Waarom hebben vrouwen vaker last van nachtzweten als ze ouder worden?
Pffff, herken jij het ook, dat nachtzweten?
’s Nachts als een dolle zweten, nachtzweten, badend in het zweet wakker worden, je nachtkleding, je kussen, je dekbed, alles is nat en doorweekt. Veel Veertigplus mussen herkennen het. En soms ben je verbaasd als het gebeurt. Je had het niet warm, je sliep lekker en toch word je volledig bezweet wakker. Moet je denken aan iets ernstigs of valt het allemaal mee? Mwah, dat kan allebei het geval zijn. Het kan te maken hebben met de overgang, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Daarom is het zinvol om er niet te lang mee rond te lopen en snel te weten waardoor het komt. Voorkomen is beter dan genezen…
De mogelijke oorzaken van nachtzweten:
#1. Verkeerde beddengoed of nachtkleding
Het kan zijn dat je onder te warme dekens ligt, onder dekbedhoezen die niet goed ademen of op een matras ligt dat vocht slecht absorbeert. Matrassen en beddengoed van goede kwaliteit zijn dan een aanrader. Katoenen, zijden of linnen beddengoed is erg aan te raden en probeer uit waar jij je het beste bij voelt. Ook zijn er matrasbeschermers te koop die gemaakt zijn voor mensen die ’s nachts veel zweten. En hoe staat het met je nachtkleding? Is je nachtkleding gemaakt van synthetische materialen? Van synthetische materialen ga je snel zweten en dan is katoenen kleding meestal beter.
#2. Psychische oorzaken
Heb je last van stress, een burn-out of ben je overspannen? Dan is de kans groot dat je ’s nachts vaker en meer zweet. De verhoogde adrenaline zorgt voor een hogere hartslag en soms zelfs een verhoogde bloeddruk. Hierdoor ga je meer zweten.
#3. Je hebt voor het slapen gesport, een sauna bezocht of heet gedoucht
Deze oorzaak lijkt voor de hand liggend. Maar soms sta je er niet bij stil dat sporten, een bezoek aan de sauna of een warme douche het zweten stimuleren. Je lichaam moet de warmte kwijt! Veel mensen nemen voor het slapen gaan een warme douche, omdat zij het bijvoorbeeld koud hebben. Heerlijk om te nemen, maar dat kan zich dus ontaarden in een zweetpartij in bed.
Wil je vaker handige tips ontvangen? Volg dan de Facebookpagina van Veertigplus mus!
#4. Bepaalde voeding
Ik merk het steeds vaker. Heb ik ’s avonds een glaasje wijn gedronken, dan word ik meestal ’s nachts zwetend wakker. Maar niet alleen alcohol vergroot de kans dat je gaat nachtzweten, dat doet gekruid eten ook. Verminder dus de hoeveelheid alcohol, chilipepers en andere specerijen als je ’s nachts minder wilt zweten.
#5. De overgang
Daar is ie dan, de overgang. Een belangrijke veroorzaker van nachtzweten bij vrouwen. Ook ’s nachts kun je opvliegers krijgen, waarbij je gaat zweten. Het is gelukkig niet voor de rest van je leven, maar als jouw overgang jarenlang duurt, dan ben je dus nog wel even bezig.
#6. Medicijngebruik
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je meer gaat zweten. Ik wist het niet, maar zelfs een ‘onschuldig’ paracetamolletje kan die bijwerking hebben. Lees de bijsluiter dus goed, zodat je je nachtkleding en beddengoed er beter op kunt afstemmen.
#7. Een (ernstige) ziekte of aandoening
Helaas kan nachtzweten ook het gevolg zijn van iets ernstigers. Daarbij moet je denken aan diabetes, slaapapneu, aandoeningen aan je hypofyse, reuma, tuberculose, Hiv-virus, ziekte van Hodgkin, problemen met de bijnieren of zelfs kanker.
#8. Het is te warm op de kamer (of in bed 😉)!
Het beste is om te slapen in een kamer waarbij de temperatuur tussen de 16 graden en 22 graden is met genoeg ventilatie. Lekker je verwarming open laten staan wordt dus niet aangeraden. Ook kan het warm zijn in bed – niet alleen door verkeerde beddengoed en nachtkleding – maar ook doordat jij en je partner urenlang verstrengeld tegen elkaar aan liggen. Lekker hoor dat knus tegen elkaar aan liggen, maar ontstrengel je als je ineens enorm gaat zweten. Je lichaam moet dan gewoon even afkoelen!
Heeft nachtzweten te maken met de overgang? Dan zijn deze middeltjes een aanrader!
Veel vrouwen krijgen na hun veertigste te maken met overgangsklachten, waar nachtzweten als één van de kwaaltjes om de hoek komt kijken. Is dat bij ook het geval, denk je? Bekijk dan de onderstaande populaire middeltjes om het nachtzweten te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen:
#1. Vitotaal Salie
Bij nachtelijk transpireren en opvliegers! Salie betekent: ‘heil’. Eeuwenlang werd Salie als een wonderplant beschouwd. Door de eigenschap is Salie goed in te zetten bij nachtzweten en opvliegers tijdens de overgang en menopauze. Dus probeer deze Vitotaal Salie eens!
BEKIJK HET HIER >>
#2. A.Vogel Famosan Salvia Extra Sterk Tabletten
Opvliegers? Nachtzweten? Famosan Salvia Sterk** is een krachtige** formule. Salvia helpt vrouwen in de overgang bij opvliegers, zweten en nachtelijk transpireren
BEKIJK HET HIER >>
#3. A.Vogel Famosan Overgang Totaal Tabletten
Naast opvliegers en/of nachtzweten ook te maken met andere overgangsverschijnselen? Kies dan voor Famosan Overgang Totaal. Dit product biedt brede ondersteuning bij meerdere overgangsverschijnselen. Het helpt o.a. bij opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen, bij droge huid en bij vermoeidheid!
BEKIJK HET HIER >>
#4. Golden Naturals Salie 5000 mg (60 vegetarische capsules)
‘Salvia’ is het Latijnse woord voor redden of behouden. Salvia officinalis (echte salie) is dan ook een kruid dat al eeuwenlang voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Bijzonder aan salie is de adaptogene eigenschap. ‘Adaptogeen’ betekent het (beter) kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Naast veelgebruikt ingrediënt in de keuken, is salie een natuurlijke verzachter van de luchtwegen.
Tegenwoordig is salie vooral geliefd bij vrouwen in de overgang, omdat het ondersteuning biedt bij typische overgangsverschijnselen zoals opvliegers en overmatig (nachtelijk) transpireren. Golden Naturals Salie 5000 mg is hoog gedoseerd en veilig te gebruiken in combinatie met medicijnen en bij hormoon gerelateerde kwesties.
BEKIJK HET HIER >>
4 interessante boeken om je voor te bereiden op de overgang:
Tip 1 – De overgang: het no-nonsense handboek
Tip 2 – Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden
Tip 3 – Stralend door de menopauze
Tip 4 – ’n Beetje leuk ouder worden
Extra tip van Veertigplus mus
Natuurlijk hoeft ’s nachts zweten niet direct te betekenen dat je iets ‘ergs onder de leden hebt’. Het kan zeker onschuldig zijn, zoals bijvoorbeeld dat je in de overgang zit. Maar als je er toch best wel regelmatig last van hebt en je wilt meer duidelijkheid over de oorzaak van nachtzweten, bezoek dan je huisarts of een andere specialist.
Heb jij nog tips?
Heb jij nog handige tips hoe je ’s nachts beter kunt slapen zonder badend van het zweet wakker te worden? Tips zijn van harte welkom! Zet het gerust in een reactie hieronder.
Kleine waarschuwing:
Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!
Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.
Ik ben 80 heb nog steeds last van nachtzweten en ook altijd vanuit mijn haar loopt het water over mijn hals naar mijn rug
Ik had er altijd last van als ik iets meer dan normaal producten met suiker en zetmeel had gegeten. En vermijd het daarom zoveel mogelijk.
Heel herkenbaar wat je schrijft. Suiker en zetmeel zorgen er bij mij ook voor dat ik vaker last krijg van nachtzweten. En een glaasje wijn kan dat ook veroorzaken. Dank je wel voor je reactie!
Er staat een onwaarheid tussen de punten. Paracetamol heeft niet als bijwerking overmatig zweten. Als je gaat zweten na het innemen van Paracetamol dan heeft u koorts gehad en doet de Paracetamol dus waar het naast pijnstilling, voor bedoeld is.
Dank je wel voor je reactie. Groeten, Muriel