Kwaaltjes

O nee! Vanaf je veertigste kun je ouderdomswratten krijgen! En dit doe je eraan!

Ouderdomswratten zijn er eerder dan je denkt!

Ouderdomswratten, je denkt dan waarschijnlijk aan hele oude vrouwen en stokoude mannen die er vele op hun gezicht, handen en rug hebben? Niets is minder waar. Want, vanaf je veertigste kun je ouderdomswratten gaan krijgen! Misschien heb je er al één of meerdere op je lichaam ontdekt. Moet je je er zorgen over maken? Zijn ze kwaadaardig of kunnen ze dat worden? En moet je ze weghalen of kunnen ze blijven zitten? Dat alles lees je hieronder.  


Hoe herken je een ouderdomswrat?

Je herkent ouderdomswratten vaak aan een soort van grote moedervlekken, soms wel 2 tot 3 cm groot! Ze zijn lichtbruin, bruin, donkerbruin of gelig van kleur en voelen ruw aan. En als je goed kijkt dan zie je meestal kleine scheurtjes erin. Ze kunnen droog worden en dan een beetje brokkelig worden.


Volg je mij al op Facebook? Lijkt mij leuk! Volg hier de Facebookpagina van Veertigplus mus met de leukste weetjes!


Wat zijn het en waar kom je ze op je lichaam tegen?

Een ouderdomswrat is een klein goedaardig gezwel in de buitenste laag van je huid. Waar ze ontstaan, dat is bij iedereen verschillend, maar meestal ontstaan ze in je gezicht, je rug, je buik en je hals. Waardoor ze ontstaan is niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat ouderdom, (teveel) zonlicht en erfelijkheid een rol kunnen spelen. Hieronder zie je een voorbeeld van een ouderdomswrat:

ouderdomswratten verwijderen


Moet je je zorgen maken en wat kun je eraan doen?

Nee, in principe kun je ouderdomswratten gewoon laten zitten. Maar veel mensen vinden het een lelijk gezicht of zijn bang dat het alsnog een kwaadaardig gezwel kan worden. Daarom kun je ervoor kiezen om het met verschillende soorten behandelingen weg te laten halen, zoals:


# Bevriezen met een vloeibare stikstof

Deze methode wordt ook veel toegepast bij het verwijderen van gewone wratten. Een speciale wattenstaaf wordt in stikstof gedoopt en op de ouderdomswrat gedrukt. Of men gebruikt een stikstofspray. Na een aantal dagen of weken sterft de wrat af en verdwijnt het of valt het eraf. In de winkel kun je wrattenvloeistof kopen, maar beter is om hiervoor naar een arts of specialist te gaan.


# De ouderdomswrat wordt eraf geschaafd

Soms wordt de wrat verdoofd, maar meestal kan de arts of specialist zonder verdoving de ouderdomswrat eraf schaven.


# Biopt met een stans of wegsnijden

Moet de ouderdomswrat onderzocht worden, omdat niet zeker is of het goedaardig of kwaadaardig is? Dan haalt de arts of specialist het deels of helemaal weg. Dat kan met een stans (soort rond boortje) of met een mesje en vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats. Vervolgens wordt het opgestuurd naar het laboratorium voor nader onderzoek.


Heb je last van een droge huid? Lees hier de tips tegen een droge huid.


Extra tip van Veertigplus mus

Heb je bij jezelf een ouderdomswrat ontdekt? Twijfel je of het een moedervlek of een ouderdomswrat is en of het kwaadaardig is? Bezoek je huisarts! Je huisarts kan vaak snel inschatten wat je ermee moet doen.


Bewaar deze pin voor later:

Vanaf je veertigste kun je ouderdomswratten krijgen en dit kun je tegen een ouderdomswrat doen


Heb jij nog tips?

Heb jij nog tips hoe je ouderdomswratten beter en sneller kunt herkennen en wat je moet doen? Zet het gerust in een reactie hieronder. Alle tips zijn welkom!


Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik!

3 gedachten over “O nee! Vanaf je veertigste kun je ouderdomswratten krijgen! En dit doe je eraan!

  • Ik doe er gewon schollcreme op voor hielenkloven, dan kun je de volgende dag de wst afkrabben. Komt wel steeds weer terug, maar een simpele doe het zelf methode

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *