Kwaaltjes

Wanneer begint de overgang en hoe lang duurt het?

Elke vrouw komt in de overgang, maar wanneer?

Als vrouw moet je er echt aan geloven: je komt op een dag in de overgang. Dit is een natuurlijk proces waarbij je lichaam zich voorbereidt op het einde van je vruchtbare periode. In dit blogartikel lees je wanneer de overgang begint en hoe lang deze periode duurt.

 

Wanneer begint de overgang?

De overgang begint wanneer je eierstokken minder oestrogeen produceren. Oestrogeen is het hormoon dat je menstruatiecyclus regelt en ervoor zorgt dat je vruchtbaar bent. Als je lichaam minder oestrogeen produceert, verandert je menstruatiecyclus en uiteindelijk stopt deze helemaal. Dit wordt de menopauze genoemd.

De leeftijd waarop de overgang begint, is bij iedere vrouw verschillend. Over het algemeen begint de overgang tussen de 45 en 55 jaar. Bij sommige vrouwen begint de overgang echter al rond hun 40e levensjaar of zelfs eerder, terwijl anderen pas op hun 60e in de overgang komen.

Wanneer jij in de overgang komt, is onder andere afhankelijk van je genen, je levensstijl en eventuele medische behandelingen die je hebt gehad. De overgang begint meestal met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit betekent dat je menstruatie soms wel en soms niet komt. Ook kan het zijn dat je menstruatie langer of korter duurt dan normaal.

 

Hoe herken je dat je in de overgang zit?

In de periode voorafgaand aan de menopauze kan je last krijgen van verschillende symptomen. Dit wordt de perimenopauze genoemd. Symptomen die je kunt ervaren zijn onder andere:

  • Veranderingen in je menstruatie: Je menstruatie kan onregelmatiger worden en er kunnen meer of minder bloedingen zijn dan normaal.
  • Opvliegers: Dit zijn plotselinge gevoelens van warmte die zich door je lichaam verspreiden. Het kan zijn dat je daardoor gaat zweten.
  • Nachtzweten: ’s Nachts kun je ineens zwetend wakker worden.
  • Stemmingsschommelingen: Je kunt last hebben van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of angst.
  • Vermoeidheid: Je kunt je vermoeider voelen dan normaal.
  • Droge huid en slijmvliezen: Je huid en slijmvliezen kunnen droger worden dan normaal.
  • Vaginale droogheid: Dit kan leiden tot pijn bij het vrijen.

 

Hoe lang duurt de overgang?

De duur van de overgang verschilt per vrouw en sommige vrouwen herkennen de overgangsklachten niet. Gemiddeld duurt de overgang zo’n vier tot vijf jaar, maar het kan ook korter of langer duren. Sommige vrouwen zijn er in een jaar doorheen, terwijl het bij anderen wel tien jaar kan duren. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en eventueel hulp te zoeken bij klachten. Bijvoorbeeld je huisarts, hormoontherapeut of andere specialist op het gebied van overgangsklachten willen je graag helpen.

Na de menopauze blijft je lichaam minder oestrogeen produceren en kan je last krijgen van andere symptomen, zoals een drogere huid, botontkalking en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

 

Wat kun je doen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang kun je last hebben van verschillende symptomen en klachten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze symptomen te verminderen of te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan helpen om symptomen van de overgang te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende slaap.
  • Praat erover: Het kan helpen om te praten met andere vrouwen in dezelfde situatie of professionele hulp te zoeken bij een huisarts of specialist. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste behandeling of medicatie.
  • Vaginale droogheid: Als je last hebt van vaginale droogheid, kan het helpen om glijmiddel te gebruiken tijdens het vrijen.
  • Opvliegers: Er zijn verschillende manieren om opvliegers te verminderen, zoals het dragen van kleding van natuurlijke materialen, het vermijden van prikkelende stoffen zoals cafeïne en alcohol, en het doen van ontspanningsoefeningen zoals yoga of meditatie.

 

De overgang begint en duurt bij iedere vrouw anders

De overgang is dus een natuurlijk proces waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. De leeftijd waarop dit gebeurt, verschilt van vrouw tot vrouw. Gemiddeld begint de overgang rond de leeftijd van 51 jaar, maar het kan ook eerder of later beginnen. Het duurt zo’n vier tot vijf jaar, maar ook dit kan verschillen per vrouw.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze periode en eventueel hulp te zoeken bij klachten. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je de overgang goed doorkomen en blijven genieten van het leven.

 

4 tips voor interessante boeken waar je veel leert over de overgang:

 

Tip 1 – De overgang: het no-nonsense handboek

De overgang, het no-nonsense handboek, Jose Rozenbroek

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Tip 2 – Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden

Te lijf De kunst van het mooi ouder worden isa hoes

BEKIJK HET HIER >>

 

Tip 3 – Stralend door de menopauze

Stralend door de menopauze leen steyaert

BEKIJK HET HIER >>

 

Tip 4 – ’n Beetje leuk ouder worden

n beetje leuk ouder worden wies verbeek

BEKIJK HET HIER >>

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.