Huis & tuin

5 tips voor het kopen van een goede parasol

Bereid je goed voor op het kopen van een goede parasol

Ben je op zoek naar een goede parasol voor op jouw terras, balkon of in de tuin? In dit blogartikel krijg je 5 handige tips om de juiste parasol te kiezen en lees je meer over de verschillende soorten parasols. Zo ben je goed voorbereid en kun je de juiste keuze maken.

 

5 tips om de parasol te kiezen die aan jouw wensen voldoet

Als je een parasol gaat kopen, is het goed om de onderstaande tips mee te nemen in je uiteindelijke keuze:

 

Tip 1 – Denk na over het doel van de parasol

Voordat je een parasol koopt, is het belangrijk om na te denken over het doel van de parasol. Ga je deze gebruiken in de tuin, op je terras of op je balkon? Is het voor privégebruik of zoek je juist een grote parasol voor je café of restaurant? Door het doel van de parasol te bepalen, kun je de juiste maat, vorm en materialen kiezen.

Als je de parasol bijvoorbeeld wilt gebruiken voor in de tuin, is wellicht een grote, rechthoekige parasol handig om aan te schaffen. Gaat het om een balkon of kleinere ruimte, dan is een ronde of vierkante parasol ideaal.

 

Tip 2 – Kies voor kwaliteit

Een goede parasol moet lang meegaan en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een parasol van goede kwaliteit. De investering is het absoluut waard, want je doet er vaak veel langer mee dan met een goedkope parasol.

Let daarom op de gebruikte materialen, zoals het frame, de stok en de stof. Een stevig frame en een stok van roestvrij staal of van aluminium zijn bijvoorbeeld goede opties. Ook de stof van de parasol is belangrijk. Kies voor een stof die bestand is tegen UV-straling en die waterafstotend is. Polyester en acryl zijn bijvoorbeeld goede materialen voor een parasoldoek.

 

Tip 3 – Kijk naar de grootte en vorm

De grootte en vorm van de parasol zijn ook belangrijk. Het is belangrijk dat de parasol groot genoeg is om de gewenste hoeveelheid schaduw te bieden. Let ook op de hoogte van de parasol. Zorg ervoor dat deze hoog genoeg is, zodat je er onder kunt zitten zonder je hoofd te stoten. Een hoogte van ongeveer 2,5 meter is ideaal.

 

Tip 4 – Overweeg extra functies en accessoires

Sommige parasols hebben extra functies die handig kunnen zijn. Zo zijn er parasols met ingebouwde LED-verlichting voor extra sfeer. Of schaf een parasolheater aan, zodat je langer buiten kunt blijven zitten. Er zijn ook parasols met een kantelmechanisme, waardoor je de hoek van de parasol kunt aanpassen aan de stand van de zon.

Een andere handige extra functie is een parasol met een draaimechanisme, waardoor je de parasol gemakkelijk kunt draaien naar de gewenste richting zonder dat je de hele parasol hoeft te verplaatsen. Dit is vooral handig als je de parasol wilt verplaatsen zonder dat je het helemaal hoeft op te tillen.

Het is belangrijk om te bedenken welke extra functies jij belangrijk vindt en of deze passen bij het doel van de parasol. Sommige extra functies kunnen namelijk ook zorgen voor extra kosten. En vergeet ook niet om de parasol goed te onderhouden. Zit er een goede beschermhoes bij, zodat je de parasol in de winter goed kunt beschermen? Heeft de leverancier ook producten in haar assortiment om de parasol schoon te maken als er vlekken op zijn gekomen? Informeer daar ook naar.

 

Tip 5: Vergelijk prijzen en kwaliteit

Parasols zijn er in verschillende prijsklassen en het is belangrijk om de prijs te vergelijken met de kwaliteit van de parasol. Een goedkope parasol kan namelijk van mindere kwaliteit zijn en sneller kapot gaan dan een duurdere parasol. Dat zou zonde zijn.

Bekijk daarom goed de specificaties en materialen van de parasol voordat je deze aanschaft. En hoe zit het met de garantie? Zoek dat ook goed uit. Ook kun je de prijzen van verschillende winkels vergelijken om zo de beste deal te vinden.

 

Verschillende soorten parasols

Er zijn vele soorten parasols waar je uit kunt kiezen. Hieronder vind je een kort overzicht van de meest voorkomende soorten parasols:

  • Horecaparasols: dit zijn parasols die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in de horeca, zoals op terrassen van restaurants en cafés. Ze zijn meestal groot van formaat en zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen intensief gebruik en de weersomstandigheden. Horecaparasols kunnen verschillende vormen en maten hebben en zijn vaak voorzien van bedrijfslogo’s of andere branding.
  • Tuinparasols: dit zijn parasols die bedoeld zijn voor gebruik in de tuin. Ze zijn meestal vrijstaand en hebben een centrale paal die de parasol ondersteunt. Tuinparasols zijn er in verschillende maten, kleuren en materialen en kunnen ook voorzien zijn van extra functies zoals kantelmechanismen en ventilatieopeningen.
  • Zweefparasols: dit zijn parasols die geen centrale paal hebben en die in plaats daarvan worden ondersteund door een arm die aan de zijkant van de parasol is bevestigd. Zweefparasols bieden veel flexibiliteit, omdat ze niet beperkt zijn tot een vaste plek, en kunnen gemakkelijk worden gedraaid en gekanteld om schaduw te bieden waar dat nodig is.
  • Muurparasols: dit zijn parasols die aan de muur worden bevestigd en die weinig ruimte in beslag nemen. Ze zijn ideaal voor gebruik op een balkon of een klein terras waar ruimte schaars is. Muurparasols zijn er in verschillende maten en vormen en kunnen ook worden gekanteld om de hoek van de schaduw aan te passen.

 

De keuze aan parasols is reuze

Het kopen van een goede parasol is belangrijk om lang te kunnen genieten van de buitenlucht zonder last te hebben van teveel zon. Het is een ideale manier om meer schaduw te creëren in je tuin of op je balkon of terras. Denk daarom goed na over het doel van de parasol, de grootte en vorm, de kwaliteit en eventuele extra functies en accessoires. Door deze tips te volgen en de verschillende soorten parasols te vergelijken, kun je de juiste keuze maken en optimaal genieten van de zon en schaduw.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.