Kwaaltjes

10 tips om je weerstand te verhogen en niet ziek te worden!

Verhoog je weerstand simpel, maar doeltreffend met deze tips!

Als er een griepepidemie heerst, dan wil je natuurlijk dat het aan jou voorbij gaat. Op een potje griep zit je namelijk niet te wachten. En op bijvoorbeeld corona zit je helemáál niet te wachten! Tijd dus om je weerstand een extra boost te geven met deze 10 eenvoudige tips!


#1. Handen wassen

Met het wassen van je handen spoel je zoveel mogelijk foute ziekteverwekkers van je handen af. Doe dit meerdere keren per dag, bijvoorbeeld als je handen hebt geschud, als je terugkomt van boodschappen doen, na je toiletbezoek en zoveel mogelijk na momenten dat je in contact bent geweest met iets of iemand waarvan je ziekteverwekkers zou kunnen overnemen. Lees hier meer tips over hoe je je handen goed kunt wassen.


#2. Verwijder de stress uit je lichaam

Stress is een grote boosdoener die je weerstand aantast. Het slurpt de energie uit je lijf en zorgt voor tekorten aan voedingsstoffen in je lichaam. Ook zorgt stress ervoor dat je passief raakt. Je hebt steeds minder zin om actief te zijn en je gaat vaak ongezonder eten, doordat je lichaam om suiker en vetten vraagt. Dus: ontstress!


#3. Eet gezond

Klinkt cliché, maar echt, met gezond eten zorg je goed voor lichaam, omdat het de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgt. Vind je het moeilijk om gezond te gaan eten, kijk dan eens naar de Schijf van Vijf die op de website van het Voedingscentrum uitgebreid beschreven wordt. Hierbij krijg je dagelijks genoeg vezels, vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt om je weerstand te verhogen en/of in stand te houden.


#4. Stop met roken en verminder je alcoholgebruik

Tja, dit hoeft niet uitgebreid toegelicht te worden. Stoppen met roken en het minderen van alcohol is veel gezonder voor je lichaam en voor het opbouwen van je weerstand…


#5. Slik voldoende Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor het verhogen van je weerstand. Maar heel veel mensen hebben een Vitamine D tekort zonder dat ze het weten! In mijn blogbericht ‘O jee, heb jij misschien ook last van een vitamine D tekort?’ vind je handige tips om gauw je Vitamine D tekort op te lossen!


#6. Eet sowieso regelmatig déze biologische groente en fruit!

De volgende groente en fruitsoorten bevatten stoffen die je extra beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Zij bevatten salvestrolen en dit zijn antioxidanten die extra krachtig zijn en met name in deze biologische groente en fruit voorkomen: asperges, spruitjes, selderij, avocado, waterkers, broccoli, rucola, rode druiven, pruimen, zwarte bessen en frambozen. Ben je dol op kruiden, dan kun je biologische verse basilicum, tijm, salie en rozemarijn aan dit lijstje toevoegen. Eet er dagelijks wat van en maak bijvoorbeeld een heerlijk gerecht met een aantal ingrediënten uit het bovenstaande lijstje.


Leestip: 10 super natuurlijke middeltjes tegen griep en verkoudheid!


#7. Slaap genoeg

Goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam uitgerust raakt, dat je lichaamsprocessen beter kunnen werken en dat je een betere immuniteit opbouwt. Slaap daarom 7-8 uur per nacht, zorg dat je hoofd leeg is als je slaapt en dat je slaapomgeving goed is ingericht met fijn beddengoed en genoeg frisse lucht. Veel vrouwen hebben op latere leeftijd last van nachtzweten en lees hier hoe je nachtzweten kunt verminderen voor een betere nachtrust.


#8. Voorkom smetvrees

Het is heel goed om hygiënisch bezig te zijn, maar laat het niet doorslaan naar smetvrees. Van nature is het goed en gezond om je lichaam wél aan bepaalde virussen, bacteriën en schimmels bloot te stellen. Daardoor bouw je een beter immuunsysteem op en is jouw lichaam beter bestand tegen toekomstige mogelijke ziekteverwekkers.


#9. Je weerstand een handje helpen met natuurlijke middelen

Hierboven vind je al diverse soorten groente en fruit die je weerstand verhogen, maar er zijn meer natuurlijke middelen. Denk hierbij aan propolis en diverse homeopathische middelen en informeer er eens naar bij een reformhuis of drogist. Maar er zijn ook andere natuurlijke voedingsmiddelen die je weerstand verhogen, zoals: chilipeper, knoflook, gember, koriander, kurkuma, peterselie, limoen, pinda’s, quinoa, wortel en zoete aardappel. Een leuk artikel hierover vind je hier: ‘Eet déze 22 (!) ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort


#10. Gebruik je gezonde verstand

Last but not least, gebruik gewoon je gezonde verstand. Zoek bepaalde situaties, personen, evenementen of gebieden niet op als je weet dat daar enorme griep of een andere besmettelijke ziekte heerst. Voel je dat je niet fit bent, maak dan je agenda wat leger en neem een moment voor jezelf om tot rust te komen en te ontspannen. Leef en eet gezond en denk positief. Denk gewoon goed na en luister naar je intuïtie als het om je gezondheid gaat.


Heb jij nog tips?

Wat doe jij om je weerstand te verhogen? Heb je tips die in dit bovenstaande lijstje nog niet zijn genoemd? Zet het gerust in een reactie hieronder.


Bewaar deze pin voor later:

10 tips om snel je weerstand te verhogen en niet ziek te worden


Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de genoemde specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven vermelde producten en het opvolgen van adviezen en/of het afnemen van genoemde diensten. Verdiep je goed alvorens gebruik en laat je eventueel goed informeren door een deskundige!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *