Lifestyle

Beginnen met wandelen – 5 tips om het extra leuk te maken!

Met wandelen zorg je goed voor je gezondheid

Wandelen lijkt misschien niet de meest spannende sport, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, zul je merken dat het steeds leuker wordt. En of je nu wil afvallen door wandelen of gewoon jouw dagelijkse 10.000 stappen wil halen, wandelen is sowieso gezond. Het buiten zijn, bewegen en ‘even weg’ van de dagelijkse stress heeft veel positieve effecten op de gezondheid. Zowel lichamelijk als mentaal heb je dus veel baat bij regelmatig wandelen.

 

Beginnen met wandelen, hoe doe je dat?

Wil jij beginnen met wandelen? Dan hebben we 5 tips voor je om goed van start te gaan en het wandelen extra leuk te maken.

 

Tip 1. Kies een fijne omgeving

Wandelen vanuit de deur klinkt aantrekkelijk, maar als je in midden in een stad woont is dit niet erg aantrekkelijk. Maak het jezelf aangenaam en ga wandelen in een omgeving met veel natuur. Wandelen tussen de bomen heeft bijvoorbeeld heel veel gezondheidsvoordelen. Maar ook een wandeling langs de kust brengt ons brein tot rust. Door een fijne omgeving te kiezen, wandel je makkelijker, langer en met meer plezier.

 

Tip 2. Goede wandelschoenen

Wanneer je besluit regelmatig te wandelen, kies dan gelijk voor een paar goede wandelschoenen. Deze hoeven helemaal niet heel veel te kosten, er zijn al goede wandelschoenen verkrijgbaar voor 150 euro. Onderhoud je wandelschoenen goed, dan gaan ze echt jarenlang mee. Minstens net zo belangrijk als een paar goede wandelschoenen is een paar wandelsokken. Wandelsokken zorgen voor een optimale vochtafvoer en pasvorm. Hiermee voorkom je blaren en ander ongemak aan je voeten.

 

Tip 3. Zoek een wandelmaatje

Discipline is niet voor iedereen even makkelijk. Maar een partner in crime maakt dit vaak een stuk makkelijker. Een afspraak met jezelf lijkt lang niet zo belangrijk als een afspraak met een vriendin. Daarbij kan een wandelmaatje net dat steuntje extra in de rug zijn wanneer het koud is, wanneer het regent of wanneer je gewoon echt geen zin heeft. Een wandelmaatje sleept je er doorheen!

 

Tip 4. Beloon jezelf

Na het wandelen nog even langs een café voor een stuk taart? Of voor een gezonde lunch? Waarom niet? Beloon jezelf voor je inzet. Wanneer je wil afvallen lijkt dit misschien een beetje tegenstrijdig, maar dat is het niet. Door jezelf te belonen ga je het wandelen veel leuker vinden, kijk je er meer naar uit, doe je het vaker en houd je het langer voor. Wanneer je flinke stukken wandelt en jezelf niet meer hoeft te motiveren, kan je de beloning vanzelf een beetje afbouwen. Of ombouwen naar een gezonde snack of alleen een kop koffie.

 

Tip 5. Regenjas, handschoenen en wandelkleding

Zorg voor een basisoutfit waardoor je altijd kan wandelen. Ook als het regent, waait of koud is. Dit begint met een regenjas en waar het eindigt is aan jou. Zelf ben ik veel meer gaan wandelen toen ik echt een wandeloutfit had aangeschaft. Ik voelde mij opeens een echte wandelaar met mijn wandellegging, wandelstokken en wandelshirt. Doe wat jij prettig vindt en leef je helemaal in in jouw nieuwe identiteit als wandelaar.

 

Ik ben Maaike: moeder, outdoor liefhebber en eigenaar van bergfamilie.nl. Je vindt mij buiten, in de bergen. In de zomer op het water, buiten de gebaande paden en op de mountainbike. En in de winter op piste, de loipe, in de poedersneeuw of warme berghutten. Vanuit Oostenrijk deel ik mijn liefde voor de natuur en verbindende familie activiteiten iedere dag op bergfamilie.nl.

 

Dank je wel voor dit gastblogartikel dat je als gastblogger speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Maaike!