Kwaaltjes

7 tips hoe jij als 40plus vrouw gezond en vitaal blijft

Gezond blijven na je 40e: wees je er goed van bewust

Ben je een 40plus vrouw? Als drukbezette vrouw van boven de veertig kan het soms een uitdaging zijn om je gezondheid en vitaliteit op peil te houden. Veel vrouwen worstelen daar best wel mee en zoeken tips hoe zij gezond kunnen leven en zich gezond kunnen blijven voelen. In dit blogartikel krijg je daarom 7 praktische tips waarmee je jouw gezondheid naar een hoger niveau tilt en vol energie door het leven gaat. Lees je mee?

 

Waarom gezond en fit zijn als 40plus vrouw belangrijk is

Eerst nog even waarom het zo cruciaal is om juist nu in je leven aandacht te besteden aan je gezondheid. Als 40plus vrouw ondergaat je lichaam natuurlijke veranderingen, zoals een vertraagd metabolisme en afnemende spiermassa. Dit heeft onder andere te maken met de overgang waar jouw lichaam mee te maken krijgt. Door gezond te leven, kun je deze processen positief beïnvloeden en veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zoals osteoporose en hartziekten, voorkomen. Bovendien zorgt een gezonde levensstijl ervoor dat je vol energie zit en vol vertrouwen in het leven staat.

 

7 tips om gezond en vitaal te blijven als veertigplusser:

 

Tip 1 – Maak gezonde voedingskeuzes:

Gezonde voeding vormt de basis van een vitaal leven. Eet voedzame maaltijden met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Beperk het eten en drinken van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten. Door bewust te eten, voorzie je jouw lichaam van de juiste brandstoffen en voedingsstoffen.

Laat je begeleiden door een professional als je hulp kunt gebruiken. Bijvoorbeeld, een diëtist kan jou goed begeleiden om de juiste balans te vinden tussen voeding en levensstijl. De diëtist analyseert en inventariseert jouw persoonlijke situatie en kan een voedings- of dieetadvies op maat maken dat afgestemd is op jouw lichaam en leefstijl.

 

Tip 2 – Beweeg regelmatig:

Beweging is super belangrijk voor een gezond lichaam en een scherpe geest. Probeer het liefst elke dag minimaal 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Daarnaast is het belangrijk om ook spierversterkende oefeningen te doen, zoals gewichtheffen of yoga, om je spieren en botten sterk te houden.

 

Tip 3 – Slaap voldoende

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor je gezondheid en vitaliteit. Zorg ervoor dat je elke nacht 7-9 uur slaapt. Een regelmatig slaapschema en een rustgevende slaapomgeving kunnen je helpen om beter te slapen en de dag fris te beginnen.

 

Tip 4 – Verminder je stress:

Stress kan een grote tol eisen van je lichaam en geest. Zoek daarom naar effectieve manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen of het beoefenen van een hobby waar je van geniet.

 

Tip 5 – Regelmatige gezondheidscontroles:

Als 40plus vrouw is het belangrijk om je gezondheid in de gaten te houden. Regelmatige bezoeken aan de huisarts en aanvullende gezondheidscontroles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van eventuele gezondheidsproblemen. Zie het als een APK-keuring van je auto, maar dan voor je lichaam.

Ben je wat kilo’s te zwaar en wil je afvallen? Of geef je toe dat je best wel ongezond eet en leeft en wil je dit veranderen? Ook hierin kun je hulp krijgen van een diëtist, zoals bij Voedingsadviesbureau De Winter.

 

Tip 6 – Begeef je onder de mensen:

Onderhoud sterke sociale banden met vrienden en familie. Gezelligheid, liefde en steun van je dierbaren zijn waardevol voor je mentale welzijn. Het kan zelfs je stress verminderen en je een positievere kijk geven op je leven.

 

Tip 7 – Geniet van het leven:

Last but not least, vergeet niet te genieten van het leven! Dit klinkt misschien logisch, maar ook ik als 40+ vrouw merk dat stemmingswisselingen ineens een donkere wolk boven je dag kunnen brengen. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan door iets wat in de wereld gebeurt en wat je raakt. Of door wat iemand tegen je zegt, waardoor je van slag raakt. Of door een andere gebeurtenis.

Vooral in de overgang – als de hormonen van links naar rechts gaan, is genieten van het leven soms ineens wat moeilijker. Lachen, plezier maken en positieve momenten beleven dragen daarom bij aan je algehele welzijn.

 

Kortom…,

Het leven als 40+ vrouw is een boeiende fase vol kansen en ervaringen, maar het kan ook behoorlijk veeleisend zijn en je stress geven. Als vaak drukbezette vrouw heb je waarschijnlijk te maken met talloze verantwoordelijkheden, zoals je carrière, je gezin en sociale verplichtingen. En al die ballen in de lucht houden kan soms een uitdaging zijn.

Het is normaal dat je gezondheid en vitaliteit in deze levensfase prioriteit kunnen verliezen door de vele eisen die aan je worden gesteld. Werk kan soms overuren vragen, waardoor er weinig tijd en energie overblijft voor jezelf. Daarnaast kan je gezin een beroep doen op je fysieke en emotionele energie en je hormonen kunnen ook een rol spelen in hoe je je voelt. De overgangsjaren kunnen voor sommigen een hobbelige rit zijn, met wisselende stemmingen en fysieke veranderingen die je kunnen uitdagen. Het proces van ouder worden kan ook zijn tol eisen. Je merkt misschien dat je lichaam niet meer zo veerkrachtig is als vroeger en dat je meer inspanning moet leveren om fit en gezond te blijven.

Met de 7 tips die in dit blogartikel worden benoemd, ben je goed op weg naar een gezondere en vitale versie van jezelf. Dat het oppakken van een gezonde levensstijl stapje voor stapje gaat, is niet erg. Als je er maar wel continu aan werkt! Laat je hierin begeleiden door bijvoorbeeld je huisarts of een diëtist. Je staat er zeker niet alleen voor. Dus, begin vandaag nog met de eerste stap op weg naar een betere gezondheid en ga als veertiger – en straks als vijftiger en 65plusser – gezond en happy door het leven.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.