LifestyleMind

Zo ga je meer van jezelf houden: met complimentjes!

Geef jij jezelf genoeg complimenten?

Hoe vaak geef jij jezelf een complimentje? Zo van: “Dat heb ik goed gedaan”, of “Yes, wat heb ik mij toch goed uit deze situatie gered”, of “Wat zie ik er leuk uit vandaag”. Doe je dat af en toe. Of nooit? Jezelf een compliment geven lijkt raar, een beetje zielig of misschien zelfs een tikkeltje arrogant, maar het helpt echt om je beter te voelen. En het geeft je absoluut meer zelfvertrouwen! Zeker in periodes of situaties waarin je minder goed in je vel zit kan het je extra goed doen. Jezelf complimenten geven heeft een paar belangrijke voordelen die zelfs je hele mindset kunnen veranderen. Dus, wat houdt je tegen?

 

Tjakka tjakka hoeft echt niet (maar mag natuurlijk wel!)

Je hoeft echt niet als een waanzinnige idioot voor de spiegel te gaan staan en jezelf met een theatraal stuk op te peppen en 100 keer “Tjakka”, “Tjakka” tegen jezelf te roepen, maar een lief klein complimentje naar jezelf doet al wonderen. Bijvoorbeeld, een lieve gedachte over jezelf of je zegt hardop een aantal positieve woorden tegen jezelf. Maar ook jezelf een aai over je arm of wang geven of een letterlijke schouderklop kan natuurlijk ook. Voeg er wat humor aan toe, lig in een deuk om jezelf en houd het luchtig. Sommige mensen belonen zichzelf met een stuk chocola of een lekker gebakje. Dat kan natuurlijk ook, maar kijk dan wel uit dat het niet doorslaat en je in gewicht toeneemt en dan weer van jezelf walgt, omdat je jezelf te dik vindt!

 

Waarom wordt het raar gevonden?

Vind je het raar of arrogant om jezelf een compliment te geven? Of sterker nog, vind je dat je een compliment pas verdient als je iets bijzonders hebt gedaan? Welnee! Er hoeft niet altijd een reden voor te zijn. Gewoon doen, minimaal complimenten per dag!

 

Voordelen om jezelf complimenten te geven

Jezelf complimenten geven wordt door veel mensen – zoals coaches, counselors en therapeuten – aangeraden, want:

 

# Het geeft je meer zelfvertrouwen

Heb je bijvoorbeeld moeite om in jezelf te geloven en dat je mag zijn wie je bent? Vind je jouw mening niet belangrijk genoeg en word je vaak ondergesneeuwd? Twijfel je over hoe je handelt in bepaalde situaties? Allemaal signalen dat je zelfvertrouwen een oppepper kan gebruiken. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Zeg tegen jezelf dat je het goed doet en dat je een leuke vrouw bent die er mag zijn en die van zich mag laten horen.

 

# Het geeft je een blijer gevoel

Positief in het leven staan is belangrijk. Met een blijer gevoel ben je in staat om veel meer uit je leven te halen, omdat je er veel meer zin in hebt. Er is maar 1 persoon waar je in je leven het meeste mee omgaat en dat ben JIJ. De hele dag loop je rond met jezelf. Dan kun je toch beter vrienden zijn met elkaar?

 

# Je begrijpt anderen beter

Als je beter in je vel zit en je genoeg van jezelf houdt, dan laat je je veel minder van je stuk brengen door anderen. Je begrijpt anderen beter waarom zij zijn zoals zij zijn en negativiteit van anderen raakt je minder. Oftewel, door jezelf complimenten te geven en meer van jezelf te houden, wordt je huid figuurlijk dikker en ben je beter bestand tegen negativiteit van buitenaf.

 

# Je bent in staat om anderen ook een compliment te geven  

Durf jij jezelf beter complimenten te geven, dan zul je merken dat je veel beter oprechte complimenten naar anderen kunt maken. De liefde voor jezelf durf je dan veel meer te delen met anderen. En het mooie is, is dat de wet van ‘actie-reactie’ dan veel meer gaat werken: durf jij een compliment te geven aan jezelf, dan zit je vaker lekkerder in je vel, geef jij makkelijker een compliment aan een ander en dan is de kans groot dat jij een compliment van de ander weer terugkrijgt. Meerdere vliegen in één klap, mooi toch?

 

Waar kun je jezelf over complimenteren? 15 ideeën:

Echt over van alles, zoals:

 1. dat je er leuk uitziet
 2. dat je lekker ruikt
 3. dat je iemand hebt geholpen die om hulp vroeg
 4. dat je iets hebt afgemaakt waar je al dagen tegenop zag
 5. dat je weer heel veel calorieën hebt verbrand met sporten
 6. dat je iets hebt gedaan waar je talent voor hebt
 7. dat je lekker hebt gekookt en iedereen ervan geniet
 8. dat je het huishouden hebt gedaan en je huis weer lekker schoon is
 9. dat je lekker creatief bent geweest en een schilderij, beeldhouwwerk, boeketje bloemen of iets anders creatiefs hebt gemaakt
 10. dat je dat verleidelijke taartje, borrelhapje, ijsje of bonbonnetje hebt laten staan
 11. dat je iets hebt durven uitspreken wat je heel moeilijk vond om met een ander te bespreken
 12. dat je lieve kinderen op de wereld hebt gezet, een fijne relatie hebt of dat je happy single bent en wat van je leven probeert te maken
 13. dat je gezond bent
 14. dat je lieve mensen om je heen hebt, zoals familie, vrienden, collega’s
 15. dat je elke morgen weer wakker wordt en de kans krijgt om weer wat van je dag te maken, samen met jezelf.
 16. Etc, etc.

 

Extra tip van de Veertigplus mus

Het maakt niet uit wanneer je jezelf een compliment geeft. Bij het opstaan kan, tijdens de lunchpauze kan ook, tijdens sporten of als je ’s avonds weer in bed ligt, het maakt niet uit. En er is ook geen limiet, maar vind je het moeilijk om jezelf een compliment te geven, begin dan met 3-5 complimenten per dag. Zo houd je het overzichtelijk en in balans voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *