Mind

Falen: voel het verschil

Voel het verschil als je iets anders zegt dan het woord ‘falen’

Hoe vaak heb jij het gevoel dat je ergens in je leven faalt? Hoe vaak spreek jij uit dat je gefaald hebt?
Hoe vaak denk jij aan falen? In dit artikel wil ik je uitnodigen om beter (anders) naar het woord ‘falen’ te kijken, zodat je vóélt wat de impact hiervan precies is op jouw leven. Want, als het aan mij ligt, schaffen we het woord ‘falen’ als eerste af.

 

Wat zeg je nou precies als je zegt dat je faalt?

Wanneer je het woord ‘falen’ regelmatig in de mond neemt, zeg je dus eigenlijk dat je een mislukkeling bent, niet goed genoeg bent en/of ergens niet aan voldoet. Tegelijkertijd breng je met dit woord je ‘energie’ enorm naar beneden. Want, woorden zoals ‘falen’, zijn zwaar, koud en kil, doordat ze zo negatief, neerbuigend en frustrerend zijn. Het is dan ook logisch dat jouw zelfvertrouwen een enorme knauw krijgt wanneer je maar vaak genoeg herhaalt dat je faalt.

 

Voel je het verschil?

Wat nou als je zegt: “Ik heb mijn best gedaan. Het is alleen anders gelopen dan ik had gehoopt of had verwacht”.

Voel je dan hoeveel milder je, met deze woorden, naar jezelf bent?
Voel je dan dat er ruimte mág zijn, zonder oordeel, over hoe het op dat moment gewoon is?
Voel je de ruimte die ontstaat om de situatie eventueel bij te stellen?

De conclusie is nog steeds hetzelfde, namelijk; iets is anders gelopen dan verwacht. Alleen de energie rondom die woorden zijn anders én je betrekt nu niet direct alles alléén op jezelf. Want de situatie of ‘een ander’ heeft vaak óók invloed op hoe iets loopt, nietwaar?

 

Is het woord falen wel het juiste woord?

Soms ben je zo gewend aan het uitspreken van bepaalde woorden waarmee je je gevoel of je gedachten tot expressie wil brengen, dat je daarmee voorbij gaat aan de lading ervan. En dat begrijp ik.

Ik zou je dan ook graag willen uitdagen om eens bewust naar jouw woordkeus te kijken. Want in de praktijk zie ik dat, wanneer ik mensen aanspreek op hun woordkeus, dat zij dan vaak reageren met: “Ohw, maar zo bedoelde ik het niet hoor”. Dat geloof ik.. Maar je zegt het wel. En met het woord ‘falen’ trek jij jezelf (onnodig) naar beneden, naar een plek waar je zelfliefde verliest en wordt de afstand naar succes(moment) groter.

 

Voor als je durft: leer van de woorden die je gebruikt

De woorden die je kiest (falen), geven je een kans om te zien wat je mist in jezelf (gebrek aan zelf- liefde/acceptatie). Dat is niet altijd leuk, maar het geeft je wel een prachtige kans om (nog) dicht(er) bij jezelf te kunnen blijven. Wees dus zuinig op jezelf en check af en toe je woordkeus, zodat jij jezelf beschermt voor ‘zwaar beladen woorden’.

Wil je meer weten over de invloed van “De kracht van woorden”? Daar heb ik eerder al een blog over geschreven, deze vind je hier: https://www.stapinjehart.nl/gratis/blog.

Mijn naam is Sharon Verkaart en ik draag de volgende visie uit: “Als ik belangrijk genoeg ben voor mijzelf, ben ik goed genoeg voor de ander”. En dát is precies waar mijn specialisme ligt. Ik help je jezelf belangrijk genoeg te vinden, zodat je geen twijfels of angsten meer ervaart bij het opkomen voor jezelf. Zonder problemen ga jij zeggen wat jij vindt, voelt, denkt en wil, ongeacht de situatie of de persoon die voor je staat. Dat is toch een verademing?

Wil je mee loten voor een (gratis) sessie van 30 min waarin ik jou laat zien waarom en waardoor jij deze angst met je meedraagt én waarin ik je tips geef hoe hiermee om te gaan? Ga dan naar https://www.stapinjehart.nl/contact en zet in het bericht: 40+mus. Deze actie is geldig tot en met 28 februari 2023!

 

Dank je wel voor dit leerzame gastblogartikel dat je als gastblogger speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Sharon!