Wat zijn opvliegers? 8 interessante wetenswaardigheden!
Je eerste opvlieger gehad? Dit is wat het is!
Wat zijn opvliegers eigenlijk? Het woord hoor je best wel vaak. Maar veel vrouwen laten het fenomeen aan zich voorbij gaan, totdat zij er zelf mee te maken krijgen. En dat is meestal vanaf hun veertigste levensjaar. Opvliegers ontstaan als je in de overgang komt. Het wordt vaak als een vervelend iets ervaren, omdat er best wel wat lastige lichamelijke klachten ontstaan. Veel vrouwen schamen zich er zelfs voor. Gelukkig is er al heel veel bekend over opvliegers en sta jij er als vrouw niet alleen voor. Dit én nog 8 interessante weetjes over opvliegers vind je hieronder.
8 interessante weetjes over opvliegers:
#1. Een opvlieger zet je lichaam letterlijk in vuur en vlam
Een opvlieger zet je lichaam letterlijk on fire. Het wordt niet voor niets ook wel een hot flush genoemd. Het kan ineens opkomen en je ervaart een extreem opkomende warmte. Dit kan vanaf je borst naar je hals en gezicht gaan, maar vaak ook over je hele lichaam.
#2. Het is écht een symptoom van de overgang
Je komt er niet onderuit. Heb je last van opvliegers dan heeft dat vrijwel zeker te maken met de overgang. Het is overgangs-symptoom nummer één! Confronterend kan het voor je zijn, omdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt dat je lichaam aan het veranderen is.
#3. Je zweet je kapot
Zowel overdag kun je last krijgen van opvliegers, maar ’s nachts ook (nachtzweten). Je hart bonkt, je krijgt het heet, je bloedvaten gaan openstaan en je nek en gezicht of andere delen van je lichaam kunnen rood worden. Je gaat enorm zweten en als gevolg daarvan kun je het daarna enorm koud krijgen, omdat je kleding vochtig en klam wordt en je lichaam weer afkoelt.
#4. Oestrogeen is de boosdoener
Het begint allemaal met de afname van oestrogeen. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon en speelt een belangrijke rol speelt bij het reguleren van je menstruele cyclus en bij zwangerschap. De afname van oestrogeen zorgt ervoor dat je hypofyse van slag raakt. De hypofyse regelt onder andere je lichaamstemperatuur en gaat regelmatig in de overgang denken dat je oververhit bent. Als reactie om je lichaam af te koelen gaat je lichaam zweten.
#5. Een opvlieger zelf duurt eigenlijk maar heel kort
Een opvlieger duurt vaak maar maximaal 3 minuten. In die 3 minuten denkt je hypofyse dat je oververhit raakt, wordt het zweten in gang gezet en ga jij het daarna koud krijgen. Een korte kettingreactie dus, maar wel een hevige!
#6. Een paar maanden, een jaar of zelfs 10 jaar!
Hoe lang kun je last hebben van opvliegers? Dat verschilt van vrouw tot vrouw. Sommigen hebben ‘maar’ een paar maanden na hun menopauze (de laatste menstruatie) opvliegers en bij anderen kan het een paar jaar of zelfs tien jaar na hun menopauze duren. Zucht, afwachten dus maar.
Gelukkig zijn er heel veel vrouwen die geen intense last hebben van opvliegers. Ze zien het als een onderdeel van het ouder worden en er valt mee te leven. Heel wat anders wordt het natuurlijk als je het zo hevig hebt dat je ’s nachts bijna niet meer slaapt. Door gebrek aan slaap kun je vermoeid raken en zelfs depressief worden. Trek dus op tijd aan de bel als je dit bij jezelf herkent en ga naar je huisarts.
Volg jij Veertigplus mus al op Facebook? Doe dat hier!
#7. Soms veel, soms weinig opvliegers
Ook handig om te weten is hoe vaak je opvliegers kunt krijgen. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Bij de één is dat maar een paar keer per week en bij de ander is dat 1 keer per dag. Je kunt spreken van heftige opvliegers als je het vaak meerdere keren per uur (!) hebt. Dan is het raadzaam om je huisarts te bezoeken.
#8. Opvliegers zijn niet gevaarlijk
Over één ding zijn veel specialisten en artsen het eens: opvliegers zijn onschuldig. Tenminste, als ze bij de overgang horen. Heb je het gevoel dat het met iets anders te maken heeft, overleg dit dan ook met je huisarts.
Extra tip van de Veertigplus mus
Ouder worden betekent dat je lichaam en geest verandert. De overgang is het begin van een nieuwe fase in je leven. Veel vrouwen schoppen er tegenaan en willen niet erkennen dat zij ouder worden. Maak het makkelijker voor jezelf. Omarm de nieuwe levensfase en ontdek je lichaam opnieuw. Door een positieve mindset wordt de overgang voor jezelf aangenamer en is de kans groter dat de kwaaltjes die erbij horen best wel eens mee kunnen vallen.
En vergeet niet,
Omarm je eigen lichaam en geest met liefde, lieve Veertigplus mus!
Heb jij nog tips?
Mocht je nog tips of ideeën hebben hoe jij met opvliegers omgaat? Of wil je je ervaringen delen hoe jij de overgang hebt ervaren? Zet het gerust in een reactie hieronder.