Suikervrij

Verschil suikervrij en suikerarm eten: tips die je niet wilt missen!

Waarom suikervrij en suikerarm eten goed is voor je gezondheid

Suiker is een belangrijke bron van energie voor je lichaam, maar te veel suiker consumeren kan leiden tot gezondheidsproblemen. Suikervrij en suikerarm eten kan bijdragen aan een betere gezondheid, omdat het kan helpen bij het voorkomen van aandoeningen zoals diabetes type 2, overgewicht, hart- en vaatziekten en tandbederf. Hieronder vind je de verschillen tussen suikervrij en suikerarm eten en wat de voordelen ervan zijn voor je gezondheid. Eerst ga je meer lezen over wat suikerarm eten is en daarna wat suikervrij eten is en daarna de voordelen van beide.

 

Wat is suikerarm eten en wanneer is een product in Nederland suikerarm?

Suikerarm eten betekent dat je minder suiker consumeert dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In Nederland wordt een product als suikerarm beschouwd als het minder dan 5 gram suiker per 100 gram bevat of minder dan 2,5 gram per 100 milliliter.

 

Voorbeelden van suikerarme producten

Suikerarme producten zijn onder andere volkorenbrood, veel soorten groenten, diverse soorten fruit, diverse noten, zaden, magere zuivel en vis. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige producten van nature suiker bevatten, zoals fruit en zuivel. Deze suikers worden vaak langzamer opgenomen als je ze in de meest pure vorm eet, zoals een hele appel. Onder andere de vezels in de appel zullen de suikeropname vertragen en de suiker geleidelijke laten opnemen door je lichaam. Juist de toegevoegde suikers in een product zijn niet best voor je gezondheid, denk aan suiker, moutstroop en glucosestroop. En zo zijn er nog 175 benamingen voor suiker. Het gaat er dus om dat je minder toegevoegde suikers consumeert. Dat is beter voor je gezondheid.

 

Wat is suikervrij eten en wanneer is een product in Nederland suikervrij?

Suikervrij eten betekent dat je helemaal geen suiker consumeert, ook geen natuurlijke suikers zoals die in fruit en zuivel. In Nederland wordt een product als suikervrij beschouwd als het minder dan 0,5 gram suiker per 100 gram bevat of minder dan 0,5 gram per 100 milliliter.

Volledig suikervrij eten is vrijwel onmogelijk en is ook niet nodig. In bijvoorbeeld yoghurt, bepaalde groente of in fruit zitten suikers en dit zijn van nature aanwezige suikers. Die heeft je lichaam nodig als energie en deze suikers worden vaak door je lichaam langzamer opgenomen, waardoor een bloedsuikerpiek redelijk laag blijft. Dat komt omdat bijvoorbeeld in yoghurt eiwitten zitten en in een appel vezels zitten die de opname van suiker in je lichaam vertragen. Daardoor neemt je lichaam geleidelijk de suiker op en voorkom je een te snelle en te hoge bloedsuikerpiek.

 

Voorbeelden van suikervrije producten

Suikervrije producten zijn bijvoorbeeld diverse soorten suikervrije kauwgom, suikervrije frisdrank, suikervrije jam, suikervrije snoepjes en suikervrije chocolade. Houd er rekening mee dat sommige suikervrije producten kunstmatige zoetstoffen bevatten die meestal niet goed zijn voor je lichaam, dus lees altijd de ingrediëntenlijst. Ook zijn er producten die suikervrij zijn zonder toegevoegde suiker of zonder toegevoegde zoetstoffen, zoals bepaalde soorten ongezoete plantaardige melk of bepaalde soorten ongezoete plantaardige yoghurt. Ik ben daar zelf een fan van.

 

Wat is dus het verschil tussen suikervrij en suikerarm eten?

Het verschil tussen suikervrij en suikerarm eten is dat suikervrij eten betekent dat er helemaal geen suikers aan een product zijn toegevoegd. Suikerarm betekent dat er minder suikers aan een product zijn toegevoegd dan normaal gesproken het geval is. Er zijn dus in Nederland wettelijke richtlijnen voor wanneer een product suikervrij of suikerarm genoemd mag worden. Als een product minder dan 0,5 gram suiker per 100 gram of minder dan 0,5 gram per 100 milliliter bevat, mag het suikervrij genoemd worden. Bij suikerarm ligt dit tussen de 0,5 en 5 gram suiker per 100 gram van het product of minder dan 2,5 gram per 100 milliliter.

 

De voordelen van suikervrij en suikerarm eten zijn talrijk

Hieronder volgt een uitgebreide opsomming van de voordelen als je suikervrij en/of suikerarm eet:

  1. Vermindering van het risico op chronische ziekten: Suikerrijke voedingsmiddelen zijn gekoppeld aan verschillende chronische ziekten, zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Door suikervrij en suikerarm te eten, vermindert het risico op deze ziekten.
  2. Verbeterde spijsvertering: Suikervrije en suikerarme diëten bevatten meestal meer vezels en of eiwitten, wat bijdraagt aan een betere spijsvertering en een gezonde darmflora.
  3. Meer energie: Suikerpieken in het bloed zorgen voor een snelle energieboost, maar daarna volgt vaak een dip. Door suikervrij en suikerarm te eten, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en heb je gedurende de dag meer energie.
  4. Betere mondgezondheid: Suikers worden snel omgezet in zuren in de mond, wat kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen. Suikervrij en suikerarm eten kan bijdragen aan een betere mondgezondheid.
  5. Gewichtsverlies: Suikerrijke voedingsmiddelen bevatten vaak veel calorieën en dragen bij aan gewichtstoename. Door suikervrij en suikerarm te eten, beperk je het aantal calorieën dat je dagelijks binnenkrijgt en kan je gewicht verliezen.
  6. Verbeterde huid: Suiker kan bijdragen aan huidproblemen zoals acne. Door suikervrij en suikerarm te eten, kan je bijdragen aan een betere huidgezondheid.
  7. Verbeterde stemming: Suikerpieken kunnen kortstondig een goed gevoel geven, maar kunnen uiteindelijk bijdragen aan stemmingswisselingen en depressies. Door suikervrij en suikerarm te eten, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en dat draagt bij aan een betere stemming.

En zo zijn er nog wel 25 redenen waarom suiker slecht voor je is. Kortom, suikervrij en suikerarm eten kan bijdragen aan een betere gezondheid, meer energie en een betere stemming. Door bewust te kiezen voor suikervrije en suikerarme opties, kan je bijdragen aan een gezondere levensstijl.

 

Kortom…,

Het verschil tussen suikerarm en suikervrij eten is dat bij suikerarm eten de nadruk ligt op minder toegevoegde suikers, terwijl bij suikervrij eten alle suikers worden vermeden. Suikervrij en suikerarm eten kan bijdragen aan een betere gezondheid, gewichtsverlies en een verminderd risico op chronische ziekten. Het is belangrijk om te onthouden dat suikervrij en suikerarm eten niet betekent dat je helemaal geen suikers mag eten. Het gaat erom dat je bewuster omgaat met suiker en kiest voor producten met minder toegevoegde suikers.

Als je wilt beginnen met suikervrij of suikerarm eten, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen. Begin bijvoorbeeld met het lezen van etiketten op verpakte producten om te zien hoeveel suiker erin zit. Kies voor producten met minder toegevoegde suikers en vermijd suikerrijke dranken zoals frisdrank en vruchtensappen. Kook ook vaker zelf en gebruik natuurlijke zoetstoffen zoals een goede kwaliteit van stevia of stukjes fruit om je gerechten zoeter te maken. Of kijk wat mijn favoriete vervangers voor suiker zijn.

Onthoud dat het belangrijk is om langzaam te beginnen en niet te veel te veranderen in één keer. Je kunt beginnen met het verminderen van de hoeveelheid suiker die je dagelijks consumeert en langzaam overstappen op suikervrije en suikerarme producten. Zo kan je wennen aan de nieuwe smaken en gewoontes.

Door bewust te kiezen voor suikervrije en suikerarme opties, kan je bijdragen aan een betere gezondheid en een gezondere levensstijl. Dat is wat je graag wilt, toch? Ik in ieder geval wel!

 

3 boekentips die super interessant zijn om te leren om suikervrij en suikerarm te eten:

 

#BONUSTIP 1: Glucose revolutie

Met dit populaire boek Glucose revolutie krijg je grip op je bloedsuikerspiegel, heb je minder cravings en kun je eten wat je wilt!

 

boek glucose revolutie

BEKIJK HET HIER >>

 

 

# BONUSTIP 2: Boek de Gelukkige Eter (super interessant boek!)

In het boek De Gelukkige Eter ontdek je hoe je jouw oerbrein kunt aanzetten tot gezond eten, waaronder verstandiger met suiker omgaan. Super interessant boek die je in één adem uitleest

de gelukkige eter carola van bemmelen

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

#BONUSTIP 3: 100% suikervrij in 30 dagen

Met dit boek 100% Suikervrij in 30 dagen leer je om suiker zoveel mogelijk te laten staan. Ontdek het handige 3-fasenplan!

100% suikervrij in 30 dagen

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.