Mind

5 eenvoudige manieren om positiever in het leven te staan!

Laat je niet uit het veld slaan door negatieve gevoelens

Positief in het leven staan is wat veel veertigplus vrouwen zoeken in hun leven. Tegenslagen, zoals verlies van een dierbare, een burn-out, een nare ziekte of een gestopte liefdesrelatie, zorgen er vaak voor dat je je down voelt. Het valt dan niet mee om je opgewekte humeur en je positieve gevoel weer terug te krijgen, laat staan dat je alles snel een plek kunt geven. Toch zijn er manieren die je hierbij kunnen helpen en velen passen het toe. Dus raap al je doorzettingsvermogen bij elkaar en ga aan de slag.

 

5 simpele manieren om positiever in het leven te staan:

 

#1. Geef jezelf complimenten

Geef jezelf een goed gevoel door jezelf complimentjes te geven. Doe dat minimaal 2 keer per dag. Bijvoorbeeld over iets wat op je werk goed ging of nadat je iets hebt gedaan wat je heel lang hebt uitgesteld. Een klein complimentje of een grote, het maakt niet uit. De positieve vibe die je hiermee in jezelf creëert is helend en belangrijk.

 

#2. Zie elke dag als een dag met nieuwe kansen

Opstaan na een loodzware dag kan aanleiding zijn om je down te voelen. Heb je zo’n dag achter de rug, dan krijg je vaak de dag erna tijdens het wakker een dreun. Ineens komen de vervelende gedachtes en gevoelens van de dag ervoor weer keihard binnen. Het liefst blijf je in bed en vergeet je het. Dit zijn momenten om júist de nieuwe dag te zien als een dag met nieuwe kansen. Bedank dat je weer een nieuwe dag mag meemaken, sta daarna zo snel mogelijk op, geef jezelf minimaal 2 complimenten en wissel je dag af met het doen van dingen waar je blij van wordt.

 

#3. Doe dingen die je leuk vindt

Als je je down voelt, dan heb je minder zin om iets te doen. Je moet jezelf dan vaak bij elkaar rapen om in beweging te komen. Als daar tegenover staat dat het iets is wat je leuk vindt, dan maak je het voor jezelf makkelijker om je leven weer op te pakken en om jezelf te vullen met positieve energie. Pak bijvoorbeeld je hobby op, ga lekker sporten, bezoek een vriendin waar je goed mee kunt praten en lachen, bak je meest favoriete taart, creëer een andere mindset met Mindfulness, koop die ene jas die je allang graag wilde hebben, ga ravotten met je kinderen of met je huisdier, lees je favoriete tijdschrift. Oftewel: verzin iets! Of was het altijd al je droom om bijvoorbeeld te gaan backpacken? Ga beginnen met plannen maken en droom lekker over verre oorden die je wilt gaan bezoeken.

 

Wist je dat Veertigplus mus een actieve Facebookpagina heeft? Dit vind je hier!

 

#4. Laat anderen in hun waarde (en daarmee jezelf ook)

Heb je ruzie of onenigheid met een ander, bijvoorbeeld je partner, je collega, je leidinggevende of met een vriend(in) of familielid? Dan is de neiging groot om heel negatief over die ander te gaan denken en praten. Je hebt daar wellicht ook redenen voor, maar lost dat iets op? Probeer om de negativiteit over de ander uit je lichaam en geest te plaatsen. Gewoon weg uit je lijf! Vorm het om tot wat meer positiviteit, door bijvoorbeeld te kijken wat je van de persoon of de situatie hebt geleerd. Heb je bijvoorbeeld geleerd om beter je grenzen aan te geven? Weet je steeds beter wat je wilt? Heeft de situatie ervoor gezorgd dat je andere stappen bent gaan zetten? Stappen die je eigenlijk veel eerder had moeten zetten? Hoe moeilijk ook, maar creëer dankbaarheid en trek je lessen uit de situatie. En vooral, laat de persoon in kwestie in waarde en maak hem of haar niet af. Je schiet er niets mee op, sterker nog, het kost je eindeloos veel negatieve energie.

 

#5. Blijf goed voor jezelf zorgen

Als je minder in je vel zit, dan kan het je soms helemaal niet meer schelen hoe je eruit ziet. Het interesseert je niet meer wat je aan hebt, of je gezond eet en of je jezelf goed verzorgt. Een beetje een Bridget Jones Diary-gevoel (als je de films kent, dan herinner je je vast de momenten dat zij slonzig erbij loopt, bakken ijs en andere ongezonde dingen eet, haar huis een zooi is en ze kilo’s aankomt 😉). Stop ermee! Ga weer iets van jezelf maken en voel jezelf weer op en top de positieve JIJ!

 

Extra tip!

Niet lekker in je vel zitten ontstaat regelmatig doordat je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebt, last van faalangst hebt, perfectionistisch bent of een negatief zelfbeeld hebt. Herken je dit bij jezelf en kom je er niet uit? Zoek hulp bij bijvoorbeeld een psycholoog of therapeut. Het is zonde, écht zonde, als je er te lang mee rondloopt. En vergeet niet, het leven is zoveel mooier als je het positieve ervan in ziet…

 

Heb jij nog tips?

Herken jij je in het bovenstaande en wil je delen hoe jij positiever in het leven bent gaan staan? Heb je tips die je graag wilt delen? Alle tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *