Slaap je slecht? Met deze 7 simpele tips slaap je weer veel beter!
Slecht slapen is ongezond en je kunt er doodmoe van worden!
Ben je een slechte slaper? Een schrale troost: je bent niet de enige. Heel veel mensen liggen ’s nachts urenlang wakker en draaien en woelen onophoudelijk. Een nachtje slecht slapen is vervelend, maar daar kom je gauw wel weer overheen. Iets heel anders wordt het als je dagen, weken, maanden of zelfs jaren slecht slaapt. Dat is killing! Laat het niet zo ver komen en probeer deze 7 tips uit.
7 tips om beter te kunnen slapen:
#1. Schrijf je gedachtes op
Pieker je je suf over iets? Schrijf je gedachtes op. Zo voorkom je dat je de volgende morgen iets vergeet en kun je je gedachtes loslaten. Om het extra bij jezelf te kunnen benadrukken dat je rust wilt en wilt slapen, kun je na het opschrijven van je gedachtes het volgende tegen jezelf zeggen: “Dit zijn mijn gedachtes. Door ze te hebben opgeschreven mag ik nu gaan slapen. Morgenochtend, als ik weer uitgerust wakker word, ga ik pas weer wat met deze gedachtes doen”.
#2. Leg je mobieltje weg
Uren surfen op je mobieltje lijkt heel ontspannen, maar om in slaap te komen is het dat zeker niet. Je hersenen blijven namelijk actief doordat ze steeds prikkels te verwerken krijgen. Gebruik je mobieltje alleen om rustige muziek of een meditatie op te zetten. En staat jouw wekker zichtbaar op je nachtkastje? Draai hem om of zet het op de grond, zodat je niet de minuten ziet wegtikken!
#3. Luister naar rustgevende muziek of doe een meditatie
Zet rustgevende muziek op waar je rustig van wordt en waar je lekker bij in slaap kunt dommelen. Richt je slaapplek zo in dat het niet erg is dat je met muziek aan in slaap valt. Leg bijvoorbeeld je mobieltje op een plek dat het niet kan vallen. Doe oordopjes in die er niet snel uit vallen en waarin je niet verstrikt raakt in de snoertjes. Mediteren voor het slapen gaan kan ook heel rustgevend zijn. Via je mobieltje kun je via diverse apps een begeleide meditatie doen. Bijvoorbeeld met de app Buddhify, Smiling Mind of De Mindfulness-app.
#4. Zorg voor een koele kamer
In een koele kamer met genoeg frisse lucht kun je beter in slaap vallen dan in een warme, bedompte kamer.
#5. Voorkom dat je wakker wordt door het zweten
Soms kun je badend in het zweet wakker worden en moeilijk weer in slaap komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld vrouwen in de overgang kunnen last hebben van nachtzweten. Zorg ervoor dat je dekens niet te warm zijn en dat het beddengoed goed ademt en vocht absorbeert. Denk bijvoorbeeld aan katoenen, linnen of zijden beddengoed in plaats van synthetische. Gebruik eventueel vocht opnemende matrasbeschermers en vermijd synthetische nachtkleding. Zorg ook voor een goed hoofdkussen, zodat je niet met rugpijn of nekpijn wakker wordt.
#6. Voorkom koude voeten!
Het schijnt écht dat je van koude voeten niet kunt slapen. Veel vrouwen hebben er last van en een simpele oplossing is om sokken aan te doen of een kruik bij je voeten te leggen. Of leg ze tegen het warme lichaam van je partner aan. Maar of die er blij mee is?
Volg je mij al op Facebook of Pinterest? Lijkt me leuk!
#7. Doe iets aan jouw gesnurk of dat van je partner
Van een snurkende partner kun je letterlijk en figuurlijk doodmoe worden. Het kan ook zijn dat je zelf snurkt, waardoor jij en jouw partner onrustige nachten hebben. Er zijn genoeg oplossingen tegen snurken te bedenken, zoals bijvoorbeeld een anti-snurkbeugel, neusstrips en neus-en keelsprays.
Een gezonde levensstijl helpt ook. Niet roken, gezond gewicht, weinig alcohol zijn ook oplossingen om het snurken te verminderen. Als dit allemaal niet helpt, dan kan het zijn dat jij of jouw partner slaapapneu heeft. Dit is een slaapstoornis waarbij de ademhaling vele keren tijdens het slapen stopt. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat slaapapneu onder andere beroertes, hartaanvallen, hoge bloeddruk en diabetes kan veroorzaken.
Heb je hier vragen over, informeer dan bij je huisarts. Blij er in ieder geval niet te lang mee rondlopen!
Extra tip van Veertigplus mus
Er zijn ook vele slaapmiddelen verkrijgbaar, zoals slaappillen of natuurlijke middelen. Ga hiervoor ook eerst langs bij je huisarts om te bespreken wat je het beste kunt gebruiken.
Heb jij nog tips?
Ben je ook een slechte slaper en heb je een oplossing gevonden waardoor je beter slaapt? Zet het gerust in een reactie hieronder!
Bewaar deze pin voor later:
Bedankt voor de tips ga ze uit proberen heb zelf bibolere stoornis waardoor ik regelmatig slecht slaap en stress heb. Mvg Lizette
Ik zet mijn wekker altijd op een plek waar ik er net niet bij kan. Zo voorkom ik dat ik midden in de nacht op de klok kijk en daar overstuur van raak.