Mind

Zelfvertrouwen herwinnen: het overleven van gaslighting

Gaslighting: wat is het en wat merk je ervan

In de complexe wereld van emotionele manipulatie en zelfvertrouwen is het begrijpen van gaslighting cruciaal. Deze manipulatietechniek, vaak gebruikt door narcisten, is vernoemd naar een Brits toneelstuk uit de jaren ’30.

Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij het slachtoffer wordt aangezet tot twijfel aan zijn of haar eigen herinneringen, waarneming of geestestoestand. Maar hoe leidt gaslighting precies tot het afbrokkelen van zelfvertrouwen?

De dader, meestal een persoon met narcistische trekken, ontwricht systematisch de perceptie van de werkelijkheid van het slachtoffer. Dit gebeurt op subtiele wijze, waardoor het slachtoffer begint te twijfelen aan hun eigen oordeel, herinneringen en emoties. Het resultaat is aanzienlijke schade aan het zelfvertrouwen en zelfbeeld van het slachtoffer.

Door aanhoudende twijfel en verwarring kan het slachtoffer het geloof in zijn eigen waarnemingsvermogen verliezen, wat leidt tot een afhankelijkheid van de dader voor bevestiging en begrip van hun eigen ervaringen. Voor meer inzicht over dit onderwerp kun je terecht in dit uitgebreide artikel over gaslighting.

 

Het pad naar zelfvertrouwen: herstel na gaslighting

Zodra het slachtoffer zich realiseert wat er gebeurt, begint de uitdaging van het herstel. Het heropbouwen van zelfvertrouwen na gaslighting is geen makkelijke taak, maar het is zeker haalbaar. Het begint met het erkennen van de ervaring en het toestaan van de nodige tijd en ruimte om te rouwen en te herstellen.

Daarnaast zijn er concrete strategieën en technieken die kunnen helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen. Dit omvat het stellen van realistische doelen, het vieren van successen, het beoefenen van zelfzorg en het zoeken van sociale ondersteuning. Je kunt een uitgebreide leidraad over deze en andere nuttige tips vinden in dit artikel over zelfvertrouwen vergroten.

 

Advies van narcisme coach Vera Franssen

Voor dieper inzicht in deze complexe onderwerpen hebben we gesproken met Vera Franssen, dé narcisme expert van Nederland. Met haar jarenlange ervaring en expertise, biedt Franssen waardevolle inzichten in de wereld van narcisme en de impact van gaslighting.

Volgens Franssen: “Gaslighting is vaak zo subtiel dat het slachtoffer het pas herkent als het al veel schade heeft aangericht.” Ze legt uit dat herstel begint met het erkennen van de ervaring, gevolgd door geduld en zelfzorg. “Geef jezelf de tijd en ruimte om te rouwen en te herstellen. Het opbouwen van zelfvertrouwen na gaslighting is als het leren lopen na een beenbreuk. Het zal tijd kosten, maar met de juiste hulp en doorzettingsvermogen is het absoluut mogelijk.”

Franssen benadrukt de kracht van zelfzorg en het zoeken van ondersteuning bij geliefden of professionals. “Het belangrijkste om te onthouden,” zegt ze, “is dat niemand er alleen voor staat in deze strijd. Zoek hulp als je die nodig hebt en onthoud dat herstel mogelijk is.”

 

Conclusie

Wees gerust. Herstel is mogelijk. Het pad naar herstel van zelfvertrouwen na een gaslighting ervaring is ongetwijfeld uitdagend. Echter, zoals Franssen ons eraan herinnert, met de juiste middelen, steun en geduld, is herstel niet alleen mogelijk, maar ook waarschijnlijk. Ongeacht hoe moeilijk de reis ook mag lijken, de mogelijkheid van herstel biedt hoop en bekrachtigt de menselijke veerkracht.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.