Afvallen

Waarom eiwitten belangrijk zijn in je dagelijkse voeding!

Je lichaam heeft eiwitten hard nodig!

Eiwitten zijn belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam, zoals het regelen van allerlei processen. Het is een essentiële voedingsstof en bouwstof. Ieder mens heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig. En volg je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, dan kunnen eiwitten zelfs voor 25% – 50% deel uit gaan maken van wat je dagelijks eet en drinkt. Maar waarom zijn eiwitten gezond? Waarom heeft je lichaam ze zo hard nodig? Ik vertel het je graag hieronder. Ik houd het liever simpel, zodat het makkelijk te begrijpen is.

 

3 redenen waarom je lichaam eiwitten nodig heeft:

Je kunt eiwitten halen uit plantaardige voeding, zoals peulvruchten en noten, maar ook uit dierlijke voeding, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Eiwitten geven je lichaam energie. Ze zijn een belangrijke brandstof voor je lichaam. Net zoals gas, benzine of elektra nodig is om je auto te laten rijden, zo heeft je lichaam onder andere eiwitten nodig. Maar eiwitten doen nog zoveel meer! Drie belangrijke functies heb ik hieronder begrijpelijk uitgelegd:

 

#1. Goed voor je weefsels, spieren en botten

Wist je dat je lichaam gemiddeld voor 12 kilo bestaat uit eiwitten? En dat eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren? Je lichaam maakt voor een deel zelf aminozuren aan, maar haalt het ook uit voeding die jij jouw lichaam geeft. Eiwitten (aminozuren) dragen bij aan de opbouw en het gezond houden van onder andere jouw weefsels, spieren en botten. En dat is heel belangrijk, want anders stort je als een kaartenhuis in elkaar! Dat zit zo: dagelijks worden er in jouw lichaam eiwitten afgebroken, waarbij de vrijgekomen aminozuren worden opgesnoept. Hiermee kan jouw lichaam weer nieuwe lichaamseigen eiwitten aanmaken. En die worden dus gebruikt om onder andere je weefsels, spieren en botten op te bouwen en gezond te houden.

 

#2. Eiwitten helpen je onwijs goed om af te vallen!

Dit is heel fijn om te weten als je wilt afvallen, namelijk: eiwitten worden niet snel verteerd in je lichaam, waardoor je maag langer gevuld blijft en je minder snel een hongergevoel krijgt! Een hongergevoel werkt jou alleen maar tegen als je aan het afvallen bent, want dat vergroot de kans dat je gaat snaaien en snacken. Een ontbijt, lunch, tussendoortje en diner met voldoende en goede eiwitten is daarom belangrijk. Een gezonde eiwitshake helpt hier zeker bij en dit wordt dan ook vaak genomen door sporters en mensen die aan het afvallen zijn. Eiwitshakes vullen jouw dagelijkse eiwitbehoefte aan en zijn makkelijk te bereiden (en ook handig mee te nemen naar je werk, op vakantie of als je aan het reizen bent!)

 

#3. Eiwitten kunnen je bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk komt helaas ook bij vrouwen voor. Dat was ook bij mij zo. Het kan een veroorzaker zijn van lichamelijke ongemakken die je liever niet wilt hebben, zoals een hartaanval of beroerte. Het vervelende van een hoge bloeddruk is, is dat je het niet altijd in de gaten hebt dat je het hebt. Eiwitten schijnen jouw bloeddruk te kunnen verlagen, waardoor de kans op deze vervelende kwalen verlaagd wordt. Sinds ik het koolhydraatarme dieet volg, ben ik meer eiwitten gaan eten en ook gezonder gaan eten. Ik merk dat mijn bloeddruk beter is geworden, dus ik ga er zeker mee door.

 

Hoeveel eiwitten heb je dan per dag nodig?

Dat is een belangrijke vraag! Want, hoeveel eiwitten zou jij dagelijks dan minimaal binnen moeten krijgen via je voeding, zoals via een eiwitshake of een eiwitrijk gerecht? Het is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld je leeftijd, hoeveel je sport en of je een bepaald (afslank)dieet volgt.

Maar als richtlijn kun je nemen dat je lichaam per dag minimaal 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht binnen moet krijgen. Dus, bijvoorbeeld in mijn geval: ik weeg nu 62 kilo x 0,8 gram eiwitten = 49 gram eiwitten per dag. Sport je heel intensief, dan heb je meer dan 0,8 gram nodig. Wil je hier advies over, informeer dan eens bij een diëtist of andere voedingsspecialist. Zeker als je blijvend wilt gaan afvallen of als je intensief gaat trainen met bijvoorbeeld hardlopen of een krachtsport, dan is goede begeleiding hierin een aanrader.

 

Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de eventuele genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!

 

Dit is een gesponsorde blogpost. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.