Kwaaltjes

Hierdoor komt het dat je vroege overgangsklachten niet meteen herkent!

Klachten van vroege overgang herken je niet meteen, dit is mijn verhaal!  

Klachten van vroege overgang, waar denk jij dan aan? Zweten, opvliegers, gewichtstoename, minder vaak ongesteld en stemmingswisselingen? Nou, deze had ik allemaal niet. Had ik die maar gehad, dan had ik mij zoveel beter gevoeld!

 

Ik wist niet dat ik in de vroege overgang was

Nooit gedacht dat ik vroeg in de overgang zou zijn. Maar toch is het zo! Wie ik ben? Ik ben Yvonne, veertig plusser, getrouwd en moeder van twee pubers. In de tijd dat ik de ‘strijd met mijn hormonen’ aanging ben ik gaan bloggen op mijn site www.overyvonne.nl met tips om van elke dag een mooie dag te maken. Want hoe beroerd je je ook voelt, door elke dag iets te doen waar je blij van wordt, voel je je echt beter!

Speciaal voor Veertigplus mus deel ik mijn verhaal en ervaring met vroege overgangsklachten. Waarom? Omdat ik vind dat alle vrouwen moeten weten dat je ook vóór je veertigste overgangsklachten kunt hebben die je leven flink kunnen ontregelen.

 

overyvonne.nl

 

Zo ontdekte ik dat ik al voor mijn veertigste in de overgang was!

“Tja, daar zit ik dan bij de internist op consult. Met een A4-tje vol onduidelijke, vage en vreemde klachten die ik al zeker twee jaar heb. Na een consult bij de huisarts, waar ik gevraagd heb om de diagnose burn-out, ben ik met enige spoed doorgestuurd naar het ziekenhuis”.

Waarom ik de huisarts heb gevraagd om de diagnose burn out? Ik ben moe, hondsmoe! Werken lukt amper meer, leuke dingen doen al helemaal niet. Na een jaar lang doorzetten is mijn batterij leeg en wil en kan ik niet meer. Ik word gek van mijn lijf en ben echt niet meer die vrolijke Yvonne die ik altijd was. Reden genoeg voor mij om te denken dat ik een burn out heb.

Maar de huisarts denkt hier anders over. Mijn klachten zijn namelijk niet continu aanwezig. Soms gaat het een paar weken goed. Om dan ineens op een nacht in blinde paniek met hartkloppingen wakker te worden. En dat houdt dan altijd een paar dagen tot weken aan.

Letterlijk gek word ik ervan! En niet alleen ‘s nachts heb ik klachten. Overdag ben ik zo duizelig dat het lijkt alsof ik non stop zeeziek ben en ik vind niets meer leuk. Zelfs mijn gezin niet meer! En mijn werk waar ik zo van hou kan mij ook gestolen worden. Het enige wat ik dan wil is in bed blijven liggen.

“Na mij relaas aan klachten kijkt de internist mij aan en zegt: “Je zit op de verkeerde polikliniek. Er is niets ergs aan de hand, je bent ‘gewoon’ in de overgang”. Verbaasd kijk ik de internist aan. Ik ben dus niet gek aan het worden, ik ben in de overgang… Terwijl de tranen over mijn wangen lopen dank ik de internist voor de diagnose en loop ik het ziekenhuis uit met een verwijzing naar de gynaecoloog op zak.

 

Vroeg in de overgang zijn, is dat iets van deze tijd?

Steeds vaker hoor je dat vrouwen jong of vroeg in de overgang zijn. En je hoort ook steeds vaker dat vrouwen er echt ziek van zijn. Is dat iets van deze tijd? Deze vraag heb ik ook aan de gynaecoloog gesteld. Zij gaf aan dat dat vroeger ook al zo was. Alleen werd dat niet als de overgang herkend.

 

Psychiatrische afdeling voor overspannen huisvrouwen

In psychiatrische inrichtingen waren vroeger speciale afdelingen ingericht voor overspannen huisvrouwen. Het vermoeden is dat deze dames ook al in de overgang waren. De klachten lijken immers veel op elkaar. Gelukkig weten we tegenwoordig beter. En zijn we er opener over geworden waardoor het lijkt alsof het vaker voorkomt.

 

Vroeg in de overgang, wanneer ben je dat?

Maar wanneer is er sprake van vroeg in de overgang? Normaal begint de overgang tussen je 40e en 60e jaar. Heb je eerder klachten? Dan ben je vroeg in de overgang. Mijn klachten begonnen achteraf op mijn achtendertigste.

 

Welke klachten kun je hebben wanneer je vroeg in de overgang bent?

De soort, frequentie en ernst van de klachten is voor elke vrouw anders. En lang niet altijd zijn het de standaard klachten. Mijn voornaamste klachten waren:

  • Paniekaanvallen
  • Hartkloppingen
  • Slecht slapen
  • Stijve spieren
  • Vergeetachtigheid
  • Wattig gevoel in mijn hoofd
  • Gevoel gek te worden
  • Duizelig
  • Metaalsmaak
  • Tintelingen in het puntje van mijn tong
  • Stress gevoeligheid

Maar deze klachten waren er lang niet altijd. Soms ging het heel lang goed, om vervolgens ineens weer in alle heftigheid wekenlang aanwezig te zijn.

En ondertussen was ik nog gewoon ongesteld. Wel minder heftig dan vroeger, maar nog steeds keurig elke maand. Juist doordat ik nog steeds ongesteld was, heb ik nooit aan de overgang gedacht!

 

Opvliegers heeft niet iedereen, dus wees alert op andere klachten!

Door mijn verhaal te vertellen, hoop ik dat vrouwen ook bij niet standaard overgangsklachten denken aan de overgang. Het bekende ‘vestje aan vestje uit’, nachtzweten door opvliegers en een rood hoofd heb ik nooit gehad. Maar wel al die andere heftige klachten waardoor ik uiteindelijk bijna twee jaar niet (volledig) heb kunnen werken.

In deze twee jaar heb ik een periode van drie maanden gehad waarin ik amper de deur uit durfde. Een bloemkool kopen in de buurtsuper was al een angstige opgave. En van één wasmand vol kreeg ik al stress!

 

Vroege overgang herkennen en behandelen

Omdat overgangsklachten grote invloed kunnen hebben op je functioneren en op je gezondheid, is vroegtijdige herkenning belangrijk. Ik gun het vouwen echt niet om er zo ziek van te worden als dat ik ben geweest. Ik ben nog altijd blij dat mijn huisarts mij doorverwezen heeft naar het ziekenhuis waardoor duidelijk werd dat ik in de overgang was.

Vaak krijgen vrouwen met deze klachten onterecht de diagnose burn-out. En dat is jammer. Want heftige klachten door de overgang kun je tegenwoordig prima behandelen.

 

Leefstijl verandering heeft mij echt geholpen!

Uiteindelijk heb ik leefstijl keuzes gemaakt om mij beter te voelen. Ik ben een andere minder stressvolle functie gaan doen, ik ben minder uren gaan werken en kies er heel bewust voor om elke dag iets te doen waar ik blij van word.

 

Behandeling van overgangsklachten met supplementen en medicijnen

Naast goede zelfzorg is er nog meer wat kan helpen bij overgangsklachten. Magnesium, vitaminesupplementen en goede voeding kunnen klachten verminderen. Is dat niet voldoende, dan is hormonale behandeling mogelijk. Zelf gebruik ik nu dagelijks hormonen. Voor mij heeft dit echt een groot verschil gemaakt!

 

Denk jij ook (vroeg) in de overgang te zijn?

Op internet vind je nog veel meer informatie over (vroege) overgangsklachten. Herken je de klachten en denk je aan de overgang? Maak een afspraak met je huisarts.

Ga je liever niet naar je huisarts of (h)erkent je huisarts je klachten niet? Er zijn genoeg overgangsconsulenten in Nederland die jou ook prima kunnen helpen. Deze consulenten zijn echt gespecialiseerd in hormonale klachten bij vrouwen.

Denk je ook vroeg in de overgang te zijn? Blijf in niet onnodig lang met je klachten rondlopen, zoek hulp en zorg goed voor jezelf. Want je kunt je echt beter gaan voelen!

 

Wil je nog meer informatie over de overgang en overgangsklachten? Kijk bijvoorbeeld op:

 

Dank je wel voor dit gastblogartikel met super veel tips dat je als gastblogger speciaal voor Veertigplus mus geschreven hebt, Yvonne!