Mind

4 handige tips om beter je grenzen aan te geven!

Je grenzen aangeven is moeilijk als je het niet gewend bent

Beter je grenzen aangeven is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Dat doe je niet effe, zeker als je bang bent voor de reactie van de ander. Toch merk je dat het meestal beter is om het wél te doen, bijvoorbeeld op je werk, in je gezin of in je relatie. Maar hoe? Deze 4 tips helpen je zeker!

 

4 tips waarmee makkelijker je grens durft aan te geven:

 

#1. Gewoon beginnen om te doen

Aangeven dat iemand te ver gaat of dat je iets niet wilt, bereik je door uit te spreken wat jij van binnen voelt. Begin daar gewoon mee. En het woord ‘gewoon’ klinkt misschien flauw, maar het is wel zo. Begin te zeggen wat jij fijn vindt en wat niet. Vaak durf je iets niet uit te spreken, maar door erover te praten, weet een ander beter wat er in je omgaat.

 

#2. Laat je niet intimideren door de reactie van de ander

Daar ben je waarschijnlijk het meeste bang voor: hoe reageert de ander als jij nee zegt. Belangrijk hierbij is dat je jouw schuldgevoel in toom houdt. Je hoeft je namelijk niet schuldig te voelen! Reageert iemand op een vervelende manier, gooi het over je schouder. Laat het je niet teveel raken. Het is vaak de onmacht of teleurstelling van de ander en door vervelend te reageren hoopt de ander dat je van gedachten verandert. Doe het niet, houd voet bij stuk!

 

#3. Bereid het gesprek eventueel voor

Voel je je nog niet zeker genoeg? Bereid je gesprek dan eerst voor. Schrijf bijvoorbeeld bepaalde zinnen op en leer het uit je hoofd of houd het briefje bij het gesprek. Of oefen het gesprek thuis voor de spiegel, maar je kunt ook een vriendin of je partner vragen om mee te oefenen. Probeer met oefenen erop te letten dat je niet overkomt als een bang konijntje, maar als een zelfverzekerde leeuwin die zich niet bang laat maken.

 

Volg je mij al op Facebook? Lijkt me leuk!

 

#4. Vier je succesjes, dat maakt je sterker!

Is het je gelukt om in een situatie je poot stijf te houden en je grenzen aan te geven? Wees dan extra trots op jezelf! Zie en voel dat ook echt zo. Durf jezelf complimenten te geven. Het zijn belangrijke stappen die je voor de rest van je leven mee kunt nemen in je ontwikkeling naar een meer zelfverzekerde JIJ!

 

Bewaar deze pin voor later:

4 handige tips om beter je grenzen aan te geven

 

Heb je tips?

Hoe ga jij om met grenzen stellen? Durf je altijd nee te zeggen? Zet je tips en ervaringen gerust in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *