Afvallen

10 tips waardoor afvallen in de overgang makkelijker gaat

Afvallen in de overgang kan een uitdaging zijn

Het kan soms lijken alsof je lichaam tijdens de overgang je tegenwerkt en het gewicht er niet af lijkt te willen gaan. Maar wees gerust, er zijn manieren om je doelen te bereiken. In dit blogartikel lees je de oorzaken van de moeilijkheden die vrouwen in de overgang kunnen ervaren bij het afvallen, de problemen waar ze tegenaan kunnen lopen en 10 tips om het afvallen in de overgang makkelijker te maken.

 

Waarom is afvallen in de overgang soms moeilijk?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor vrouwen in de overgang soms moeite hebben om af te vallen. Een van de belangrijkste oorzaken is de afname van oestrogeen. Oestrogeen is een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en wordt geproduceerd door de eierstokken. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af, waardoor het lichaam meer vet vasthoudt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een verandering van de lichaamssamenstelling.

Een andere oorzaak is een afname van spiermassa. Naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa en dit proces wordt versneld tijdens de overgang. Spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetweefsel, dus als je spiermassa verliest, vertraagt je stofwisseling en verbrand je minder calorieën.

 

Problemen waar vrouwen tegenaan lopen bij het afvallen in de overgang

Als je in de overgang zit en probeert af te vallen, kun je tegen een aantal problemen aanlopen. Zo kan het zijn dat je minder energie hebt en je minder gemotiveerd voelt om te sporten. Ook kan het zijn dat je moeite hebt om in slaap te vallen of dat je ’s nachts vaak wakker wordt, waardoor je lichaam minder goed kan herstellen. Daarnaast kan het zijn dat je meer honger hebt of dat je meer behoefte hebt aan calorierijk voedsel, wat het afvallen bemoeilijkt.

 

Een overzicht van de meest gehoorde problemen waar vrouwen in de overgang tegenaan kunnen lopen als ze willen afvallen:

 1. Hormonale veranderingen: de veranderingen in hormonen tijdens de overgang kunnen ervoor zorgen dat je lichaam meer vet vasthoudt en de stofwisseling vertraagt.
 2. Minder spiermassa: naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa. Dit kan er ook voor zorgen dat de stofwisseling vertraagt, waardoor het afvallen moeilijker wordt.
 3. Verhoogde eetlust: sommige vrouwen ervaren een verhoogde eetlust tijdens de overgang, wat kan leiden tot overeten en gewichtstoename.
 4. Slaapproblemen: slaapproblemen in de overgang zijn ook een veelvoorkomend probleem tijdens de overgang en gebrek aan slaap kan leiden tot gewichtstoename.
 5. Stress: stress kan ook een grote rol spelen bij gewichtstoename en kan het afvallen in de overgang bemoeilijken.
 6. Medische aandoeningen: sommige medische aandoeningen die redelijk vaak voorkomen tijdens de overgang, zoals diabetes en hoge bloeddruk, kunnen het afvallen bemoeilijken.
 7. Gebrek aan energie: sommige vrouwen kunnen zich moe en lusteloos voelen tijdens de overgang, waardoor het moeilijk kan zijn om de motivatie te vinden om te blijven bewegen en gezond te eten.

Door deze problemen in gedachten te houden en te werken aan oplossingen, kun je in de overgang nog steeds succesvol afvallen en je gezondheidsdoelen bereiken.

 

10 tips om afvallen in de overgang makkelijker te maken

Hieronder vind je 10 tips die je kunnen helpen om makkelijker af te vallen als je in de overgang zit:

 1. Eet gezond en gevarieerd: zorg ervoor dat je voeding binnenkrijgt met veel voedingsstoffen en weinig calorieën.
 2. Drink voldoende water: voldoende hydratatie is belangrijk om je stofwisseling op peil te houden.
 3. Vermijd suiker en bewerkte voedingsmiddelen: deze bevatten vaak veel calorieën en weinig voedingsstoffen.
 4. Zorg voor voldoende slaap: slaap is belangrijk voor herstel en kan helpen om stress te verminderen.
 5. Beweeg regelmatig: bewegen kan helpen om spiermassa te behouden en je stofwisseling te verhogen.
 6. Kies voor krachttraining: door regelmatig krachttraining te doen, kun je je spiermassa opbouwen of behouden. Dit kan helpen om je stofwisseling op peil te houden.
 7. Verlaag je stressniveau: stress kan leiden tot gewichtstoename en kan het afvallen bemoeilijken. Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren of yoga te beoefenen.
 8. Zorg voor voldoende eiwitten: eiwitten zijn belangrijk voor spierherstel en kunnen helpen om je verzadigd te voelen.
 9. Let op je portiegrootte: het kan zijn dat je minder calorieën verbrandt dan voorheen, dus let op de hoeveelheid die je eet.
 10. Wees geduldig: het kan zijn dat het afvallen langzamer gaat dan voorheen, maar wees geduldig en houd vol.

 

Oftewel…,

Afvallen in de overgang kan lastig zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en goed voor jezelf te zorgen, kun je je doelen bereiken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en vooral om niet op te geven. Geef het de tijd! Blijf volhouden en je zult zien dat je langzaam maar zeker resultaat boekt. Weet ook dat je lichaam en geest niet mee hetzelfde zijn als 20 jaar geleden. Respecteer en accepteer dat en omarm jezelf zoals je bent.

 

5 BONUSTIPS DIE JE HELPEN OM AF TE VALLEN!

Neem een kijkje bij de onderstaande 5 zeer populaire boeken!

# BONUSTIP 1: Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (populair!)

Ruim 99.000 vrouwen volgden dit 50 dagen programma! Met het Koolhydraatarm 50 dagen programma krijg je 7 weekmenu’s waarmee je goed kunt afvallen!

Koolhydraatarm 50 dagen programma makkelijk afvallen

BEKIJK HET HIER >>

 

# BONUSTIP 2: Boek Voeding & Gezond Gewicht (Aanrader!)

Met dit boek Voeding & Gezond Gewicht ga je leren hoe je een gezond gewicht kunt bereiken én behouden! Aanrader!

voeding en gezond gewicht marjolein dubbers

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

# BONUSTIP 3: Afvallen met de populaire Lazyfitgirl Transformatie cursus

Vele duizenden vrouwen zijn jou al voor gegaan en zijn blijvend afgevallen met de Lazyfitgirl Transformatie Cursus! Ontwikkeld door Anki van Lazyfitgirl. En koop ook het populaire receptenboek De Eetswitch (bestseller!)

boek de eetswitch

BEKIJK MEER INFO >>

 

# BONUSTIP 4: Boek de Gelukkige Eter (super interessant boek!)

Dit boek heb ik ik 1 adem uitgelezen! Wat een interessante informatie! In het boek De Gelukkige Eter ga je ontdekken hoe je jouw oerbrein kunt aanzetten om gezond te gaan eten. Super interessant! Een must voor iedereen die gezond wil leven en het eigen lichaam beter wil begrijpen!

de gelukkige eter carola van bemmelen

BEKIJK HET BOEK HIER >>

 

# BONUSTIP 5: Boek ‘In 8 weken slank’ (bestseller!)

In dit super leuke boek In 8 weken slank leer je in 8 weken om goed en blijvend af te vallen. Vele, vele vrouwen hebben dit boek aangeschaft!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.