LifestyleMind

Ben jij een introvert persoon? Met deze 7 tips kom jij tot rust!

Je voelt je vaak als introvert persoon helemaal op

Heb je vaak de behoefte aan alleen zijn? Raak je snel moe en overprikkeld van mensen om je heen? Dan is de kans groot dat je een introvert persoon bent. Als introvert iemand kun je helemaal ‘op’ of ‘leeg’ zijn na het bezoeken van een drukke verjaardag, een uitbundige bruiloft of een propvol festival. Al die indrukken, gesprekken, geluiden, energieën en emoties van anderen, het is je gewoon teveel. Het enige wat je wilt is: rust! Het valt niet altijd mee om die rust voor jezelf te creëren, maar met deze 7 tips gaat het jou beter lukken.

 

#1. Ga de natuur in

Het horen van vogelgeluiden, het razen van de wind, het intens opsnuiven van de geuren in het bos of van het strand, allemaal zalige dingen waar een introvert persoon echt van opknapt. En veel introverte mensen zijn er een kei in om te luisteren naar hun zintuigen en beleven bijvoorbeeld geuren en kleuren heel intens. Alleen al een half uur of een uurtje lopen in de natuur zorgt ervoor dat je je letterlijk en figuurlijk weer helemaal oplaadt met gezonde energie.

 

#2. Trek je af en toe even terug

Wat ik regelmatig doe als ik in een drukke omgeving ben en het wordt mij teveel, dan trek ik mij even terug. Zelfs als dat alleen maar kan door een paar minuten naar het toilet te gaan. Mijn oren suizen, mijn mind is vol en mijn zicht is letterlijk vertroebeld. Heel raar is dat. Een gevoel alsof je zweeft. Het liefst trek ik mij dan even terug door in mijn eentje naar buiten te gaan – een luchtje te scheppen – maar als dat niet kan, dan kom ik bij op het toilet.  Al is het maar 10 minuten.

 

Ben je fan van Veertigplus mus? Volg dan ook de Facebookpagina!

 

#3. Creëer thuis een plek waar je in je eentje tot rust komt

Een hoekje in de woonkamer met een schommelstoel, een kamer in het huis wat jouw ‘domein’ is, een plekje in de tuin waar je op een bankje of stoel tot jezelf kunt komen. Dit zijn zo even wat ideeën om plekjes voor jezelf in je huis te creëren. Dit is belangrijk voor ieder introvert persoon en éxtra belangrijk als je een druk gezin hebt. Neem dus ook thuis tijd voor jezelf en doe bijvoorbeeld lekker wat aan Mindfulness. En ook al vinden jouw medebewoners het raar dat je een eigen plekje wilt, creëer de plek en pak je momenten.

 

#4. Af en toe een goed en diepgaand gesprek doet je goed

Veel introverte mensen hebben hele gesprekken met zichzelf. Zonder dat anderen het zien, is hun hoofd vaak overvol met gedachtes, emoties en prikkels. Om je te ‘ontladen’ is het raadzaam om af en toe een diepgaand gesprek met iemand te voeren. Bijvoorbeeld met je beste vriend of vriendin, je bevriende collega, je ouders of je partner. Dit geeft jou de mogelijkheid om wat meer los te komen van waar je hoofd vol mee zit. Maar ook kan het zijn dat je ineens iets op een andere manier gaat zien. Dat kan een hele opluchting zijn!

 

#5. In je eentje sporten

Natuurlijk is het gezellig om in groepsverband te sporten, bijvoorbeeld tennis, badminton, volleybal, voetbal, etc. Maar de combinatie van bewegen én alleen zijn is de perfecte match voor veel introverte mensen. Je kunt ook thuis gaan sporten! Ik heb bijvoorbeeld thuis een loopband en 2x per week ben ik met een heerlijk muziekje op in mijn eentje 5 km aan het hardlopen. Is het heel mooi weer, dan doe ik dat buiten in de natuur, maar het positieve effect is hetzelfde. Ook vinden veel introverte mensen baat bij paardrijden, omdat de energie van het paard de eigen energie weer in balans brengt.

 

#6. Knuffelen met je huisdier

Er is al heel veel over geschreven en wetenschappelijk bewezen dat een hond, kat, konijn of ander huisdier positief is voor mensen. En dus ook als je introvert bent. Alleen al het aaien van je kat, het luisteren naar de ademhaling van je hond, het kijken naar hoe je konijn rustig en onbezorgd zijn hooi eet, dat is al een ontspanning op zich. Het is dus zeker het overwegen waard om een huisdier te nemen als je daar de tijd, ruimte en genoeg geld voor hebt.

 

#7. Vertel je omgeving hoe je in elkaar steekt

Misschien is dit wel het moeilijkste punt, want veel introverte mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen of om ‘nee’ te zeggen door je grenzen aan te geven, maar het is wel belangrijk. Probeer de mensen waar je veel mee te maken hebt te vertellen hoe je in elkaar steekt. Vertel hen dat het soms even duurt voordat je een goed antwoord kunt formuleren, omdat je er even op moet broeden. Vertel ook dat je je af en toe even terugtrekt als het je teveel wordt. En geef ook aan dat je soms iets afzegt, omdat je er tegenop ziet dat het er druk is, zoals bijvoorbeeld een etentje met een groep mensen of een event waar duizenden mensen komen. Door erover te praten, begrijpen anderen je beter en lopen de relaties met je partner, vrienden, familie en collega’s vaak ook soepeler.

 

Tip van Veertigplus mus

Blijf vooral dichtbij jezelf als je een introvert persoon bent. Vaak voel je je verplicht om je je anders voor te doen dan je bent. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat anderen je raar of saai vinden. Dat is nergens voor nodig – en sterker nog – het wordt je afgeraden, want dan raak je meestal overprikkeld. Blijf dus jezelf en geniet ervan hoe mooi je als persoon bent!

 

Heb jij nog tips?

Herken jij je in dit verhaal? Heb jij tips of ideeën hoe je nóg meer tot rust komt als introvert persoon? Zet het gerust in een reactie hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *