O jee, heb jij misschien ook last van een vitamine D tekort? Check de symptomen!

Ik bleek een enórm Vitamine D tekort te hebben, maar ik ben niet de enige

Een tijdje geleden ben ik bij de huisarts langs geweest, omdat ik mij moe voelde. Niet gewoon een beetje moe, maar heel moe. Zo moe dat je er zelfs tegenop ziet om leuke dingen te gaan doen, zoals shoppen, uit eten met je partner of vrienden of een rondje sporten. Hij adviseerde mij om een urine-en bloedtest te laten doen. Toegegeven, ik ben niet zo’n fan van medische testjes laten doen, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik schrok me namelijk rot, want ik bleek een énorm Vitamine D tekort te hebben! Ik voel me opgelucht dat ik weet wat er aan de hand was en voel me gelukkig weer stukken beter. Herken jij ook (een aantal van) de onderstaande symptomen bij jezelf? Misschien heb jij het ook!


Wow, misschien heeft zelfs 90% van de bevolking een Vitamine D tekort

Er zijn medisch specialisten die menen dat 90% van de bevolking een tekort heeft aan Vitamine D. Prof. Dr. Jörg Spitz is bijvoorbeeld iemand die dat zegt. Maar ook al klopt dat niet helemaal en heeft bijvoorbeeld 50% van de bevolking een Vitamine D tekort, dan nog is dat super veel. En de klachten die je daarmee kunt oplopen liegen er niet om.


Klachten bij een Vitamine D tekort

Herken jij één of meerdere klachten bij jezelf? Veelgehoorde klachten bij een Vitamine D tekort zijn:

  • Vermoeidheid, lusteloosheid en een gevoel van fysieke zwakheid
  • Pijnlijke en gevoelige spieren en gewrichten (soms ook spierkrampen of het irritant trillen van je spieren)
  • Zweten tijdens het slapen
  • Hyperventilatie, bijvoorbeeld als je gestresst bent
  • Depressiviteit
  • Hoge bloeddruk of ergere hart- en vaatziekten
  • Hoofdpijn of migraine
  • Tandvlees dat gevoelig is of veel bloedt
  • En tenslotte, een Vitamine D tekort kan helaas ook een mede-veroorzaker zijn van kanker.

Tenslotte (!), in diverse Nederlandse kranten worden steeds meer artikelen geschreven waarin staat dat diverse wetenschappers aangeven dat Vitamine D kan helpen bij Corona, indien je voldoende Vitamine D in je lichaam hebt. Hiermee verkleint hoogstwaarschijnlijk de kans dat je Corona oploopt.

En als je wél Corona hebt, maar je hebt voldoende Vitamine D in je lichaam, dan zijn er sterke aanwijzingen dat je wellicht minder ziek wordt van Corona dan mensen die te weinig Vitamine D in hun lichaam hebben!


Hoe ontstaat een Vitamine D tekort bij je?

Eén van de belangrijkste veroorzakers is: de zon! Of eigenlijk, een gebrek aan zonlicht. Want, zonlicht zorgt ervoor dat Vitamine D in je lichaam wordt aangemaakt. In Nederland levert de zon veelal in de herfst, winter en voorjaar te weinig zonlicht, waardoor je dus al snel een tekort oploopt. Ook kunnen bepaalde ziektes een Vitamine D tekort veroorzaken, bijvoorbeeld als je darmproblemen (Prikkelbare Darm Syndroom, Ziekte van Crohn) hebt of bepaalde medicijnen slikt. Ik merk zelfs ook – nu ik mijn Vitamine D tekort heb aangepakt – dat ik minder darmklachten heb met mijn lactose intolerantie. Hoe bizar is dat!


Wist je dat Veertigplus mus ook een actieve Facebookpagina heeft?


Wat kun je doen om het Vitamine D tekort te verhelpen?

Is zon dan de enige manier om vitamine D aan te maken? Nee, ook met vette vis (zoals zalm, paling en makreel) krijg je Vitamine D binnen. Of door het eten van eieren en melkproducten en producten waar Vitamine D aan is toegevoegd. Maar helaas zijn die hoeveelheden meestal niet genoeg om je tekorten mee aan te vullen. Dus vaak zul je moeten overstappen op Vitamine D supplementen.


5 goede Vitamine D supplementen die veel worden verkocht!

Welke Vitamine D supplementen worden veel gekocht en zijn van goede kwaliteit? Dat is soms best wel even een werkje om dat uit te zoeken. Maar dat heb ik alvast voor je gedaan! Daarom vind je hieronder 5 goede Vitamine D supplementen die jouw gezondheid een boost geven:


#1. Royal Green Vitamine D3 (vegan!)

Vitamine D is een belangrijke vitamine, die onder andere betrokken is bij de opname van calcium. Zodoende draagt vitamine D bij aan het behoud van normale botten en tanden. Royal Green Essentials Vitamine D3 bevat per tablet 7,5 mcg vitamine D. In tegenstelling tot veel andere vitamine D supplementen zit dit product niet in gelatine capsules, maar in makkelijk te slikken tabletjes. Glutenvrij en veganistisch. Bevat wel soja!


#2. Vitamine D3 + K2- Nutalis

Natuurlijke vitamine D voor het hele gezin! Vitamine D3 (cholecalciferol) is de best benutbare biologische vorm van natuurlijk vitamine D voor de mens. Het type vitamine K2 in deze formule is de biologisch actieve vorm MK-7 (menaquinon-7). Dit is een voedingssupplement in druppelvorm met vitamine D3 (cholecalciferol) en vitamine K2 in de actieve vorm van MK-7. Deze combinatie wordt goed door het lichaam opgenomen en versterken elkaars werking. Bevat geen GMO, gluten, lactose, soja, gist, conserveringsmiddelen, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.
Geschikt voor vegetariërs.


#3. Vitamine D3 Supplement Liposomaal van Sundt

Vitamine D supplement in druppelvorm. De speciale toepassing van de liposomale inkapselingstechnologie zorgt voor een hoge biologische beschikbaarheid. Het is suikervrij, glutenvrij, vegetarisch en bevat geen genetisch gemanipuleerde stoffen!


#4. Naturall Plantaardige / Vegan Vitamine D3 (Vegan!)

Naturall Vitamin D-3 25 µg/1000 IU bevat de meest effectieve vorm van vitamine D. Geschikt voor Veganisten en Vegetariërs omdat het gemaakt is van lychenen oftewel mos. Vitamine D3, de ‘zon-vitamine’, is belangrijk voor stevige botten en tanden, draagt bij aan sterke, soepele spieren en versterkt je immuunsysteem. Wie er te weinig van binnenkrijgt, kan dat merken aan onder meer vermoeidheid, depressie, spierpijn, spierkramp, gewrichtsklachten en verminderde weerstand. De vegan vitamine D3 van Naturall is een geconcentreerde vorm van vitamine D3 gemaakt uit plantaardige bronnen. Goed voor dier en milieu, goed voor jou!


#5. Krachtige Vitamine D van BioSwissPharma (100% natuurlijk!)

Dit 100% natuurlijk product wordt 5 tot 20 keer sneller en beter door het lichaam opgenomen in vergelijking met andere toonaangevende merken van reguliere Vitamine D-supplementen op de markt. Ben jij daarom op zoek naar de meest zuivere vorm van Vitamine D die tot wel 100% opneembaar is door het lichaam? Wil jij je lichaam een boost geven en je immuunsysteem verbeteren? Kies dan voor de Vitamine D van Bio Swiss Pharma.


Extra boekentip!

Wil je meer weten over Vitamine D? Er is veel over geschreven en er zijn ook enkele interessante boeken over Vitamine D. Dit boek raad ik je bijvoorbeeld aan:

In dit boek ‘Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten’ van G.E. Schuitemaker wordt uitgebreid ingegaan op alle facetten van vitamine D. Op de relatie met onder meer osteoporose, kanker en hart- en vaatziekten. Op de juiste dagdosis om het risico op deze aandoeningen te verkleinen. Op de vermeende ‘toxiciteit’ van vitamine D. En op de manier waarop de farmaceutische industrie de aandacht probeert af te leiden van vitamine D, omdat het nu eenmaal aantrekkelijker is moderne ziekten te behandelen met medicijnen dan ze te voorkomen met voedingsstoffen.


Wat kan jouw huisarts doen?

Zoals ik al aangaf kan een huisarts jou een verwijzing geven voor een uitgebreide bloedtest. Aan de hand van de uitslag van de bloedtest schrijft je huisarts Vitamine D ampullen, pillen, tabletten of druppels voor.  De dosering hangt af van hoe hoog je Vitamine D tekort is. Mocht je huisarts eraan twijfelen en denken dat er iets anders aan de hand is, dan kan hij/zij je doorverwijzen naar andere specialisten.


Tip van Veertig plus mus:

Breng een bezoekje aan je huisarts als je vermoedt dat je een Vitamine D tekort hebt. Het is zonde en nergens voor nodig om hier langer mee rond te lopen.

Als je liever niet naar de huisarts gaat, dan kun je eerst proberen om bijvoorbeeld één van de bovenstaande Vitamine D supplementen te gebruiken.

Kijk goed of je je na een aantal dagen fitter voelt worden en andere klachten (zoals hierboven staan beschreven) minder worden of verdwijnen. Zo niet, dan is het aan te raden om alsnog naar je huisarts te gaan.


Heb jij nog andere tips?

Slik jij Vitamine D supplementen en heb je er goede ervaringen mee? Of heb je andere tips die je graag wilt delen? Zet het gerust in een reactie hieronder.


Bewaar deze pin voor later:

Last van een vitamine D tekort, dit zijn de symptomen


Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *