LifestyleMind

Ben je teveel een shopaholic? Met deze 5 tips bespaar je geld!

Je wilt minder shoppen, maar hoe?

Shoppen is voor bijna elke vrouw een walhalla! Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar de meeste Veertigplus mussen zijn er dol op. Er schuilt daar ook een gevaar in: je kunt niet meer stoppen met shoppen en je baalt daar steeds meer van! Je geld raakt elke maand snel op, je kledingkast puilt uit en het voldane gevoel van het kopen van dat ene geliefde truitje is eigenlijk snel voorbij. Je wilt graag proberen om als shopaholic minder te shoppen, maar het lukt niet. Heb je al eens aan deze 5 tips gedacht?

 

Bespaartips voor de shopaholic:

 

#1. Ga eens uitpluizen waar dat gevoel vandaan komt

Je MOET shoppen van jezelf, je MOET je geld uitgeven aan leuke spullen, je MOET die ene jas kopen die je vorige week hebt gezien, maar hoezo? Probeer in 2 of 3 zinnen voor jezelf uit te schrijven waar die drang vandaan komt. Vind je het leuk? Krijg je er een kick van? Krijg je er een beter gevoel van? Iets anders?

Als je dat hebt uitgeschreven, schrijf dan in 2 of 3 zinnen op wat voor een gevoel je krijgt als je nooit meer mag shoppen. Word je boos? Krijg je een ander naar gevoel? Welke gedachtes komen er dan bij je op? Bedenk nu 2 of 3 dingen waar je blij van wordt en die je geen geld kosten, bijvoorbeeld een boek/tijdschrift lezen, sporten, wandelen in de natuur, een bakje koffie drinken bij een vriendin. Probeer de volgende keer – als je weer de drang voelt om te shoppen – om iets te kiezen uit de 2 of 3 dingen waar je blij van wordt en die je geen geld kosten die je net hebt opgeschreven. Het is even oefenen, maar wellicht helpt het je om de drang naar het shoppen te verplaatsen naar iets anders waar je blij van wordt.

 

#2. Heb je echt iets nieuws nodig?

Ga voor je kledingkast staan en stel jezelf de vraag: heb ik écht nieuwe kleding nodig? Graaf en spit door je kledingkast en de kans is groot dat je kledingstukken tegenkomt waarvan je bijna niet meer wist dat je ze had, of misschien heb je ze zelfs nog nooit gedragen! Hopelijk wordt het gevoel dat je iets móet kopen kleiner en verdwijnt het zelfs wel.

 

Volg je Veertigplus mus nog niet op Facebook? Doe dat hier!

 

#3. Spreek met jezelf vooraf af hoeveel je mag uitgeven

Ik ben niet echt een shopaholic, dat wil zeggen, ik vind het heerlijk om te winkelen maar kan ook winkelen zonder iets te kopen. Lekker rondsnuffelen dus. Maar heel soms heb ik wel die drang om geld uit te geven en dan weet ik dat ik in staat ben om meer uit te geven dan ik wil. Dan spreek ik met mezelf een ‘dit-mag-ik-besteden-limiet’ af. Bijvoorbeeld maximaal € 25 of maximaal € 100. En meestal lukt het me om mij eraan te houden. Het grappige is dat ik dan na het winkelen een extra trots gevoel heb dat ik niet buiten die limiet ben gegaan.

 

#4. Neem alleen contant geld en geen pinpas mee

OP = OP en dat geldt dus ook voor als je contant geld hebt meegenomen. Stel, je hebt met jezelf afgesproken dat je ‘dit-mag-ik-besteden-limiet’ € 50 aan contant geld is (zie de vorige tip) en je neemt verder geen bankpas mee, dan is de verleiding minder groot om meer geld uit te geven.

 

#5. Krijg een por van je portemonnee!

Deze tip hoorde ik laatst een keer en vind ik eigenlijk wel een hele goeie: plak in je portemonnee een briefje dat je elke keer duidelijk ziet als je contant geld of als je je pinpas pakt om te betalen. Zet er een tekst op, zoals: “Waarom koop je dit? Dit is toch niet nodig!” of “Koop dit niet, want je wilt toch sparen voor je vakantie naar Griekenland?” Of misschien heb je zelf een andere triggerende tekst die jou wakker schudt en waarschuwt om iets niet te kopen. Het klinkt misschien raar, maar dit trucje kan jou als shopaholic zeker gaan helpen.

 

Tip van de Veertigplus mus

Vaak schuilt er een diepere oorzaak achter het feit waarom je een shopaholic bent. Je zoekt bijvoorbeeld naar een fijner gevoel voor iets dat niet fijn voelt. Misschien is er iets gebeurd in je leven wat je hebt verdrongen, maar waar je nog wel last van hebt. Of je bent niet gelukkig met jezelf, je voelt je eenzaam of er is iets anders dat speelt? Je kunt hier fijne hulp bij krijgen door er eens met je huisarts over te praten. Je huisarts kan jou eventueel doorverwijzen naar een therapeut die met je aan de slag gaat om je drang om te shoppen te verminderen.

 

healthy veertigplus mus

En vergeet niet,
You are a beautiful Veertigplus mus

 

Heb jij tips?

Heb jij tips of ideeën over hoe je om moet gaan met teveel shoppen? Of wil je je eigen verhaal erover kwijt? Zet het gerust in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *