Kwaaltjes

Essentiële oliën: wat zijn het en… Wat kun je ermee?

Essentiële oliën zijn veelzijdig inzetbaar

Hi! Leuk dat je deze blog leest. Mijn naam is Renée de Vos, ben 45 jaar, moeder van twee heerlijke pubers en sinds anderhalf jaar totaal verliefd op essentiële oliën. Ik volg de opleiding Aromatherapie, begeleid mensen die starten met de oliën, geef workshops en stuur een team aan van vrouwen die ook hun business met essentiële oliën starten. Superleuk om te doen! Maar hoe is mijn enthousiasme begonnen?

Sinds anderhalf jaar maken de oliën een wereld van verschil voor mij! Ik heb toen de starterkit met 12 breed inzetbare oliën en een diffuser aangeschaft. In het begin was ik best sceptisch. Ik ben zo’n type van ‘eerst zien, dan geloven.’ Zou ik echt beter slapen en kunnen ontspannen? Kan ik deze oliën echt inzetten voor meer balans en ondersteuning in mijn hormoonhuishouding? Ontprikkelen na een drukke dag? Zorgen voor meer focus en concentratie op de momenten dat ik dat nodig heb? Om mijn weerstand (en die van mijn gezin) te ondersteunen? Zelfs om buikongemakken, hoofdspanningen en vermoeide spieren te verlichten en te ondersteunen? Mijn antwoord is simpel gezegd: Ja!

 

Wanneer heet het een essentiële olie?

Ik vertel je eerst wat meer over essentiële oliën. Wat zijn het en wat kun je ermee? Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder.

Je hebt er vast weleens van gehoord: essentiële of etherische oliën. Je komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen; bij de drogist, in het tuincentrum, online of als toevoeging in verzorgingsproducten. Maar wat zijn het eigenlijk en hoe weet je wat er in de o zo leuke, glazen flesjes zit? Je mag in Nederland iets al een essentiële olie noemen, als het maar 5% daadwerkelijke essentiële olie bevat. Hoe weet je wat de kwaliteit van de oliën is? En nog belangrijker: hoe zet je ze in?

 

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële of etherische oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die gewonnen worden uit planten: van zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Vaak worden zij de “levenskracht van de natuur” genoemd.

Dit waren duizenden jaren geleden al de “medicijnen” die moeder natuur ons gaf. In de loop der tijd zijn er steeds meer chemische producten ontwikkeld waardoor we de natuurlijke producten uit het oog verloren zijn. Gelukkig beseffen steeds meer mensen hoe belangrijk het is om niet te veel chemische producten te gebruiken. Dit was ook voor mij echt een eye-opener! Want wat smeren en sprayen we eigenlijk allemaal op onze huid en wat ademen we in? Geheel troepvrij kun je met de essentiële oliën je eigen producten maken. Op mijn Instagram @oils_byrenee pagina kun je daar veel meer over lezen!

 

Iedere olie heeft haar eigen toepassing

Iedere olie heeft zijn unieke aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook een eigen toepassing. Doordat de essentiële oliën van Young Living 100% puur en sterk geconcentreerd zijn, hebben ze een zeer krachtige werking op het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Zo worden ze ook professioneel ingezet door therapeuten in de vorm van aromatherapie.

Essentiële oliën kunnen een positief effect hebben op het menselijk lichaam. Door de structuur van vluchtige, aromatische moleculen kunnen de oliën snel door de celmembranen heen dringen, kunnen ze bloed en weefsels passeren en de cellulaire functies verbeteren. Bijzonder toch? Er zijn grote prijsverschillen tussen de essentiële oliën. Dit heeft ermee te maken of er weinig of veel planten of bloemen nodig zijn om enkele milliliters olie te produceren. Wanneer een oogst is mislukt, is de olie dus ook niet voorradig.

 

Waarom dan de oliën van Young Living?

Ik ben zelfs dus heel enthousiast over de essentiële oliën van Young Living. Zij stellen enorm hoge productie-eisen aan de oliën in hun assortiment. Alleen de meest pure, niet-gemodificeerde, plantenextracten worden verkregen. Zij produceren hun oliën op hun eigen boerderijen en partnerboerderijen en hebben het gehele proces, van het planten van het zaadje tot aan het sealen van het flesje, in eigen beheer. En dat maakt het bijzonder vind ik, want je wilt dat wat je inademt of binnenkrijgt zo puur mogelijk is! En omdat de oliën zo puur zijn heb je vaak maar een enkele druppel nodig om effect te bereiken.

 

Hoe kun je essentiële oliën gebruiken?

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: aromatisch, plaatselijk en ter inname.  Doe de inname alleen met de plusoliën van Young Living met een wit label die in Europa goedgekeurd zijn voor inname.

 

Voorbeeld van aromatisch gebruik

Het ruiken van geur heeft invloed op ons lichaam en onze emoties. Het stimuleert de hormonen en het beïnvloedt de stofwisseling. Bepaalde essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, zoals Peppermint en Lemon, terwijl anderen meer kalmerend en rustgevend werken zoals Lavender, Stressaway en Frankincense.

Naast de emotionele voordelen van het aromatisch verspreiden van essentiële oliën (door middel van een diffuser), kunnen ze ook de lucht zuiveren van ongewenste geuren (de Purification en Lemon olie zijn hierbij geweldig) en bacteriën en kun je de oliën gebruiken om schoon te maken. De Thieves olie bijvoorbeeld, gaat bacteriën te lijf en is schimmelwerend.

Een diffuser is de snelste en makkelijkste manier om van essentiële oliën gebruik te maken. Er zijn veel verschillende soorten diffusers en het is van groot belang om de juiste diffuser aan te schaffen. Het type diffuser dat je kiest hangt af van het specifieke doel waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je de diffuser ook inzetten om een therapeutische werking te creëren? Dan is het belangrijk om te begrijpen dat het gewoon ruiken van een essentiële olie niet hetzelfde is als het feit dat het een helende werking kan hebben. De laag-warmte diffuser van Young Living is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie niet kapot wordt gemaakt. Hierdoor kan de olie tot de hersenen doordringen waar het in het limbische systeem terecht komt. Het gebied dat emoties en gevoel van welzijn beheert.

Dit is dus iets heel anders dan gebruik maken van een oliebrander voor een lekker geurtje. Het gaat veel verder dan alleen de geur!

Het verwarmen van essentiële oliën vernietigt de therapeutische werking. De diffuser van Young Living creëert een koude waterdamp door middel van ultrasone trillingen, waardoor de therapeutische werking van de oliën bewaard blijft. Daarbij zijn de diffusers van Young Living gemaakt van medisch plastic (pp5). Dit is van groot belang, omdat de uiterst geconcentreerde oliën plastic van slechte kwaliteit kunnen oplossen met het gevolg dat je de schadelijke stoffen die dan vrijkomen inademt. De diffusers van Young Living zorgen dus voor de optimale verneveling van de essentiële oliën voor een fijne geur en een goede therapeutische werking.

 

Voorbeeld van gebruik via de huid

Naast aromatisch gebruik, kunnen essentiële oliën ook op de huid aangebracht worden om het lichaam fysiek en mentaal te ondersteunen. Ik adviseer om de oliën altijd te verdunnen met een plantaardige olie. Verdunnen wil niet zeggen dat de werking vermindert. Sterker nog, door te verdunnen, wordt de essentiële olie beter door de huid opgenomen en beschermt het de huid tegen irritatie.

De makkelijkste methode is om een essentiële olie te mengen met een plantaardige olie in een roller. Rol vervolgens op de plek waar je last hebt, op het corresponderende VitaFlex punt onder je voeten of op de chakra’s.

Daarnaast kun je essentiële oliën ook gebruiken bij massages en baden. Giet etherische oliën nooit rechtstreeks en onverdund in water: meng enkele druppels etherische olie in een plantaardige draagolie, (volle) melk of room en voeg dit aan badwater toe of in een douchegel.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de oliën, de Starterkit of een (zoom) workshop/informatieavond? Stuur me dan een bericht via Instagram @oils_byrenee of mail naar renee.oilsbyrenee@gmail.com.

 

Dank je wel voor dit gastblogartikel dat je als gastblogger speciaal voor Veertigplus mus geschreven hebt, Renée!

 

oils by renee

 

essentiele olien oils by renee