Kwaaltjes

Wat zijn de nadelen van gebroken lijnzaad?

Gebroken lijnzaad: welke nadelen heeft het?

Lijnzaad kent vele gezondheidsvoordelen. Dat kun je lezen in het blogartikel dat ik er eerder al over geschreven heb: 7 super toffe voordelen van lijnzaad (en ook 3 nadelen!). Gebroken lijnzaad kent dezelfde voordelen en nadelen als hele lijnzaad, maar er is 1 extra nadeel van gebroken lijnzaad dat handig is om te weten. Wat dat is? Dat lees je hieronder.

 

Wat is gebroken lijnzaad?

Met gebroken lijnzaad wordt bedoeld dat de zaadjes niet meer heel zijn, maar in de fabriek al soort van zijn geplet. Je herkent nog wel de vorm van de zaadjes (het is dus niet helemaal tot poeder gemalen), maar de zaadjes zijn dus niet meer heel.

 

Voordelen van gebroken lijnzaad

Lijnzaad draagt voor veel mensen bij aan een goede gezondheid. Zo kan het je darmhuishouding verbeteren. En ook zit het boordevol antioxidanten die voorkomen dat schadelijke stoffen je cellen kapotmaken. Ook is het goed voor je hart- en bloeddruk en kent het nog vele andere gezondheidsvoordelen.

Een extra voordeel van gebroken lijnzaad is dat het beter in je lichaam wordt opgenomen dan hele lijnzaadjes. Hele lijnzaadjes poep je vaak vrijwel helemaal weer uit, terwijl gebroken lijnzaad beter verteerd kan worden, waardoor je lichaam profiteert van de goede eigenschappen van lijnzaad.

 

Wat is dan het nadeel van gebroken lijnzaad?

Naast dat teveel lijnzaad maag- en darmklachten kan veroorzaken, bevat lijnzaad ook fytinezuur. En teveel fytinezuur kan de opname van belangrijke mineralen afremmen. In dat geval wordt vaak geadviseerd om de hele lijnzaadjes een nachtje te laten weken in water voordat je ze gebruikt. Ook bevat lijnzaad de stof cyanogenen en je lichaam kan dit omzetten tot een giftige stof cyanide. Dat kan slecht zijn voor je gezondheid als je dus teveel lijnzaad eet.

Maar specifiek voor gebroken lijnzaad is er nóg een nadeel te noemen. Namelijk, gebroken lijnzaad kan snel ‘ranzig’ worden. Oftewel, het kan snel gaan ‘verrotten’. Dit is niet altijd zichtbaar, maar het is dan in het zakje wel aan het verrotten.

 

Hoe kun je gebroken lijnzaad dus het beste gebruiken?

Vaak bevat een zakje gebroken lijnzaad een te grote hoeveelheid om in enkele dagen te eten. De kans op verrotting is dan groot. Als je weet dat je langer over een zakje lijnzaad gaat doen, dan is het beter om een zakje hele lijnzaad te kopen en zelf te malen in een vijzel of koffiemolen. Bewaar het daarna in de koelkast, maar beter is om per keer een kleine hoeveelheid te malen en dat meteen op te maken. De keer erna doe je dan weer hetzelfde.