en stress – maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk.

BEKIJK HET HIER >>

 


# Boekentip 2: De overgang, het no-nonsense handboek

 

De overgang, het no nonsens handboek

Het boek ‘De Overgang’ is het ultieme, no-nonsense handboek waar je als 40-plusvrouw mee uit de voeten kunt. In dit handboek vind je de antwoorden op alle vragen die een vrouw zichzelf stelt – of zou moeten stellen – wanneer zij rond haar 45ste (en soms ook eerder) deze onvermijdelijke fase in haar leven bereikt.

BEKIJK HET HIER >>

# Boekentip 3: Stralend door de menopauze

 

Stralend door de menopauze

 

Voor de meeste vrouwen is de menopauze een weinig aantrekkelijk vooruitzicht. ‘Stralend door de menopauze’ is het eerste boek dat een positief verhaal brengt. Leen Steyaert vertelt je hoe je door een gezonde levensstijl en met natuurlijke middelen de ongemakken kunt vermijden of beperken, maar vooral hoe je van de menopauze-jaren kunt leren en ontdekken dat je na je vijftigste een boeiende nieuwe tijd te wachten staat.

BEKIJK HET HIER >>

Bewaar deze pin voor later:

10 signalen dat je in de overgang zit, herken jij de symptomen bij jezelf


Heb jij nog tips?

Hoe ga jij om met de overgang? Zit je er middenin, moet je er nog aan beginnen of ben je er al doorheen? Wat heeft jou het meeste geholpen om zo min mogelijk last te hebben van overgangsklachten? Zet het gerust in een reactie hieronder!


Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik!


Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *