Afvallen

Waarom afvallen moeilijker gaat als je gestrest bent!

Hoe stress het afvallen kan belemmeren

Afvallen kan soms een echte uitdaging zijn, vooral als je gestrest bent. Stress heeft namelijk een enorme invloed op je lichaam en kan ervoor zorgen dat afvallen moeilijker gaat. In dit blogartikel lees je dan ook waarom stress het afvallen moeilijker kan maken en krijg je natuurlijk ook tips over hoe je beter kunt omgaan met stress tijdens het afvallen.

 

Redenen waarom stress ervoor kan zorgen dat afvallen moeilijker gaat:

 

Reden 1 – Te hoog cortisolniveau

Als je gestrest bent, verhoogt je lichaam het niveau van het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt er op zijn beurt voor dat je lichaam meer glucose aanmaakt, zodat je meer energie hebt om met de stress om te gaan. Dit is een nuttige reactie als je bijvoorbeeld moet vechten of vluchten, maar als je constant gestrest bent, blijft het cortisolniveau hoog en kun je vaak trek hebben in zoetigheid of junkfood. Dit kan zorgen voor snaaibuien en enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Afvallen wordt hierdoor moeilijker.

 

Reden 2 – Te lang in een overlevingsmodus

Wanneer je langdurig stress ervaart, bijvoorbeeld door werk, persoonlijke problemen of een chronische ziekte, kan je lichaam in een soort overlevingsmodus terechtkomen. Dit komt doordat je lichaam denkt dat er gevaar dreigt en zich hierop voorbereidt door extra energie op te slaan.

In deze overlevingsmodus zal je lichaam zuiniger omgaan met energie. Dit betekent dat je stofwisseling vertraagt, waardoor je minder calorieën verbrandt dan normaal. Ook kan je lichaam spieren afbreken om energie vrij te maken. Dit proces wordt katabolisme genoemd en kan leiden tot verlies van spiermassa, wat weer kan leiden tot een vertraagd metabolisme.

Als je dezelfde hoeveelheid blijft eten als voorheen, terwijl je lichaam minder energie verbruikt, kan dit leiden tot gewichtstoename. Dit komt doordat het teveel aan calorieën wordt opgeslagen als vetweefsel, wat kan leiden tot overgewicht of obesitas.

 

Reden 3 – Verandering in je eetgewoonten

Daarnaast kan stress ook zorgen voor een verandering in je eetgewoonten. Als je gestrest bent, heb je misschien de neiging om meer te eten of om te kiezen voor ongezonde voeding. Eetbuien liggen dan op de loer. Stress hoeft niet altijd te zorgen voor eetbuien. Het kan ook zorgen voor verminderde eetlust. Te lang te weinig eten kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, waardoor je belangrijke voedingsstoffen mist die je nodig hebt om af te vallen.

 

Tips om stress te verminderen tijdens het afvallen

Nu je weet hoe stress het afvallen kan beïnvloeden, is het tijd om te leren hoe je hiermee om kunt gaan. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om stress te verminderen tijdens het afvallen:

  1. Maak tijd vrij voor ontspanning: zorg ervoor dat je dagelijks tijd vrijmaakt om te ontspannen en te genieten van activiteiten die je leuk vindt. Denk aan wandelen, yoga, meditatie of het lezen van een boek. Of ga heerlijk ontspannen in een hangmat en vergeet even al je zorgen.
  2. Eet gezond en regelmatig: zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt door regelmatig gezonde maaltijden te eten. Vermijd suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze je bloedsuikerspiegel verhogen en je energie kunnen verlagen.
  3. Beweeg regelmatig: door regelmatig te bewegen, vermindert niet alleen je stressniveau, maar verbetert ook je humeur. Kies een vorm van beweging die je leuk vindt, zoals wandelen, zwemmen of fietsen.
  4. Verminder externe stressfactoren: probeer de externe stressfactoren in je leven te verminderen door bijvoorbeeld taken te delegeren, hulp te vragen of te leren ‘nee’ te zeggen.
  5. Zorg voor voldoende slaap: slaap is essentieel voor het verlagen van stress en het bevorderen van gewichtsverlies. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en probeer – als het even kan – een regelmatig slaappatroon aan te houden.

 

Probeer dus je stress te verminderen

Stress kan een enorme invloed hebben op je lichaam en kan ervoor zorgen dat afvallen moeilijker gaat. Het verhoogt het cortisolniveau in je lichaam, wat kan leiden tot gewichtstoename. Daarnaast kan stress ook zorgen voor veranderingen in je eetgedrag en je eetlust beïnvloeden.

Gelukkig zijn er manieren om stress te verminderen tijdens het afvallen, zoals ontspanning, gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging, het verminderen van externe stressfactoren en voldoende slaap. Door deze tips in de praktijk te brengen, kun je je stressniveau verlagen en je lichaam ondersteunen bij het afvallen.

Onthoud dat afvallen geen gemakkelijke taak is en dat het belangrijk is om geduldig te zijn en naar je lichaam te luisteren. Geef niet op als het even niet lukt en wees niet te hard voor jezelf als je een keer een slechte dag hebt. Blijf toegewijd aan je doelen, omarm jezelf en blijf werken aan een gezondere levensstijl.

 

2 BONUSTIPS VOOR ALS JE GEZONDER WILT LEVEN MET ZO MIN MOGELIJK STRESS

 

# BONUSTIP 1: Boek de Gelukkige Eter (super interessant boek!)

In het boek De Gelukkige Eter ontdek je hoe je jouw oerbrein kunt aanzetten tot gezond eten. Je leert super veel over je eigen lichaam, zowel mentaal als fysiek. Super interessant boek! Een must voor iedereen die gezond wil leven!

de gelukkige eter carola van bemmelen

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

 

# BONUSTIP 2: Boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas (ruim 60.000 x verkocht!)

Van dit boek heb ik super veel geleerd. Het neemt je mee in de werking van je eigen lichaam, je hormonen, voeding en veel meer. Dit boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas is al meer dan 60.000 keer verkocht!

boek energieke vrouwen voedings kompas

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.