Beauty & Body

Tips om extra goed je handen te wassen én te verzorgen!

Handen wassen verkleint de kans dat je jezelf of anderen besmet met ziektes!

Zéker nu het Coronavirus heerst hoor je instanties, zoals het RIVM, zeggen dat je je handen goed moet wassen. Maar ook premier Rutte roept dat, virologen zeggen het en je hoort het ook van mensen om je heen. Nu waste ik altijd al een paar keer per dag mijn handen, ook voordat het coronavirus uitbrak, gewoon omdat ik dat een fris idee vond, maar nu dus éxtra vaak.

Maar hoe was je je handen goed, volgens het RIVM en virologen? En hoe verzorg je ze extra goed? Met deze vragen liep ik rond. Daarom ben ik op zoek gegaan naar tips hoe je je handen goed moet wassen, zodat je de kans op een ziekte bij jezelf en bij anderen verkleint. Ook vind je hieronder tips hoe je je handen extra kunt verzorgen, zelfs met simpele en handige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes!


Waarom is het belangrijk om je handen te wassen?

Het blijkt dat er op je handen vrij veel en vrij vaak ziekteverwekkers kunnen zitten. Nu was dit ook het geval voordat het coronavirus uitbrak, dus het is niet iets nieuws. Maar, het is wél iets om extra alert op te zijn nu het coronavirus heerst.


Wanneer moet je je handen altijd wassen?

Of er nu wel of geen coronavirus heerst, het RIVM adviseert om sowieso altijd je handen te wassen:

 • als je handen vuil zijn
 • voor het (klaarmaken van) eten; en na aanraken van rauw vlees
 • na een toiletbezoek
 • na hoesten, niezen in de handen (Tip: nies of hoest in de arm!)
 • na het snuiten van de neus
 • na het buitenspelen
 • na het verschonen van een kind
 • na het aaien of knuffelen van (huis-)dieren
 • na het schoonmaken. Dus ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt.

 

Ik voeg daar zelf nog aan toe: nadat je boodschappen hebt gedaan! En ook als je handen veel mensen of veel dingen hebben aangeraakt.


Hoe moet je je handen wassen, volgens het RIVM?

Op de website van het RIVM staat het volgende stappenplan hoe je goed je handen wast:

 • Maak je handen goed nat.
 • Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
 • Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
 • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
 • Wrijf ook tussen de vingers.
 • Neem ook de polsen mee.
 • Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
 • Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
 • Bij het drogen van de handen kunnen er ziekteverwekkers op de handdoek komen. Doe stoffen handdoeken regelmatig in de was.

 

Het is dus belangrijk om de bovenstaande stappen te volgen en je handen langer en vaker te wassen dan je voorheen misschien deed. Het RIVM heeft ook een video waarin zij laten zien hoe je je handen het beste kunt wassen:Welke zeep kun je het beste gebruiken?

Gebruik het liefst milde handzeep die niet te heftig is voor je handen. Zeker bij het coronavirus gaat het erom dat je je handen vaak wast en daarbij maakt de zeep niet zozeer uit. Antibacteriële zeep is bijvoorbeeld wél een aanrader voor mensen die in de zorg werken, maar voor jou thuis is milde zeep voldoende.

Belangrijk is dus dat je vaak je handen wast, maar door het vele wassen van je handen kunnen je handen ook wat meer geïrriteerd raken. Merk je dat je handen last krijgen van het vaker wassen, dan is ten tijde van het coronavirus je handen minder wassen niet de bedoeling! Je zult dus vaak je handen moeten blijven wassen, maar je kunt ze tussen de wasbeurten door wel extra verzorgen.


Ook goede bacteriën spoel je af

Met het handen wassen, zoals het RIVM hierboven voorschrijft, spoel je ook goede bacteriën van je handen af. En deze goede bacteriën moeten wel aanwezig blijven op je handen. Verzorg je handen daarom goed gedurende de dag en tussen de wasbeurten door.


3 tips om je handen verzorgen tussen de wasbeurten door

 

#1. Vaseline

Vaseline houdt je handen zacht en soepel. Het is wel wat vettig, dus gebruik het bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Dan kan het ’s nachts goed intrekken.


#2. Hand crèmes zonder alcohol of parfum

Veel mensen hebben baat bij een handcrème die zo natuurlijk mogelijk is en geen alcohol of parfum bevat. Bij diverse (online) drogisterijen en supermarkten kun je hiernaar op zoek gaan.


#3. Maak een handmasker

Hier vind je twee recepten voor fijne handmaskers en deze zijn volledig puur natuur:

 

1e recept:

Ingrediënten:

1 eetlepel havervlokken

2 eetlepels volle yoghurt

1 theelepel honing

1 theelepel amandelolie of olijfolie

 

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een bakje en roer het goed door elkaar. Ga ergens zitten en leg een handdoek over je benen (of ga aan een tafel zitten en leg de handdoek op tafel). Smeer het mengsel op je handen en laat het er minstens 15 minuten op zitten. Spoel daarna je handen af en ze voelen zacht en verzorgd aan.

 

2e recept:

Ingrediënten:

½ avocado

½ banaan

1 eetlepel honing

 

Bereiding:

Pureer de avocado en banaan in, bijvoorbeeld, een keukenmachine. Roer er vervolgens de honing door en roer het goed door. Ga ergens zitten en leg een handdoek over je benen (of ga aan een tafel zitten en leg de handdoek op tafel). Smeer het mengsel op je handen en laat het er minstens 15 minuten op zitten. Spoel daarna je handen af. Ze voelen lekker zacht aan.


Hoe zit dat nou met handgel: wel of niet?

Hier zijn de meningen behoorlijk over verdeeld, merk ik, en dat maakt het lastiger om er er antwoord op te geven. Daarom vind ik dit artikel op Nu.nl interessant en daarin kun je zelf beslissen of je handgel wilt gebruiken of niet.


Leestip: lees ook mijn blog met nóg meer tips om je handen te verzorgen: 3 tips voor zachte handen in herfst en winter.


Heb jij nog tips?

Hoe ga jij om met handen wassen nu het coronavirus heerst? En hoe verzorg jij je handen? Zet gerust al je tips en ideeën in een reactie hieronder.


Bewaar deze pin voor later:

Tips om goed je handen te wassen en te verzorgen


Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de eventuele genoemde specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven vermelde producten en het opvolgen van adviezen en/of het afnemen van genoemde diensten. Verdiep je goed alvorens gebruik en laat je desnoods goed informeren door een deskundige!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *