Beauty & Body

O nee, je eerste grijze haren! Dit kun je eraan doen!

Je ontkomt bijna niet aan grijs worden

Helaas maar waar, vrijwel elke vrouw wordt op een bepaalde leeftijd grijs of deels grijs. Voor sommigen geen probleem, maar voor anderen een regelrechte confrontatie met het ouder worden. En soms is er geen houden meer aan. Maar hoe kan dat? Waarom word je grijs en wat kun je eraan doen om het tegen te houden? Als Veertigplus mus wilde ik dit weten en deel de interessante wetenswaardigheden graag ook met jou.

 

Hoe ontstaat grijs haar?

Eigenlijk is het zelfs zo dat grijs haar niet echt grijs haar is. Huh? Dat wist ik dus ook niet, maar grijs haar is haar dat geen pigment meer heeft en/of kleurloos is. Dat zit zo. Vanaf een bepaalde leeftijd stopt je lichaam met het aanmaken van pigmentcellen. Dit is o.a. melanine en melanine zorgt ervoor dat je haar bijvoorbeeld een blonde kleur heeft. Zodra je lichaam dus stopt met de productie van melanine voor je haarkleur, dan beginnen de pigmentloze of kleurloze haren op je hoofd te groeien.

 

Het kan al op je 30e beginnen (of eerder)

Je eerste grijze haren kunnen al zichtbaar worden vanaf je 30e. Of misschien soms wel eerder! Maar het kan ook later zijn, want het schijnt dat je met Aziatische of Afrikaanse roots vaak pas na je 40e of 50e grijs wordt. Toch merken de meeste vrouwen dat zij vanaf hun veertigste her en der grijze haren gaan zien in hun kapsel, bijvoorbeeld tijdens de overgang.

 

Ben je fan van Veertigplus mus? Volg dan ook de Facebookpagina!

 

 

Zijn er nog meer oorzaken van grijs haar?

Jazeker! Voor een groot deel is het vastgelegd in je genen. Dus als je moeder of vader vroeg grijs is geworden, dan is de kans dat dat bij jou ook zal gebeuren. Maar er is ook nog een andere oorzaak die grijs worden kan versnellen: een ongezonde levensstijl. Vooral als je een gestrest leven hebt waarbij je bijvoorbeeld ook slecht eet en te weinig vitamines (o.a. vitamine B) binnenkrijgt, dan kan het grijze- haren-proces al eerder of sneller plaatsvinden.

 

Je kunt er natuurlijk wat aan doen

Tuurlijk is er een oplossing om je grijze haren te verdoezelen, zoals: je haar verven of highlights in je haar aan te brengen. Het nadeel is wel dat je dit moet blijven doen als je er eenmaal aan begint. Met de uitgroei worden je grijze haren weer zichtbaar en dan vallen ze misschien juíst op. Maar heel veel Veertigplus mussen kiezen voor deze optie. Het geeft je een jongere look en je voelt je daardoor jeugdiger.

 

Tip van de Veertigplus mus

Heb je zoiets van: “Ik ben mooi zoals ik ben en mijn grijze haren horen bij mij”, dat is ook een super mooie instelling. Je durft er dan voor open te staan om het ouder worden te omarmen. Eigenlijk is het gewoon zo dat iedereen moet doen wat ‘ie wil. Doe vooral waar je je goed bij voelt en houd van jezelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *