O jee, heb jij misschien ook last van een vitamine D tekort? Check de symptomen!

Ik bleek een enórm Vitamine D tekort te hebben, maar ik ben niet de enige

Een tijdje geleden ben ik bij de huisarts langs geweest, omdat ik mij moe voelde. Niet gewoon een beetje moe, maar heel moe. Zo moe dat je er zelfs tegenop ziet om leuke dingen te gaan doen, zoals shoppen, uit eten met je partner of vrienden of een rondje sporten. Hij adviseerde mij om een urine-en bloedtest te laten doen. Toegegeven, ik ben niet zo’n fan van medische testjes laten doen, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik schrok me namelijk rot, want ik bleek een énorm Vitamine D tekort te hebben! Ik voel me opgelucht dat ik weet wat er aan de hand was en voel me gelukkig weer stukken beter. Herken jij ook (een aantal van) de onderstaande symptomen bij jezelf? Misschien heb jij het ook!


Wow, misschien heeft zelfs 90% van de bevolking een Vitamine D tekort

Er zijn medisch specialisten die menen dat 90% van de bevolking een tekort heeft aan Vitamine D. Prof. Dr. Jörg Spitz is bijvoorbeeld iemand die dat zegt. Maar ook al klopt dat niet helemaal en heeft bijvoorbeeld 50% van de bevolking een Vitamine D tekort, dan nog is dat super veel. En de klachten die je daarmee kunt oplopen liegen er niet om.


Klachten bij een Vitamine D tekort

Herken jij één of meerdere klachten bij jezelf? Veelgehoorde klachten bij een Vitamine D tekort zijn:

  • Vermoeidheid, lusteloosheid en een gevoel van fysieke zwakheid
  • Pijnlijke en gevoelige spieren en gewrichten (soms ook spierkrampen of het irritant trillen van je spieren)
  • Zweten tijdens het slapen
  • Hyperventilatie, bijvoorbeeld als je gestresst bent
  • Depressiviteit
  • Hoge bloeddruk of ergere hart- en vaatziekten
  • Hoofdpijn of migraine
  • Tandvlees dat gevoelig is of veel bloedt
  • En tenslotte, een Vitamine D tekort kan helaas ook een mede-veroorzaker zijn van kanker.

Hoe ontstaat een Vitamine D tekort bij je?

Eén van de belangrijkste veroorzakers is: de zon! Of eigenlijk, een gebrek aan zonlicht. Want, zonlicht zorgt ervoor dat Vitamine D in je lichaam wordt aangemaakt. In Nederland levert de zon veelal in de herfst, winter en voorjaar te weinig zonlicht, waardoor je dus al snel een tekort oploopt. Ook kunnen bepaalde ziektes een Vitamine D tekort veroorzaken, bijvoorbeeld als je darmproblemen (Prikkelbare Darm Syndroom, Ziekte van Crohn) hebt of bepaalde medicijnen slikt. Ik merk zelfs ook – nu ik mijn Vitamine D tekort heb aangepakt – dat ik minder darmklachten heb met mijn lactose intolerantie. Hoe bizar is dat!


Wist je dat Veertigplus mus ook een actieve Facebookpagina heeft?


Wat kun je doen om het Vitamine D tekort te verhelpen?

Is zon dan de enige manier om vitamine D aan te maken? Nee, ook met vette vis (zoals zalm, paling en makreel) krijg je Vitamine D binnen. Of door het eten van eieren en melkproducten en producten waar Vitamine D aan is toegevoegd. Maar helaas zijn die hoeveelheden meestal niet genoeg om je tekorten mee aan te vullen. Dus vaak zul je moeten overstappen op Vitamine D supplementen.


Wat kan jouw huisarts doen?

Zoals ik al aangaf kan een huisarts jou een verwijzing geven voor een uitgebreide bloedtest. Aan de hand van de uitslag van de bloedtest schrijft je huisarts Vitamine D ampullen, pillen, tabletten of druppels voor.  De dosering hangt af van hoe hoog je Vitamine D tekort is. Mocht je huisarts eraan twijfelen en denken dat er iets anders aan de hand is, dan kan hij/zij je doorverwijzen naar andere specialisten.


Bewaar deze pin voor later:

Last van een vitamine D tekort, dit zijn de symptomen


Tip van de Veertig plus mus:

Ga direct naar de huisarts als je vermoedt dat je een Vitamine D tekort hebt. Het is zonde en nergens voor nodig om hier langer mee rond te lopen.

En vergeet niet,

Be a healthy Veertigplus mus!


Heb jij nog andere tips?

Zet het gerust in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *