Recept koolhydraatarme speculaasstaaf van fathead deeg!
Koolhydraatarme speculaasstaaf die je niet mag missen
Met Sinterklaas voor de deur kan ook de koolhydraatarme speculaasstaaf niet ontbreken in mijn rijtje met koolhydraatarme Sinterklaas lekkernijen. Eerder maakt ik al koolhydraatarme kruidnoten en koolhydraatarme chocolade pepernoten. Deze koolhydraatarme speculaasstaaf is gemaakt van fathead deeg. Fathead deeg is super leuk deeg, vind ik. Het is gemaakt van onder andere mozzarella kaas, roomkaas en ei. Kaas in een speculaasstaaf, zul je misschien wel denken? Dat klopt! Maar de kaassmaak proef je helemaal niet.
Fathead deeg is handig voor in de speculaasstaaf
Het fijne aan fathead deeg is, is dat het vrij elastisch deeg is en dat je het makkelijk kunt oprollen. En dat is natuurlijk handig met een speculaasstaaf. Ook is het deeg niet te droog en is het koolhydraatarm! Je hoeft er geen extra zout aan toe te voegen, want het zout dat in de mozzarella zit is al voldoende. Zullen we aan de slag gaan met het maken van deze heerlijke koolhydraatarme speculaasstaaf van fathead deeg? Ik heb er zin in! Let’s go!
Bekijk ook: recept koolhydraatarme kruidnoten en recept koolhydraatarme chocolade pepernoten!
Recept koolhydraatarme speculaasstaaf van fathead deeg!
Equipment
- 3 kommen
- 1 Lepel
- 2 vellen bakpapier
- Deegroller
- Weegschaal
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 175 gram mozzarella kaas (kant-en-klaar en geraspt kopen in de supermarkt)
- 40 gram roomkaas
- 90 gram amandelmeel
- 1 ei
- 6 gram bakpoeder
- 2-3 eetlepels speculaaskruiden
- 3-4 eetlepels erythritol poedersuiker (of stevia poedersuiker)
- 10-12 hele amandelen voor de garnering
Voor de amandelspijs:
- 125 gram amandelmeel
- 50 gram erythritol poedersuiker (of stevia poedersuiker)
- 1 eiwit (het eigeel bewaren voor het afstrijken)
- 2 eetlepels verse citroensap
- 2-4 druppels amandelextract
Instructies
- Oven voorverwarmen op 180 graden
- In kom mozzarella en roomkaas 30 seconden in de magnetron verwarmen, daarna doorroeren, daarna weer 30 seconden in de magnetron en daarna weer doorroeren
- In andere kom amandelmeel, bakpoeder, erythritol poedersuiker en speculaaskruiden door elkaar roeren en door het kaasmengsel doen
- Ei erdoor doen en kneden tot een compacte deegbal
- Deeg 15 minuten laten rusten in de koelkast
- In een kom 125 gram amandelmeel, 50 gram erythritol poedersuiker, 1 eiwit, 2 eetlepels verse citroensap en 2-4 druppels amandelextract kneden tot een compact geheel en opzij zetten
- Twee vellen bakpapier pakken, speculaasdeeg uit de koelkast pakken en op 1 vel het deeg leggen. Het tweede vel bakpapier erop leggen en met een deegroller het deeg tot een rechthoek maken van ongeveer een halve cm dik
- Bovenste vel bakpapier verwijderen
- Maak een lange rol van de amandelspijs
- Leg de amandelspijs in het midden over de hele lengte van het speculaasdeeg
- Sla eerst de ene lange zijde van het speculaasdeeg om de amandelspijs en daarna de andere zijde. Zorg dat her deeg redelijk strak om de amandelspijs wordt gevouwen
- Garneer het met de hele amandelen en bestrijk de speculaasstaaf met het overgebleven eigeel
- Bak het 20 minuten in de oven tot het mooi donkerbruin is (niet te donkerbruin!) Verleng het eventueel met nog 5-10 minuten oventijd, maar blijf er wel bij
- Laat de speculaasstaaf minstens een uur goed afkoelen. Bewaar het daarna in de koelkast en eet het lekker binnen 3 dagen op!