Mind

Dit is wat teveel stress met jou en de mensen om je heen doet!

Stress overkomt steeds meer mensen

Op je werk is het de laatste tijd steeds drukker, mensen om je heen worden ziek of nemen ontslag. Jij bent niet het type om je zo snel ziek te melden, dus zie jij steeds meer collega’s uitvallen en vetrekken. Langzaamaan krijg je steeds meer (tijdelijke) taken en verantwoordelijkheden. In het begin was dat niet zo’n probleem, maar de laatste tijd merk je dat je hierdoor je eigen werk ook niet afkrijgt. Overwerken is geen uitzondering meer maar een regel geworden. Je merkt dat de balans tussen werk en privé zoek is geraakt. Neem je teveel hooi op je vork en geeft dat stress? Lees hieronder wat je eraan kunt doen!

 

Thuis ben je eigenlijk alleen maar moe

De momenten dat je wel thuis ben met je gezin ben je moe. Hierdoor heb je minder energie voor het huishouden en het verzorgen van de maaltijden. Ook heb je minder oog voor de verzorging van de kinderen en / of huisdieren. Doordat je hier blijkbaar in tekortschiet, krijg je steeds meer commentaar van je partner. “Stop er nou eens mee, laat een ander op je werk het nu eens oplossen. Dit is niet jouw probleem”!  Hij heeft makkelijk praten denk je, hij kan gewoon tegen zijn baas zeggen dat hij bepaalde dingen niet doet, of hij zet daar een “mannetje” voor in. En dus ga je maar door en door.

 

Je omgeving merkt ook dat je niet meer jezelf bent

Het valt bekenden en vrienden op dat je steeds vaker afwezig bent op verjaardagen. Ook andere uitjes sla je over en aan sporten kom je helemaal niet meer toe. Hierdoor kom je in gewicht aan en zit je steeds minder lekker in je vel. De gesprekken met je partner nemen een steeds grilligere vorm aan. Dagelijks hebben jullie discussies die uitmonden in ruzies. Hierdoor slaap je steeds slechter en ben je minder uitgerust op je werk. Helaas ben je daardoor minder efficiënt op je werk en merk je dat je steeds meer fouten gaat maken. Dit zorg automatisch weer voor meer stress en gedoe.

 

Doe de check of je tegen een burn-out aan zit

Je hebt het gevoel dat er iets mis is met je, sommige collega’s zeggen dat je in of tegen een burn-out (aan) zit. In 2019 sprak de Wereldgezondheidsorganisatie uit dat een burn-out een medisch syndroom is. Dit werd omschreven als een verschijnsel dat vaak veroorzaakt wordt op de werkplek als gevolg van slecht beheerde stress.

 

Je kunt een burn-out herkennen volgens deze zelfbeoordelingstest*. Als je op de meeste onderstaande vragen een ‘ja’ beantwoordt, dan zou je tegen een burn-out aan kunnen zitten:

 • Ik ben meestal compleet uitgeput
 • Ik worstel met balans tussen werk en privé en heb weinig vrije tijd
 • Ik denk veel over het werk, toekomst en het verleden na
 • Ik eet/drink meer of minder dan gebruikelijk
 • Ik heb moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven
 • Ik heb last van (vage) klachten zoals eczeem, buikpijn, hoofdpijn, hyperventileren, hartkloppingen of chronische pijnen
 • Ik heb last van angst of lichte paniek
 • Ik ben prikkelbaarder en sneller geïrriteerd en / of boos
 • Ik vind het moeilijk om me te concentreren en op te blijven letten
 • Ik overzie mijn veel te lange to do list niet (meer)
 • Ik heb het heel druk maar bereik minder dan ik zou willen / moeten
 • Zin in seks en / of intimiteit is deels of helemaal verdwenen.

*Let wel: dit is geen volledige lijst maar geeft wel inzicht in de kenmerken van een burn-out.

Heb je op veel vragen een ‘ja’ beantwoord? Ga dan bij jezelf na of je inderdaad tegen een burn-out aan zit. Bespreek het ook met een dierbare, zoals je partner. Schakel eventueel een huisarts in of bespreek je zorgen met je leidinggevende op het werk. Maar vooral: loop er niet te lang mee door en probeer erger te voorkomen!

 

Wist je dit al over stress?

 • Na 20 minuten kan stress al schadelijk zijn
 • Stress maakt ons minder intelligent (jaarlijks kan je IQ tussen de 1-2 punten dalen)
 • 85% van de Westerse ziektebeelden wordt veroorzaakt door stress
 • Stress is besmettelijk, je kan je huishouden en directe omgeving hiermee ‘besmetten’
 • Het eten van bewerkte voeding zorgt voor de aanmaak van cortisol in ons lichaam. Dit veroorzaakt een stress reactie
 • Een bepaalde plek, geur, liedje of persoon kan al stress veroorzaken
 • We hebben een bepaalde vorm van stress ook nodig. Stress is dus niet alleen maar negatief, tenzij het te lang en te hevig aanhoudt.

 

Stress is net een virus. Zo kan je dus binnen hele korte tijd de mensen om jou heen ook stress bezorgen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat de onderlinge relatie met collega’s, leidinggevende, je partner, gezinsleden, vrienden en familie er op deze manier niet beter op wordt.

 

In het volgende blogartikel over stress schrijf ik hoe je stress kunt verminderen of zelfs kunt voorkomen. Maar hieronder eerst nog een mooie quote waar je over na kunt denken: 

‘Wat mij het meest verbaast bij de Westerse mens, is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij weer zo bezorgd over de toekomst, dat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden maar ook niet in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft terwijl hij nooit geleefd heeft’
– Dalai Lama

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Sonja Bos en haar bedrijf heet groeienmeer.nl. Zij heeft een praktijk voor coaching en hypnotherapie waarbij zij zich gespecialiseerd heeft in trauma en depressie /burn-out en alle hieruit voortkomende klachten en beperkingen. Zij vindt het fijn en waardevol om haar kennis en praktijkvoorbeelden te delen op Veertigplus mus, zodat zij vrouwen met diverse fysieke en mentale problemen kan helpen. Dank je wel voor je inspirerende gastblogartikel, Sonja!

 

Een gedachte over “Dit is wat teveel stress met jou en de mensen om je heen doet!

Reacties zijn gesloten.